Αυγενάκης: Πρέπει να εμπιστευτούμε το VAR

Την άποψη ότι όλοι όσοι ασχολούνται με το ποδόσφαιρο στην χώρα μας πρέπει να εμπιστευτούν το VAR, εξέφρασε ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, κατά την διάρκεια της ευρείας σύσκεψης για την «εφαρμογή του VAR στο ελληνικό ποδόσφαιρο», που εξελίσσεται από τις 11 το πρωί στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

Η εισαγωγική ομιλία του υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, έχει ως εξής:

«Σας καλωσορίζω στο Υφυπουργείο Αθλητισμού και σας ευχαριστώ που αποδεχτήκατε την πρόσκληση για να πραγματοποιηθεί αυτή η ευρεία σύσκεψη:
· Την FIFA και την UEFA, με την οποία υπάρχει συνεχής και στενότατη συνεργασία για κομβικά ζητήματα του ελληνικού ποδοσφαίρου, προκειμένου να υπάρξει άμεσα πρόοδος,

· την ΕΠΟ, την ΚΕΔ, τη Super League 1, κάθε μία από τις 14 ΠΑΕ,

· τα τηλεοπτικά Μέσα, την ΕΡΤ και τη NOVA,

· αλλά και την εταιρία εγκατάστασης και λειτουργίας του VAR,

· φυσικά και τους εκπροσώπους του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Στην Ελλάδα, λοιπόν, το VAR πλέον λειτουργεί, όπως και σε αρκετές άλλες χώρες, τόσο στην Ευρώπη όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. Στη χώρα μας εγκαταστάθηκε με χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων και η ορθή λειτουργία του, όπως γνωρίζουμε όλοι μας, είναι ευθύνη της ΚΕΔ και της ΕΠΟ. Στηρίζεται όμως στο πρωτόκολλο, τους όρους και τους κανόνες λειτουργίας που έχουν τεθεί από τις FΙFΑ/UΕFΑ.

Οι όροι και οι κανόνες είναι για να τηρούνται προς όφελος του ποδοσφαίρου. Είναι βέβαιο ότι η σωστή εφαρμογή του αναβαθμίζει το άθλημα. Συνεπώς, εάν το VAR παρουσιάζει προβλήματα και αρρυθμίες, ενδέχεται να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα απ’ όσα καλείται να επιλύσει. Και αυτό θα εντείνει περιστατικά βίας και λεκτικών εντάσεων.

Προβλήματα που θα συσσωρευτούν πάνω στα υπόλοιπα, που ήδη υπάρχουν και καταβάλλουμε μεγάλες προσπάθειες με τη συνεργασία όλων για να αντιμετωπίσουμε. Κι επαναλαμβάνω ότι στόχος μας είναι τα γήπεδα να ξαναγίνουν ασφαλής τόπος συνάθροισης των φιλάθλων, των οικογενειών και η βία να απομακρυνθεί, ώστε το ποδόσφαιρο στη χώρα μας να ξαναγίνει ψυχαγωγία.

ΠΡΕΠΕΙ, λοιπόν, να το εμπιστευτούμε. ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ να γίνει μέρος της κουλτούρας μας. Το VAR είναι ένα καταπληκτικό εργαλείο, αρκεί να εφαρμόζεται σωστά, από πλήρως ενημερωμένους τεχνικούς, διαιτητές, ποδοσφαιρικούς παράγοντες και ποδοσφαιριστές. Και να επικοινωνείται, στη συνέχεια, από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για να αφομοιώνεται η χρησιμότητά του από τους φιλάθλους.

Γι’ αυτό και ζήτησα να γίνει αυτή η σύσκεψη σήμερα, ώστε να λυθούν οι απορίες, να απαντηθούν ερωτήματα, να συζητηθούν όλα τα προβλήματα, να κτίσουμε αξιοπιστία και, κυρίως, να εμπιστευθούμε αυτό που ακριβοπληρώνουμε. Είμαι βέβαιος ότι, αν λειτουργήσει σωστά, θα φέρει εξαιρετικά αποτελέσματα στο Ελληνικό ποδόσφαιρο. Όσο χτίζουμε αξιοπιστία, άλλωστε, άλλο τόσο περιορίζουμε δηλώσεις αμφισβήτησης και εντάσεις.

Ελπίζω κι εύχομαι αυτή η σύσκεψη, όταν θα ολοκληρωθεί, να έχει επιλύσει τα προβλήματα εφαρμογής και τις απορίες γύρω από το VAR, ή να έχουμε εντοπίσει πιθανά κενά, ακόμη και στην ενημέρωση ή την εκπαίδευση εμπλεκομένων, τα οποία θα πρέπει να καλυφθούν. Να δρομολογήσουμε την αποδοχή του, να πετύχουμε την ορθή λειτουργία του, από το σύνολο της ποδοσφαιρικής μας κοινότητας. Έτσι ώστε το συγκεκριμένο «εργαλείο» να βοηθήσει, μαζί με τα υπόλοιπα μέτρα που λαμβάνονται από την Πολιτεία, στη σταδιακή αναβάθμιση του ποδοσφαίρου μας.

Θα το πετύχουμε με την αμοιβαία και καλόπιστη συνεργασία όλων.

Σας ευχαριστώ και πάλι και εύχομαι η σημερινή σύσκεψη παρουσία όλων σας να είναι η αρχή για ένα καλύτερο και ποιοτικότερο ελληνικό ποδόσφαιρο».

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση