Ολοκληρώθηκε η άσκηση «Παρμενίων» – Επιχείρηση ανακατάληψης νησιού (video)

Ολοκληρώθηκε η άσκηση «Παρμενίων» – Επιχείρηση ανακατάληψης νησιού (video)

Με ένα σενάριο ανακατάληψης νησιού από ελληνικές δυνάμεις ολοκληρώθηκε στη Σαμοθράκη η εθνική διακλαδική στρατιωτική άσκηση Παρμενίων. Σύμφωνα με το σενάριο, η αποβατική ενέργεια έγινε με αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Ισχύ πυρός, μετά τον Έβρο και στην Σαμοθράκη. Ελικόπτερα Απάτσι, φρεγάτες, πυραυλάκατοι, πυροβολικό, βάλλουν κατά πάντων.

Αεροσκάφη Mirage 2000-5 & F-16, δείχνουν σε χαμηλό ύψος τι σημαίνει για τους ιπτάμενους η καθημερινές αερομαχίες που γίνονται στον ουρανό του Αιγαίου.

Βατραχάνθρωποι πέφτουν από ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού στο νερό, κάνουν υποβρύχια πορεία και βγαίνουν στην ακτή ώστε να εξουδετερώσουν εχθρικές δυνάμεις.

Η αποβατική ενέργεια γίνεται με αντίξοες καιρικές συνθήκες, τα αρματαγωγά προσεγγίζουν την ακτή για να φτάσουν δυνάμεις για την ανακατάληψη του νησιού.

Την άσκηση παρακολούθησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος, από φρεγάτα. Στο παρατηρητήριο του νησιού, ήταν ο υφυπουργός Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής.

Η τελική φάση της αποβατικής ενέργειας λίγο έτυχε να ακυρωθεί καθώς από τις 3 τα ξημερώματα είχε προσαράξει η φρεγάτα Ελλη σε αβαθή. Μετά από προσπάθειες του πληρώματος το πλοίο κατάφερε να αποκολληθεί και η άσκηση συνεχίστηκε κανονικά.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Γ. Σιδέρης

www.ert.gr

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΟΤΡΩΝΑΚΗΣ