Στον Πειραιά 215 αιτούντες άσυλο απο τη Λέσβο (video)

Στον Πειραιά 215 αιτούντες άσυλο απο τη Λέσβο (video)

Στο λιμάνι του Πειραιά έφθασαν νωρίτερα από τη Λέσβο 215 αιτούντες άσυλο, στο πλαίσιο αποσυμφόρησης ειδικά της Μόριας και συνολικά των νησιών που επωμίζονται τις μεταναστευτικές ροές.

Πρόκειται για ανθρώπους που ανήκουν σε ειδικές ευάλωτες κατηγορίες και θα μεταφερθούν σε δομές φιλοξενίας της ενδοχώρας σε Σχιστό, Ελαιώνα, Κόρινθο και Ιωάννινα.

Όπως ανακοινώθηκε, επίκειται η αναχώρηση και άλλων 400 αιτούντων την Κυριακή, ενώ ως τα τέλη Οκτωβρίου οι αρχές δρομολογούν τη μετεγκατάσταση τουλάχιστον 3.000 ανθρώπων από τα νησιά σε δομές της ηπειρωτικής χώρας.

Την ταχεία αποσυμφόρηση των νησιών του Βορειανατολικού Αιγαίου, με επιτάχυνση και αυστηροποίηση των διαδικασιών αίτησης και χορήγησης ασύλου, αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίασε, υπο τον πρωθυπουργό στον απόηχο των τραγικών γεγονότων στη Μόρια.

Μεταξύ άλλων, αποφασίστηκε η ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων, ειδικά στη θάλασσα.

H κυβέρνηση θα θέσει σε εφαρμογή σχέδιο, χρηματοδοτούμενο από την Κομισιόν, που προβλέπει μετεγκατάσταση 40.000 μεταναστών σε σπίτια, καθώς και την μεταφορά 16.000 σε ξενοδοχεία, μέσω του προγράμματος «Ήλιος».

Παράλληλα θα προχωρήσει στην κατασκευή κλειστών κέντρων, για όσους εισήλθαν παράνομα στη χώρα και δεν δικαιούνται άσυλο, έως ότου επανα-προωθηθούν στην Τουρκία.

Στο υπουργικό συμβούλιο παρουσιάστηκε και το νομοσχέδιο για την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, με στόχο να ολοκληρώνονται εντός τριών μηνών.

Η κυβέρνηση με τους χειρισμούς της έχει οδηγήσει την κατάσταση εκτός ελέγχου.Το προσφυγικό δεν αντιμετωπίζεται με επίδειξη αυταρχισμού και με επικοινωνιακά παιχνίδια, σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Έλλειψη σχεδίου στο μεταναστευτικό, καταλογίζουν στην κυβέρνηση ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ.

Ρεπορτάζ: Προκόπης Αγγελόπουλος

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Σχετική είδηση:

Μέτρα για την αποσυμφόρηση της Μόριας – Στη Βουλή το ν/σ για θέματα ασύλου (video)

www.ert.gr

Παντιάς Ζαχαριάδης

Αφήστε μια απάντηση