Τι σημαίνει εξόρυξη Χρυσού στον τόπο μας …με λίγα λόγια…

Τι σημαίνει εξόρυξη Χρυσού στον τόπο μας …με λίγα λόγια…

«Τι σημαίνει εξόρυξη χρυσού για τον τόπο μας;» Είναι το θέμα της ενημερωτικής εκδήλωσης που διοργανώνει αύριο στις 11 το πρωΐ στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής, η Διανομαρχιακή Επιτροπή Ροδόπης-Έβρου, κατά της εξόρυξης και μεταλλουργίας Χρυσού».

Ομιλητές στην εκδήλωση θα είναι οι κκ. Γεώργιος Τριανταφυλλίδης επίκουρος Καθηγητής Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ, Ιωάννης Τέντες Καθηγητής Βιοχημείας,
Τμήμα Ιατρικής ΔΠΘ, Δάνος Σεργκενλίδης Αν. Καθηγητής Κτηνιατρικής ΑΠΘ και Τόλης Παπαγεωργίου πολιτικός μηχανικός (από το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων).

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019 και ώρα 11.00
Το θέμα επανήλθε στην επικαιρότητα με την αναφορά του κ. Μητσοτάκη στην ΔΕΘ.
Να πούμε πως οι πολίτες, οι επιστημονικοί σύλλογοι, οι φορείς, οι δύο βαθμοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι Βουλευτές όλων των κομμάτων και όλα τα κόμματα στην Θράκη, έχουν υπογράψει ένα συμβόλαιο τιμής και το τηρούν εδώ και 20 χρόνια, πως δεν θέλουν τον Χρυσό και αυτό το ΟΧΙ είναι πολιτικό και έχει εκφρασθεί σε όλα τα Δημοτικά-Νομαρχιακά και Περιφερειακά Συμβούλια και επιθυμούν Βιώσιμη Ανάπτυξη. Πρωτογενή τομέα, Τουρισμό και φυσικά την αξιοποίηση της Μαύρης Πεύκης αυτού του φυτολογικού παράδοξου που αν και απαντάται σε μεγάλα υψόμετρα, υπάρχει σε Ροδόπη και Έβρο στα 500 μέτρα και μάλιστα από την θάλασσα! Η Μαύρη Πεύκη είναι κοντά στις περιοχές που θέλουν οι Χρυσοθήρες. Το ζήτημα της Μαύρης Πεύκης είναι αδιάφορο για τους αρμοδίους εδώ και 20 χρόνια παρά τις προτάσεις τον τοπικών Δ/νσεων Δασών.

Πάμε να δούμε τι σημαίνει εξόρυξη, όπως την είχε περιγράψει με το δικό του τρόπο ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων ΑΜ-Θ, Ευάγγελος Λαμπάκης μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής:

-Άλεσμα βουνών και πετρωμάτων 11, 5 εκ τόνων με απορρόφηση όλων των νερών της περιοχής για το άλεσμα
-Ακολουθεί το λούσιμο με το Κυάνιο, δεν υπάρχει άλλο τρόπος, ή άλλη μέθοδος, για την λήψη των γραμμαρίων του Χρυσού. Το δηλητήριο κυάνιο( σ.σ. όπου υπάρχει αυτό ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΖΩΗ) που θα χρησιμοποιηθεί είναι της τάξης του 0,60 του κιλού ανά τόνο, στα 11, 5 εκ τόνων πετρώματος.
-Λίμνη τελμάτων με 12 εκ κυβικούς τόνους κυανιούχα απόβλητα, 13,5 χλμ μήκος. Ενενήντα μέτρα ύψος όσο τρεις πολυκατοικίες, η οποία ως βραδυφλεγής βόμβα θα είναι έτοιμη να εκραγεί, καταστρέφοντας παρασύροντας στο θάνατο, τη ζωή που θα συναντήσει …
-Στα 3,5 χλμ από το σημείο της εξόρυξης είναι το θρακικό πέλαγος. -Μόλυνση της θάλασσας, του υπεδάφους και του υδροφόρου ορίζοντα
-Μεγάλες εταιρείες τροφίμων και Γαλακτοβιομηχανίες, έχουν δηλώσει ότι θα φύγουν από τη Θράκη από τη στιγμή που θα ξεκινήσει ο Χρυσός, καθώς η περιοχή ΣΤΙΓΜΑΤΙΖΕΤΑΙ και κανένας δεν θέλει να αγοράσει προϊόντα από αυτή την περιοχή.

Από την άλλη η εταιρεία υπόσχεται,

-Εβδομήντα θέσεις εργασίας, ή το πολύ 150, οι οποίες μαζί με την σύμβαση εργασίας οι εν δυνάμει εργαζόμενοι παίρνουν και πιστοποιητικό λιγότερης ζωής ή και θανάτου…
-Ξερίζωμα χωριών από τις ανατινάξεις των πετρωμάτων και τη σκόνη στο Πέραμα, οι κάτοικοι θα αναγκασθούν να φύγουν
-Οι θέσεις εργασίας δεν είναι μόνιμες αλλά με ημερομηνία λήξης, της τάξης των 7-8 ετών.
– Η εταιρεία βάσει του αποικιοκρατικού μεταλλευτικού κώδικα τον οποίο ούτε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε, αφήνει στο Ελληνικό κράτος ένα απόλυτο ΤΙΠΟΤΑ.
Κι αυτό γιατί η ΕΛ Ντοράντο θα πάρει τον χρυσό σε μορφή ημιεπεξεργασμένη –ντορέ-, όπου θα αξιολογείται η ουγκιά ως 250 δολάρια, αντι για 1.800 δολάρια, που θα αξιολογείται μετά την τελευταία επεξεργασία, που θα γίνεται στο εξωτερικό…Και φυσικά αυτό γίνεται για να γλιτώσει τους μεγάλους φόρους που θα πρέπει να πληρώσει η Εταιρεία , καθώς θα φορολογηθεί σύμφωνα με τα 250 δολάρια … που σημαίνει ΤΙΠΟΤΑ έσοδα για το Ελληνικό κράτος…

Η εκδήλωση αποτελεί μια συνδιοργάνωση της Διανομαρχιακής με τους:
• Δήμο Μαρώνειας – Σαππών
• Δήμο Κομοτηνής
• Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης
• Σύλλογο Εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης
• ΕΛΜΕ Ν. Ροδόπης
Και όπως χαρακτηριστικά είχε κλείσει την συνέντευξή του στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο κ. Λαμπάκης, «Δεν αναπτύχθηκε όπως θα έπρεπε η Θράκη… Ε, όχι και να την καταστρέψουμε, μια και δεν την αναπτύξαμε. Γι’ αυτό θα βρεθούμε όλοι μαζί να διατρανώσουμε αυτό το μεγάλο ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΟΧΙ που το κρατάμε ΌΛΟΙ οι Θρακιώτες εδώ και 20 χρόνια!!! Και ως σύγχρονοι ΉΡΩΕΣ θα το συνεχίσουμε και δεν θα τους αφήσουμε να τρυπήσουν ούτε τη Θράκη, ούτε την ΑΝατολική ΜΑκεδονία, αλλά και τη Βόρεια Ελλάδα».

Γ. Τριανταφυλλίδης: «Περιβαλλοντικός Εγκληματίας η Μεταλλουργία Χρυσού στη Θράκη»
Λάβρος κατά του ενδεχομένου εξόρυξης Χρυσού στη Θράκη, εμφανίστηκε ο Γιώργος Τριανταφυλλίδης, Επίκουρος Καθηγητής στην Πολυτεχνική Σχολή του Α.Π.Θ., μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής.
Ο κ. Τριανταφυλλίδης θα είναι ένας από τους ομιλητές της εκδήλωσης που διοργανώνει η Διανομαρχιακή Επιτροπή Ροδόπης Έβρου κατά του Χρυσού, την προσεχή Κυριακή στις 11 το πρωΐ, στο πολιτιστικό κύτταρο του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής.
«Δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ αυτή την έκφραση, Περιβαλλοντικός Εγκληματίας. Αλλά αυτή τη φορά θα είμαι πολύ σκληρός στις εκφράσεις μου για την Μεταλλουργεία Χρυσού στη Θράκη. Αλήθεια τι θέλουν οι πολιτικοί να κάνουν στη Θράκη; Να την καταστρέψουν; Να την αφανίσουν; Γιατί να την αναπτύξουν αποκλείεται με το άλεσμα των Βουνών για 4 γρ Χρυσό στον τόνο!», υπογράμμισε ο κ. Τριανταφυλλίδης. Μάλιστα για το άλεσμα των Βουνών, θα χρησιμοποιηθεί το νερό της περιοχής, το οποίο θα αποστραγγισθεί προς την Μεταλλουργία!!!
Επι πλέον πρόσθεσε πως το πέτρωμα στις Σάππες είναι κατά 30% Αλουνίτης, ο οποίος στο νερό αφήνει ΟΞΥΤΗΤΑ, επιτείνοντας την όξινη απορροή.
«Εγώ καλώ στην εκδήλωση της Κυριακής όλους τους αρμόδιους από την κυβέρνηση στην Αθήνα, να έλθουν να παρακολουθήσουν και να ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΝ στα ερωτήματα που θα θέσουμε…Εξατμίζεται το Κυάνιο; ΝΑΙ ΕΞΑΤΜΙΖΕΤΑΙ και μάλιστα τόνοι… σε συνδυασμό με την Υγρασία», (σ.σ. γι’ αυτό δεν ήθελαν κάποιοι να ολοκληρωθεί το Φράγμα Ιασίου, επειδή λόγω του νερού, δημιουργείται Υγρασία) και Κυάνιο και Υγρασία είναι ένας καταστροφικός συνδυασμός…για την Υγεία και το Περιβάλλον.

www.ert.gr

Βασιλική Μαχαίρα