Την φιλοξενία ανήλικων προσφυγόπουλων στη Κρήτη, ζήτησε η Δόμνα Μιχαηλίδου (audio)

Την φιλοξενία ανήλικων προσφυγόπουλων στη Κρήτη, ζήτησε η Δόμνα Μιχαηλίδου (audio)

Το δικό τους μήνυμα έστειλαν την Τετάρτη οι δήμαρχοι της Κρήτης αναφορικά με το θέμα του προσφυγικού, τονίζοντας ότι η Κρήτη είναι πρόθυμη να συνδράμει στη διαχείριση του ζητήματος, αλλά υπό τους όρους που θέτει με βάση τις δυνατότητες αλλά και τις βραβευμένες καλές πρακτικές που εφαρμόζει στο πλαίσιο του προγράμματος της Ύπατης Αρμοστείας.

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ Χανίων ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Αναπτυξιακής Ηρακλείου και δήμαρχος Αρχανών Αστερουσίων, Μανώλης Κοκοσάλης, με δεδομένο ότι η κυβέρνηση φαίνεται να προσανατολίζεται στο να μετακινήσει πρόσφυγες από τα νησιά προς την ενδοχώρα, «η Κρήτη θα δεχτεί μόνο το μοντέλο φιλοξενίας σε σπίτια και σε καμία περίπτωση ένα hot spot».

Σήμερα η Κρήτη φιλοξενεί σε σπίτια 895 ανθρώπους –από Συρία, Αφγανιστάν και Ιράκ κυρίως- χωρίς να έχει δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα.
Χθες, αντιπροσωπεία της ΠΕΔ συναντήθηκε με την υφυπουργό Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, και συζητήθηκε το θέμα της φιλοξενίας παιδιών στο νησί, αφού στη χώρα μας βρίσκονται ασυνόδευτα 5000 ανήλικα παιδιά, 500 από τα οποία φιλοξενούνται σε ξενώνες στα Γιάννενα.
Η υφυπουργός ζήτησε από τους Δήμους της Κρήτης, να αναλάβουν και να διοργανώσουν τη φιλοξενία κάποιων προσφυγόπουλων –ηλικίας 14-18 ετών σε ξενώνες ή σε αντίστοιχες υποδομές.

Η αντιπροσωπεία επιφυλάχθηκε να απαντήσει στην υφυπουργό, ενώ παράλληλα ζήτησε να δοθεί η δυνατότητα μέσα από την Αναπτυξιακή Κρήτης, να έχουν τη διαχείριση των πόρων οι δήμοι.

Η ΠΕΔ αναμένεται να συνεδριάσει εντός των επόμενων ημερών προκειμένου να διαμορφώσει την απόφασή της.

Ακούστε τη συνέντευξη του κ. Κοκοσάλη στην ΕΡΤ Χανίων:

Ρεπορτάζ :Κ. Πολύζου / Ηλ. Επεξεργασία: Β. Χειμώνας

www.ert.gr

Κατερίνα Πολύζου