Κομοτηνή: Με «Δύναμη ψυχής», αλληλεγγύη κι αγάπη

Κομοτηνή: Με «Δύναμη ψυχής», αλληλεγγύη  κι αγάπη

Τον ετήσιο αγιασμό πραγματοποίησε στα γραφεία του ο Σύλλογος Καρκινοπαθών και φίλων Νομού Ροδόπης «Δύναμη Ψυχής». Φέτος ο Σύλλογος θα λειτουργήσει Τμήματα: Αγγλικών, Yoga, Πλεξίματος, Ιταλικών, Γυμναστικής, χορών σε συνεργασία με το Σύλλογο «Φιλοτέχνες» και Ζωγραφικής. Εγγραφές καθημερινά από τις εννέα το πρωί έως τη μια στα γραφεία του Συλλόγου. Στα Τμήματα των «Φιλοτεχνών» θα μπορούν τα μέλη να συμμετέχουν δωρεάν και οι φίλοι με μια μικρή οικονομική συμμετοχή.

Τον αγιασμό τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής, ο κος Παντελεήμων ευχόμενος οι «καρποί» του Συλλόγου να είναι πολλοί και καλοί , «Τη νέα χρονιά να έχει μόνο φίλους, να «γεμίζει» από φίλους» (εννοώντας και όχι από ασθενείς). Για να σημειώσει: « Μέσα από την πρόληψη οι άνθρωποι να προλαμβάνουν αυτή τη δύσκολη ασθένεια» προέτρεψε ο Μητροπολίτης προσθέτοντας πως δεν είναι ακαταμάχητη, με αποτέλεσμα, «σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα με τη βοήθεια του Θεού και τη συνδρομή των ιατρών οι άνθρωποι να αποκαθίστανται. Για όλα τα πράγματα στη ζωή και η χαρά και η δυσκολία θέλει δύναμη ψυχής, Εύχομαι προς όλους σας δύναμη ψυχής πλούσια στη ζωή σας.»

Παρόν και ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, ο κος Γιάννης Μουρτίδης ο οποίος στις δηλώσεις του ανέφερε ότι η δημοτική αρχή δείχνει την ευαισθησία της στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δημότες. «Έτσι και στο πλευρό του Συλλόγου «Δύναμη Ψυχής» με την πραγματοποίηση από κοινού εκδηλώσεων. Ό,τι μπορεί να κάνει η δημοτική αρχή, θα το κάνει. Είναι αυτονόητο ότι θα έχουν τη βοήθειά μας.» υποσχέθηκε.

Στην αύξηση των μελών του Συλλόγου στάθηκε η πρόεδρος, η κα Ροδούλα Κοκκινάκη. «Δυστυχώς οι καρκινοπαθείς αυξήθηκαν πάρα πολύ. Είναι πάρα πολλά τα νέα περιστατικά. Ίσως να υπήρχαν και να μην ερχόταν στο Σύλλογο . Πλέον έρχονται» ανέφερε για να σημειώσει «Παρέχουμε μια πολύ καλή στήριξη κοινωνική και ψυχολογική. Έρχονται στο Σύλλογο, μιλούν στην κοινωνική λειτουργός και για το πρόβλημά τους, ενημερώνονται και για τα διαδικαστικά που απαιτούνται, επιτροπές, ταμεία, κανόνες για τους ανασφάλιστους, οδηγίες, ακόμη και ψυχολογική στήριξη με έξοδα του Συλλόγου.»

Τράπεζα περουκών εξυπηρετεί τις ανάγκες των καρκινοπαθών

Όπως τονίζει η κα Κοκκινάκη δυστυχώς ακόμη παρατηρείται το φαινόμενο δύσκολα να αποδέχεται κάποιος την αρρώστια, κυρίως στα χωριά. «Ακόμη και την περούκα που φορά κάποιος καρκινοπαθής, δεν θέλει να το γνωρίζει άλλος» δηλώνει και αποκαλύπτει πως ο Σύλλογος έχει μια πολύ καλή τράπεζα περουκών, που εξυπηρετεί όλες τις ανάγκες του Νομού Ροδόπης, «βοήθησε πολύ η δωρεάν προσφορά μαλλιών» δηλώνει εξηγώντας πως παρέχεται η δυνατότητα να πάρουν ακόμη και μέτρα στο κεφάλι της κάθε ασθενούς , για να έχουν μια περούκα όπως την θέλουν και να αισθάνονται καλύτερα. «Είναι πολύ σημαντικό κομμάτι η εμφάνιση» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενη στις χημειοθεραπείες, σημείωσε πως δεν υπάρχουν καθόλου καθυστερήσεις. «Η Ογκολογική της Αλεξανδρούπολης δέχεται όλα τα περιστατικά. Οι γιατροί όλοι τους είναι εξαιρετικοί. Είναι επιλογή δική τους. Δεν υπάρχει καμία καθυστέρηση στις χημειοθεραπείες. Στις ακτινοθεραπείες υπάρχει καθυστέρηση σε περιστατικά που μπορούν να περιμένουν, όχι στα αναγκαία, όχι σ’ αυτά που πρέπει να γίνουν αμέσως. Στην Αλεξανδρούπολη λειτουργεί πρωινό τμήμα ακτινοθεραπείας. Μετά τη Θεσσαλονίκη μόνο στην Αλεξανδρούπολη υπάρχει δυνατότητα ακτινοθεραπείας» δηλώνει και προτρέπει να στελεχωθεί σωστά το Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης. «Τις μετακινήσεις τις καλύπτει το Ταμείο. Οι γιατροί είναι λίγοι και κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να εξυπηρετήσουν όλη την αν. Μακεδονία Θράκη.»
Όσον αφορά τέλος στο μήνυμα που στέλνει η ίδια; «Όταν έρχεται σε μας δεν πρέπει να το βάζουμε κάτω και να λέμε ότι αυτό ήταν τέλειωσε η ζωή μου» δηλώνει και με αισιοδοξία προσθέτει «. Όχι, προχωράμε! Βγαίνουμε πιο δυνατοί μέσα από αυτό και αλλάζει όλη η ζωή μας. Σε μένα έτυχε δύο φορές και στις δύο φορές το πάλεψα και το ξεπέρασα και τώρα είμαι εδώ» δηλώνει και σπεύδει να στηρίξει άλλους ανθρώπους. Άλλωστε, όπως λέει, όλοι μας πρέπει να στηρίζουμε τους άλλους που έχουν ανάγκη.

Info
Στο 2531 0 31061 κοινωνική λειτουργός απαντά στις ερωτήσεις καρκινοπαθών και φίλων από τις 09:00 μέχρι τη 13:00.
Φώτο: Στιγμιότυπα από τον αγιασμό ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφίες:Μαρία Νικολάου

www.ert.gr

Μαρία Νικολάου