Η μυρωδιά του γιασεμιού ηρεμεί τα νεύρα, σαν φάρμακο αλλά χωρίς παρενέργειες

Σύμφωνα με τις ανακαλύψεις μιας έρευνας, η γλυκιά μυρωδιά του γιασεμιού είναι τόσο καλή στο να ηρεμεί τα νεύρα όσο ένα φάρμακο και δεν έχει καμία παρενέργεια.

Εργαστηριακές εξετάσεις έδειξαν πως η μυρωδιά του γιασεμιού χαλάρωσε δραστικά ποντίκια όταν αυτό βρισκόταν στο κλουβί τους. Επίσης, εξαιτίας του αρώματος του έκατσαν ήσυχα χωρίς να μετακινούνται πολύ. Οι μαγνητικές τομογραφίες έδειξαν πως το άρωμα του λουλουδιού είχε μια χαλαρωτική επίδραση στα νευρικά κύτταρα και βοήθησε στην χαλάρωση.

Ο καθηγητής Hanns Hatt στο Πανεπιστήμιο του Ρουρ – Μπόχουμ της Γερμανίας είπε πως αυτές οι ανακαλύψεις θα μπορούσαν να είναι αποδεικτικό στοιχείο για τα οφέλη της αρωματοθεραπείας. Η ομάδα του εξέτασε εκατοντάδες μυρωδιές ώστε να βρουν τις επιδράσεις τους στους υποδοχείς GABA σε ποντίκια και ανθρώπους και βρήκαν πως το γιασεμί ήταν το πιο αποτελεσματικό.

Επιπλέον, το άρωμα του γιασεμιού έδρασε τόσο δυνατά όπως τα υπνωτικά χάπια και τα ηρεμιστικά, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν ζαλάδα, υπόταση, ατονία και κατάθλιψη.

Συγκεκριμένα, ο καθηγητής Hanns είπε: «Έχουμε ανακαλύψει έναν καινούργιο ρυθμιστή των υποδοχέων GABA που μπορεί να διαχειριστεί μέσω της αεροφόρου οδού. Η εφαρμογή του στις θεραπείες που αφορούν το άγχος και τον ύπνο είναι εφικτές.»

Το γιασεμί ως αιθέριο έλαιο χρησιμοποιείται στην αρωματοθεραπεία εδώ και πολλούς αιώνες, και πιθανώς οι πρώτοι χρήστες του να ήταν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι και οι αρχαίοι Έλληνες.

Με το να εισπνέετε το άρωμα του γιασεμιού, στέλνετε μηνύματα στο κομμάτι του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για τον έλεγχο των συναισθημάτων. Αυτό το κομμάτι είναι επίσης γνωστό ως Μεταιχμιακό σύστημα και επηρεάζει το νευρικό σύστημα.

Επομένως, το έλαιο γιασεμιού συχνά χρησιμοποιείται ως φυσική θεραπεία για το άγχος, τους πόνους περιόδου, τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και την κατάθλιψη.

Το γιασεμί αναφέρεται συχνά και ως «δώρο θεού» εξαιτίας της έντονης μυρωδιάς του που είναι μεθυστική και γλυκιά.

Έτσι, αν ψάχνετε ένα τρόπο για να χαλαρώσετε το νευρικό σας σύστημα θα πρέπει να διακοσμήσετε τον χώρο σας με ένα γιασεμί και να εφοδιαστείτε με ένα αιθέριο έλαιο γιασεμιού ή ό,τι έχει την μυρωδιά του.

Μετάφραση: L.C.

Πηγές: www.telegraph.co.uk
www.awakengr.com

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση