Β. Κόκκαλης στη γιορτή αμυγδάλου: Να γίνουν αυτά που πρέπει για τις αποζημιώσεις

Β. Κόκκαλης στη γιορτή αμυγδάλου: Να γίνουν αυτά που πρέπει για τις αποζημιώσεις

«Εμείς ως υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν κρυφτήκαμε πίσω από τα ψιλά γράμματα των κανονισμών. Κάναμε δύο συσκέψεις, τεκμηριώσαμε το πρόβλημα επιστημονικά με τις απόψεις ανθρώπων της ακαδημαϊκής κοινότητας και δρομολογήσαμε την αποζημίωση. Τώρα η νέα κυβέρνηση οφείλει να ολοκληρώσει αυτή τη διαδικασία και να μην κρύβει το πρόβλημα κάτω από χαλί». Τα παραπάνω επεσήμανε ο αναπληρωτής τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Λάρισας κ. Βασίλης Κόκκαλης, μιλώντας στη γιορτή Αμυγδάλου στο Συκούριο.

Χαιρετίζοντας την 19η γιορτή Αμυγδάλου, ο κ. Κόκκαλης σημείωσε επίσης ότι «μόλις προ ημερών κατέθεσα στη βουλή ερώτηση σχετικά με το θέμα που «καίει» πλήθος αμυγδαλοπαραγωγών και αφορά τον παγετό της περασμένης Άνοιξης που δημιούργησε αρκετά προβλήματα στις καλλιέργειες. Εδώ ήμασταν τότε, βρεθήκαμε όλοι μαζί, ακούσαμε τους επιστήμονες και τεκμηριώσαμε το πρόβλημα σε δύο συσκέψεις.

Ακολούθησε έγγραφο του τμήματος Στατιστικής και Τεκμηρίωσης του υπουργείου, με το οποίο ζητήθηκαν από τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας στοιχεία φυτικής παραγωγής που να επιβεβαιώνουν τη μείωση παραγωγής καλλιέργειας αμυγδάλου για το έτος 2019, προκειμένου να αποζημιωθούν οι αμυγδαλοπαραγωγοί με τον κανονισμό de minimis. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για καθυστερήσεις από την τωρινή ηγεσία του υπουργείου. Δεν αρκούν μόνον τα ευχολόγια ότι το αμύγδαλο είναι μία δυναμική καλλιέργεια, πρέπει να συμβούν και πράξεις από την πολιτεία, για την στήριξη αυτής της καλλιέργειας» κατέληξε.

www.ert.gr

Ιωάννης Γιάτσιος