Οργή Τουρκίας για το ανακοινωθέν Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου – Τι απαντά η Αθήνα (video)

Οργή Τουρκίας για το ανακοινωθέν Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου – Τι απαντά η Αθήνα (video)

Με μία προκλητική ανακοίνωση, που στρέφεται ιδιαίτερα κατά της Αθήνας, απαντά το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, στο κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν Ελλάδα-Κύπρος-Αίγυπτος από τη Νέα Υόρκη, και στο οποίο καταδικάζουν τις τουρκικές ενέργειες, στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι δηλώνει ότι δεν θα έχουν καμία επιτυχία οι συναντήσεις που γίνονται για τον Αιγαίο χωρίς την συμμετοχή της Τουρκίας και ότι δεν συμβάλλει στην ειρήνη στην Μεσόγειο κάθε προσπάθεια της Ελλάδας και της «Ελληνο-κυπριακής διοίκησης» να εντάξουν στις «μαξιμαλιστικές και παράνομες» πολιτικές τους, τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και χώρες της περιοχής.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ αναφέρεται πως «απορρίπτουμε εντελώς τους ανυπόστατους ισχυρισμούς εναντίον της χώρας μας στην κοινή διακήρυξη που εκδόθηκε στο τέλος της τριμερούς συνάντησης των ΥΠΕΞ Αιγύπτου, Ελλάδας και «ε/κ διοίκησης νοτίου Κύπρου» (όπως ονομάζει την Κυπριακή Δημοκρατία) στις 27 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη».

Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι καλεί «τις χώρες να αντιμετωπίσουν τις πολιτικές, οικονομικές και γεωγραφικές πραγματικότητες της περιοχής και να ακολουθήσουν πολιτικές που να συμβαδίζουν με αυτές τις πολιτικές πραγματικότητες».

Η αντίδραση της Αθήνας

Αυστηρή απάντηση προς την Τουρκία έστειλε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, διαμηνύοντας ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία υποχωρητικότητα στα ζητήματα τόσο της Κύπρου όσο και του Αιγαίου.

Απέδωσε την τουρκική προκλητικότητα σε διπλωματικούς σκοπούς, εξηγώντας ότι «η τουρκική κυβέρνηση φαίνεται να χρησιμοποιεί τις διμερείς σχέσεις στα ελληνοτουρκικά, ώστε να αποκτήσει διπλωματικά ερείσματα στην Ευρώπη για τα αιτήματα που έχει αυτή τη στιγμή».

Σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι ανοιχτή σε οποιαδήποτε συζήτηση για την άμβλυνση της έντασης, επισήμανε όμως πως είναι σαφές ότι δεν μπορούν να υπάρξουν συζητήσεις «μέσα σε μια ρητορική μίσους και εχθροπάθειας».

«Οι Έλληνες, αν χρειασθεί θα επιβάλλουμε τον πλήρη και ειλικρινή σεβασμό του συνόλου του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, έχοντας και την στήριξη των Συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ και των Εταίρων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση» δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος μετά την κατάθεση στεφάνου κατά τον εορτασμό της Άλωσης της Τριπολιτσάς.

Στο μεταξύ, στη Νέα Υόρκη επέστρεψε, λόγω τεχνικού προβλήματος, το ιδιωτικό αεροσκάφος που μετέφερε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και την κυπριακή αποστολή που συμμετείχε στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Το αεροσκάφος αναχώρησε το απόγευμα του Σαββάτου από το αεροδρόμιο JFK της Νέας Υόρκης, όταν έπειτα από τρεις ώρες πτήσης, κι ενώ βρισκόταν πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό, διαπιστώθηκε ρήγμα στον ανεμοθώρακα του πιλοτηρίου.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Α. Φερεντίνου

Σχετικές ειδήσεις: Συνεχίζει την τακτική των προκλήσεων η Άγκυρα

www.ert.gr

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΟΤΡΩΝΑΚΗΣ