Το νομοσχέδιο για την υποχρεωτική ιδιωτική διαμεσολάβηση δίχασε τους δικαστές

Διάσταση απόψεων υπήρξε στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων αναφορικά με το νομοσχέδιο για την υποχρεωτική ιδιωτική διαμεσολάβηση.

Ειδικότερα, κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων με αφορμή τον επίμαχο νομοσχέδιο τέθηκε το θέμα κατά πόσο το περιεχόμενό του είναι συμβατό με το Σύνταγμα και εάν ευθυγραμμίζεται με την υπ’ αριθμό 34/2018 απόφαση της Διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου.

Ενστάσεις για την συνταγματικότητα του νομοσχεδίου

Η πλειοψηφία 9 μελών του Δ.Σ. (κκ. Π. Λυμπερόπουλος, Ν. Σαλάτας, Μ. Στενιώτη, Κ. Βουλγαρίδης, Σ. Γκαρά, Χ. Μαυρίδης, Γ. Κομπολίτης, Ε. Βεργώνης, Δ. Φούκας) τάχθηκε υπέρ της άποψης ότι το νομοσχέδιο είναι συνταγματικό και ευθυγραμμίζεται με την απόφαση της Διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγιου, ενώ ο κ. Σαλάτας εξέφρασε επιφυλάξεις για την ορθότητα των διατάξεων του νομοσχεδίου σχετικά με τον διορισμό μη νομικών ως διαμεσολαβητών και για τη σύσταση ενώσεων προσώπων πιστοποιημένων Διαμεσολαβητών.

Από την άλλη πλευρά, η μειοψηφία 6 μελών του Δ.Σ. (κκ. Χριστ. Σεβαστίδης, Χαρ. Σεβαστίδης, Β. Πάπαρη, Π. Μποροδήμος, Α. Ερμίδου και Χ. Νάστας) τάχθηκε υπέρ της αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου και της μη συμμόρφωσής του στην απόφαση της Διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου.

«Εμπορευματοποίηση της υποχρεωτικής ιδιωτικής διαμεσολάβησης»

Την ίδια στιγμή, τρία μέλη της μειοψηφίας οι Χριστόφορος Σεβαστίδης (πρόεδρος της ΕΔΕ) Χαράλαμπος Σεβαστίδης και Παντελής Μποροδήμος, με κοινή ανακοίνωσή τους θέτουν ορισμένους προβληματισμούς, σκέψεις και ερωτηματικά επί του επίμαχου νομοσχεδίου, ενώ εκφράζουν την πλήρη αντίθεση τους επί του εν λόγω νομοσχεδίου.

Αναλυτικότερα, οι τρεις της μειοψηφίας αναφέρουν κατ΄ αρχάς, ότι η θέση της ΕΔΕ εδώ και δύο χρόνια περίπου ήταν «σταθερά η ίδια στην κατεύθυνση της μη θεσμοθέτησης της υποχρεωτικότητας της ιδιωτικής διαμεσολάβησης».

Επίσης, κάνουν λόγο για εμπορευματοποίηση της υποχρεωτικής ιδιωτικής διαμεσολάβησης, για μεγάλο κόστος προς τον πολίτη, για έμμεση μετατροπή των διαμεσολαβητών σε δικαστές, ενώ δεν παραλείπουν να αναφερθούν σε «ευθεία προσβολή του δικαστικού σώματος».

Ακόμη, οι τρεις επισημαίνουν ότι επέρχεται υποβάθμιση του συνταγματικού ρόλου του δικαστικού σώματος, ενώ σημειώνουν ότι «οι εταιρίες διαμεσολάβησης θα μετατρέψουν γρήγορα τη Δικαιοσύνη σε εμπόρευμα κάνοντας τζίρους εκατομμυρίων ευρώ σε βάρος των φτωχότερων πολιτών και μέσα σε καθεστώς πλήρους αδιαφάνειας και οικονομικών εξαρτήσεων μεταξύ των εταιρειών».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση