Ζητούν άμεσα τον απεγκλωβισμό των μεταναστών οι αρχές της Σάμου

Ζητούν άμεσα τον απεγκλωβισμό των μεταναστών οι αρχές της Σάμου

 Η  σημερινή μέρα δε θυμίζει σε τίποτε την κατάσταση που βίωσε  χθες το βράδυ η πόλη της Σάμου. Η κατάσταση ήταν έκρυθμη από νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας όταν συνεπλάκησαν 20 περίπου άτομα Αφγανικής και Συριακής καταγωγής. Ο καυγάς οδήγησε σε αιματηρά επεισόδια με τρεις τραυματίες Σύρους που μαχαιρώθηκαν σε διάφορα σημεία του σώματός τους.

dav

Άμεσα μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ όπου  και νοσηλεύονται εκτός κινδύνου.

Αργότερα στο ΚΥΤ αυτό στάθηκε αφορμή για την ένταση που επικράτησε και ανάγκασε τις αστυνομικές δυνάμεις να χρησιμοποιήσουν δακρυγόνα. Όμως  κάποιοι ήταν αποφασισμένοι να μην σταματήσει η ένταση και να πυροδοτηθεί με εστίες φωτιάς που γρήγορα εξελίχτηκαν σε πυρκαγιά.

Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε και προκάλεσε πανικό στην νότια είσοδο  του ΚΥΤ ευτυχώς περιορίστηκε σύντομα χωρίς να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Ωστόσο πρόλαβε να κάψει πολλές από τις αυτοσχέδιες σκηνές    λόγω των συνεχόμενων εκρήξεων σε φιάλες υγραερίων που είχαν οι μετανάστες. Ο καταυλισμός είχε εκκενωθεί σχεδόν στο σύνολό του με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν θύματα η τραυματισμοί. Οι χιλιάδες μεταναστών μεταφέρθηκαν στην παραλιακή λεωφόρο αλλά και στα διάφορα σημεία όπου οι ΜΚΟ έχουν δημιουργήσει χώρους για τη δημιουργική τους απασχόληση.  Σήμερα οι μετανάστες που έμεναν στην συγκεκριμένη πλευρά του ΚΥΤ προσπαθούν να μαζέψουν ότι έχει απομείνει από τη χθεσινή φωτιά ενώ έντονος προβληματισμός επικρατεί στην τοπική κοινωνία αλλά κυρίως στους φορείς για το που θα στεγαστούν οι χιλιάδες αυτοί άνθρωποι. 

Mε απόφαση του Δημάρχου τα σχολεία της πόλεως παρέμειναν κλειστά .

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου Γιώργος Στάντζος  επικεντρώθηκε στην προσπάθεια που γίνεται σε κεντρικό επίπεδο για την άμεση αποσυμφόρηση του ΚΥΤ. Εξάλλου έχει συγκληθεί έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου  το βράδυ με μοναδικό θέμα την αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί. Επίσης στο Δημοτικό συμβούλιο θα παρευρεθεί ο Γ.Γ Πρώτης Υποδοχής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Πάτροκλος Γεωργιάδης  για να μεταφέρει και τις προθέσεις του αρμόδιου υπουργού αλλά και να ακούσει την τοπική κοινωνία που έχει πλέον χάσει την υπομονή και την αντοχή της.

Από την πλευρά  του ο Βουλευτής του νομού χριστόδουλος Στεφανάδης, αμέσως μετά την μεγάλη πυρκαγιά  προέβη στην ακοόλουθη δήλωση;

«Τα τραγικά χθεσινό βραδινά γεγονότα που έγιναν στο νησί μας επιβεβαιώνουν με το πιο δυσάρεστο τρόπο αυτό το οποίο πολύ καιρό λέγαμε, η Νέα Δημοκρατία έλεγε σχετικά με τις επιπτώσεις τις αλόγιστης διαχείρισης του προσφυγικού/ μεταναστευτικού από την προηγούμενη κυβέρνηση, ήταν επόμενο η συσσώρευση τόσων ανθρώπων τόσων ανθρωπίνων ψυχών σε ένα μικρό χώρο να προκαλέσει αυτή την έκρηξη, μια έκρηξη η οποία έχει δραματικές επιπτώσεις στην καθημερινότητα αλλά και γενικότερα στη ζωή και τις προοπτικές των κατοίκων της Σάμου. Πιστεύουμε ότι αυτό θα δώσει ένα έναυσμα για πιο άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος δηλαδή την αποσυμφόρηση του νησιού που έχει υποσχεθεί και υλοποιεί προοδευτικά η Νέα Δημοκρατία και το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν καλύτερες εξελίξεις, είμαστε σίγουροι. Δυστυχώς βρίσκομαι στη Βουλή, εισηγητής σε ένα νομοσχέδιο υγείας του Υπουργείου Υγείας και δεν μπορώ να είμαι σήμερα στη Σάμο. Πάντως η σκέψη μου είναι μαζί με τους συμπολίτες μου».

The post Ζητούν άμεσα τον απεγκλωβισμό των μεταναστών οι αρχές της Σάμου appeared first on ΕΡΤ Αιγαίου.

www.ert.gr

ertweb