Β.Συρία: Σφοδρές μάχες-Φόβοι για γενικευμένη σύρραξη-Αυστηρό μήνυμα Πούτιν σε Άγκυρα (video)

Συρία: Σφοδρές μάχες-Φόβοι για γενικευμένη σύρραξη-Αυστηρό μήνυμα Πούτιν σε Άγκυρα (video)

Οι μάχες μαίνονται μεταξύ των Τούρκων και των Κούρδων της Συρίας στη βορειοανατολική Συρία, με τα βλέμματα όλων να είναι στραμμένα στην Μανμπίζ και σε άλλες κομβικές κουρδικές πόλεις. Μετά την ανάπτυξη των συριακών στρατευμάτων οι φόβοι για γενικευμένη σύρραξη εντείνονται. Οι Ηνωμένες Πολιτείες προχωρούν στην επιβολή οικονομικών κυρώσεων, ενώ το υπουργείο άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε πριν λίγο ότι στρατεύματά της περιπολούν στη γραμμή ανάμεσα στις τουρκικές δυνάμεις και τον συριακό στρατό.

7η μέρα της τουρκικής επιχείρησης στη Βορειοανατολική Συρία. Μανμπίζ, Ρας Αλ Αίν και Κομπάνι τα τρία κρίσιμα μέτωπα. Μέσα στη Μανμπίζ μπήκαν τα συριακά στρατεύματα, σύμφωνα με τη Δαμασκό κι έγιναν όπως λέγεται δεκτοί κι εκεί με πανηγυρισμούς από τους κατοίκους .O τουρκικός στρατός αρνείται ότι ξεκίνησε την επίθεσή του στην υπό κουρδικό έλεγχο πόλη αλλά συγκεντρώνει δυνάμεις στην περιοχή.

Η Ρας Αλ Αίν, στα περίχωρά της, γίνεται στόχος σφοδρού βομβαρδισμού από τις τουρκικές δυνάμεις και πληροφορίες θέλουν την πόλη να έχει ανακαταληφθεί από τους Κούρδους, που την υπερασπίζονται με κάθε τρόπο.

Την ίδια στιγμή, το Κομπάνι, για το οποίο, ο Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να είχε εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη της Μόσχας, έγινε αντικείμενο συζήτησης ανάμεσα στον ίδιο και τον Ντόναλντ Τραμπ.

«Ο πρόεδρος έλαβε τη δέσμευση από τον πρόεδρο Ερντογάν ότι δεν θα επιτεθεί στο Κομπάνι» τόνισε ο Μάικ Πενς αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο Μάικ Πενς με τον Αμερικανό σύμβουλο εθνικής ασφάλειας Ρόμπερτ Ο Μπράιν σπεύδει στην Τουρκία, τη στιγμή που η Ουάσιγκτον απαιτεί κατάπαυση του πυρός και επιβάλλει κυρώσεις οικονομικές κατά πρώην και νυν αξιωματούχων της τουρκικής κυβέρνησης, ήτοι:

-Αύξηση των δασμών στο 50% στις εισαγωγές χάλυβα
-Πάγωμα των διαπραγματεύσεων για εμπορική συμφωνία ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Διεθνής κατακραυγή για τις εκτελέσεις Κούρδων

Οι εικόνες αυτές, με τις εκτελέσεις Κούρδων– μεταξύ των οποίων και μια πολιτικός- από τους συμμάχους της Άγκυρας έχουν προκαλέσει διεθνή κατακραυγή όπως κι αυτές με τους εκτοπισμένους που αριθμούν πάνω από 160.000.

Μετά τον υπουργό Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, και ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να κατηγορηθεί η Τουρκία για εγκλήματα πολέμου.

Ο ΟΗΕ ανοίγει επίσης το ζήτημα να κατηγορηθεί η Άγκυρα για εγκλήματα πολέμου και ζητά ανεξάρτητη έρευνα.

Ο Τούρκος πρόεδρος, πάντως, διαμηνύει ότι δεν θα σταματήσει τις επιχειρήσεις, και μέσω της Wall Street Journal απειλεί με το προσφυγικό αν δεν λάβει υποστήριξη από τη διεθνή κοινότητα.

«Είναι η Τουρκία μέλος του ΝΑΤΟ;» τόνισε ο Ερντογάν

Οι Κούρδοι κατόρθωσαν μετά από σκληρές μάχες να ανακαταλάβουν το Ρας αλ Αίν και το Ταλ Αμπιάντ.

Από τα πυρά των Κούρδων σκοτώθηκαν στην επαρχία του Μαρντίν δύο Τούρκοι πολίτες και 12 τραυματίστηκαν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας έχουν σκοτωθεί 595 Κούρδοι.

Σύμφωνα επίσης με πληροφορίες στρατός από 6.000 Τούρκους προωθείται προς το Μανμπιτζ.

Στις προθέσεις της Τουρκίας είναι να το ανακαταλάβει από τους Κούρδους αφενός αλλά και αφετέρου γιατί στην περιοχή έχουν φθάσει δυνάμεις του Συριακού στρατού.

Αύριο ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα ενημερώσει τη Βουλή για τις επιχειρήσεις.

Αυστηρό μήνυμα Πούτιν σε Άγκυρα

Σε επαφή είναι η Άγκυρα και το Κρεμλίνο αναφορικά με την τουρκική επιχείρηση στη Συρία, γνωστοποίησε ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Σύμφωνα με τον Πεσκόφ «η Ρωσία δεν θα επιτρέψει να γίνει σύγκρουση Τουρκίας –Συρίας».

Επιπρόσθετα, ο  ειδικός απεσταλμένος του Κρεμλίνου για την Συρία Αλεξάντρ Λαβρέντιεφ χαρακτήρισε την τουρκική επιχείρηση στην Συρία «απαράδεκτη» και τόνισε ότι η ρωσική κυβέρνηση «καλούσε την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση» αποτρέποντάς την από μια τέτοια επιχείρηση στην Συρία.

Παράλληλα ο Λαβρέντιεφ εξέφρασε την ελπίδα ότι ο διάλογος μεταξύ των Κούρδων και της Δαμασκού θα αποτελέσει «ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός για την αποκατάσταση της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και φυσικά της ανεξαρτησίας της Συρίας».

Είπε επίσης ότι η Ρωσία δεν θα επιτρέψει μια πραγματική σύγκρουση μεταξύ της Τουρκίας και της Συρίας.

Ρώσοι αστυνομικοί έχουν αναλάβει να περιπολούν μεταξύ των δυο στρατιωτικών δυνάμεων στην Συροτουρκική μεθόριο προκειμένου να αποφευχθεί σύγκρουση.

Πηγή:ΕΡΤ/Ανταπόκριση από Τουρκία Αριάνα Φερεντίνου,Ρένα Δημητρίου,Άννα Παπασωτηρίου

www.ert.gr

Δήμητρα Λαχουρή