Προβλήματα από την έντονη κακοκαιρία σε Β.Ελλάδα, Θεσσαλία και Ήπειρο

Προβλήματα από την έντονη κακοκαιρία σε Β.Ελλάδα, Θεσσαλία και Ήπειρο

Σημαντική μεταβολή παρουσιάζει, ο καιρός. Έντονα καιρικά φαινόμενα πλήττουν ήδη τη βόρεια Ελλάδα, τη Θεσσαλία και την Ήπειρο. Προβλήματα προκάλεσε η καταιγίδα που σημειώθηκε χθες το βράδυ στη δυτική Θεσσαλονίκη. Δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, υπόγεια πλημμύρισαν και οδηγοί εγκλωβίστηκαν στα οχήματά τους. Η ισχυρή βροχόπτωση που συνοδευόταν από δυνατές ριπές ανέμων έπληξε -κυρίως- τον Εύοσμο, την Ευκαρπία και το Ωραιόκαστρο.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία προέβη σε αντλήσεις υδάτων, ενώ πραγματοποίησε απεγκλωβισμούς οδηγών από οχήματα.

Μεγάλοι όγκοι νερού κατέκλυσαν την εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Ωραιοκάστρου με συνέπεια να ακινητοποιηθούν οχήματα, ενώ στην εσωτερική περιφερειακή της πόλης αυτοκίνητο κόλλησε στα νερά και η οδηγός χρειάστηκε να απεγκλωβιστεί.

Την ίδια ώρα, ζημιές φαίνεται πως έχουν υποστεί κτήρια και υποδομές στο Ωραιόκαστρο. Εξαιτίας της βροχόπτωσης κεντρικοί δρόμοι στο πολεοδομικό συγκρότημα μετατράπηκαν σε ποτάμια και η κίνηση των οχημάτων διεξαγόταν με δυσκολίες.

Ισχυρή χαλαζόπτωση έπληξε, επίσης, τον νομό Τρικάλων και συγκεκριμένα τα χωριά του δήμου Φαρκαδόνας, προκαλώντας σοβαρές ζημιές σε καλλιέργειες κυρίως με βαμβάκι, καλαμπόκι και τριφύλλι.

Σύμφωνα με δηλώσεις του αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων, Χρήστου Μιχαλάκη, η χαλαζόπτωση ήταν ισχυρή και προκάλεσε σοβαρές καταστροφές, το μέγεθος και η έκταση των οποίων θα εκτιμηθεί σήμερα. Παράλληλα θα ξεκινήσουν και οι διαδικασίες για αποζημίωση των αγροτών που επλήγησαν.

Ο καιρός σήμερα

Το ψυχρό μέτωπο που επηρέασε τη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου οδήγησε στην εκδήλωση ισχυρών βροχοπτώσεων και καταιγίδων στα Βόρεια Επτάνησα, την Ήπειρο, τη Μακεδονία και τη Θεσσαλία, ενώ τοπικές καταιγίδες εκδηλώθηκαν και στα ορεινά της Πελ/νήσου. Σε πολλές περιοχές της Μακεδονίας οι βροχές συνοδεύτηκαν από ισχυρούς ανέμους και πτώση της θερμοκρασίας άνω των 5°C σε σχέση με την Τετάρτη 18/09.

Ο Χάρτης 1 δείχνει την κατανομή και τα ύψη βροχής που κατέγραψαν οι μετεωρολογικοί σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr την Πέμπτη 19/09 και το γράφημα που ακολουθεί παρουσιάζει τα 8 μεγαλύτερα ύψη βροχής που καταγράφηκαν.

Ο Χάρτης 2 δείχνει την κατανομή των κεραυνών που κατέγραψε το σύστημα ανίχνευσης ηλεκτρικής δραστηριότητας του meteo.gr «ZEUS« μερικοί από τους οποίους προκάλεσαν προβλήματα στη Μακεδονία, όπως για παράδειγμα στο Τσοτύλι Κοζάνης όπου εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε αγροτική έκταση.

Πηγή:ΕΡΤ/Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr

Δήμητρα Λαχουρή