Αποσυμφόρηση δομών στα νησιά – 500 πρόσφυγες/μετανάστες στον Πειραιά (video)

Αποσυμφόρηση δομών στα νησιά – 500 πρόσφυγες/μετανάστες στον Πειραιά (video)

Σε εξέλιξη είναι νέα επιχείρηση αποσυμφόρησης της Μόριας, ενώ η κυβέρνηση παρουσίασε μέσω του αρμόδιου υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδη, το σχέδιο για την ταχεία και αποτελεσματική διαχείριση του προβλήματος. Άλλοι 507 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν το πρωί στον Πειραιά από τα νησιά της Χίου, της Σάμου και της Λέσβου, στο πλαίσιο της αποσυμφόρησης των δομών φιλοξενίας.

Από το Κέντρο Φιλοξενίας της Μόριας έφυγαν χθες 350 πρόσφυγες/μετανάστες και έφτασαν σήμερα στο Πειραιά. Στο πλαίσιο της επιχείρησης σταδιακής αποσυμφόρησης που συνεχίζεται, οι συνολικά 507 πρόσφυγες/μετανάστες από Λέσβο, Χίο και Σάμο, κυρίως ευάλωτες ομάδες, προωθήθηκαν μέσω του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στα Κέντρα Φιλοξενίας στην β. Ελλάδα, στον Ελαιώνα, στην Χαλκίδα και στη Ριτσώνα. Πριν από λίγες μέρες, άλλοι 527 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν στα νησιά από τα τουρκικά παράλια.

Πρόκειται για την τρίτη φάση του σχεδίου αποσυμφόρηση των νησιών του Β. Αιγαίου. Τα στοιχεία συνεχίζουν να δείχνουν αυξημένες ροές προσφύγων και μεταναστών.

Οπως εξήγγειλε ο κ. Χρυσοχοΐδης, θα δημιουργηθούν δομές φιλοξενίας σε κάθε μία από τις 13 περιφέρειες, με ισοκατανομή των προσφυγών από τα νησιά στην ενδοχώρα, και μεθαύριο θα κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο. Παράλληλα, στα άμεσα σχέδια περιλαμβάνεται η αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων και η ενίσχυση των δομών ταυτοποίησης για το άσυλο.

Την ίδια ώρα, οι υπουργοί Εσωτερικών Γερμανίας και Γαλλίας και ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, θα επισκεφθούν την ερχόμενη εβδομάδα Αθήνα και Άγκυρα, προκειμένου αφενός να πιέσουν την Τουρκία να εφαρμόσει σωστά τη συμφωνία με την Ευρώπη, και αφετέρου να λειτουργήσει καλύτερα η διαδικασία επαναπροώθησης των μεταναστών στην Τουρκία, καθώς και να δοθεί στην Ελλάδα στήριξη για τη διαχείριση των αιτήσεων ασύλου.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Χ. Γιαννοπούλου

www.ert.gr

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΟΤΡΩΝΑΚΗΣ

Αφήστε μια απάντηση