Στο μικροσκόπιο της Βουλής η δικογραφία για τη Novartis-Τα επόμενα βήματα και οι πολιτικές αντιδράσεις (video)

Στο μικροσκόπιο της Βουλής η δικογραφία για τη Novartis-Τα επόμενα βήματα και οι πολιτικές αντιδράσεις (video)

Η Βουλή θα αποφασίσει αν θα ασκηθούν διώξεις εναντίον πολιτικών προσώπων, που μπήκαν στο κάδρο των ευθυνών για εξωθεσμικές μεθοδεύσεις στην υπόθεση Novartis.

Στο πλαίσιο αυτό, θα ανακοινωθεί  αύριο Τετάρτη, στην Ολομέλεια της Βουλής,  η δικογραφία των εισαγγελικών λειτουργών.

Κυβερνητικά στελέχη αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο για σύσταση εξεταστικής επιτροπής ή προανακριτικής επιτροπής για τον κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, που θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες.

«Η θέση της κυβέρνησης θα γίνει γνωστή αύριο, θα περιμένετε μέχρι αύριο» επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Επισήμως η κυβερνητική πλειοψηφία θα ανακοινωσει την απόφασή της με ανακοίνωση του γραμματέα της Κ.Ο. της ΝΔ, Σταύρου Καλαφάτη.

Επιπροσθέτως, προς διαχωρισμό της περίπτωσης εμπλοκής του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου από εκείνη του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, προσανατολίζεται, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η κυβέρνηση.

«Όλα στο φως. Και εξεταστική, εάν θέλει η κυβέρνηση», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Πολιτικές αντιδράσεις

Αθλιότητες χαρακτηρίζει τα όσα γράφονται το τελευταίο διάστημα εναντίον του για την υπόθεση της Novartis ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, σε αποκλειστική δήλωση στο CNN Greece. «Όλα αυτά είναι αθλιότητες που χαρακτηρίζουν τους εμπνευστές και τους εκτελεστές της» λέει στο CNN Greece o κ. Παπαγγελόπουλος.

«Η κυβέρνηση σέβεται απόλυτα το Σύνταγμα αναφορικά με τη διάκριση των εξουσιών. Το ζήτημα του φακέλου που έχει διαβιβαστεί στη Βουλή, είναι θέμα της Βουλής. Αύριο όπως ξέρετε θα λάβουν γνώση στην ολομέλεια τα κόμματα, επομένως θα έχουμε τοποθέτηση από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία με ανακοίνωση του Γραμματέα τη ΚΟ της ΝΔ του κ. Σταύρου Καλαφάτη με τη θέση την οποία θα τηρήσει η κυβέρνηση και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία φυσικά» τόνισε ο Στέλιος Πέτσας.

«Εάν υποτεθεί ότι όσα έχουμε διαβάσει στον τύπο για την κατάθεση του κ. Αγγελή είναι αληθή και ότι έχουμε έναν εν ενεργεία αντιεισαγγελέα που καταγγέλλει ένα πρώην υπουργό ότι έκανε παρέμβαση στη δικαιοσύνη και ότι έκανε το αδίκημα που λέμε κατάχρηση εξουσίας, μπορεί η δικαιοσύνη να ερευνήσει έναν πρώην υπουργό; Απάντηση: Όχι, λόγω του άρθρου 86 ο μόνος που έχει δικαιοδοσία να ερευνήσει έναν πρώην υπουργό είναι η Βουλή. Άρα το ερώτημα είναι διαφορετικό. Εάν υποτεθεί ότι αυτά τα έχει πει ο αντιεισαγγελέας, υπάρχει ένας βουλευτής στην Ελλάδα που θα πει σηκώνω το χέρι μου και λέω εγώ θέλω να κουκουλωθεί; Να μη διερευνηθεί; Υπάρχει ένας;» επεσήμανε στην ΕΡΤ1 ο Άδωνις Γεωργιάδης.

«Ο κ. Παπαγγελόπουλος δεν έχει ασυλία. Από την ώρα που δεν έχει ασυλία, πρέπει να τον κρίνει η τακτική δικαιοσύνη και να γίνει έρευνα σε βάθος για το ρόλο του κ. Παπαγγελόπουλου σε αυτήν την υπόθεση. -Άρα να μην ασχοληθεί η Βουλή με τον κ. Παπαγγελόπουλο. Να μην ασχοληθεί η Βουλή. Εάν προκύψουν από την έρευνα που θα γίνει για τον κ. Παπαγγελόπουλο στοιχεία που να αφορούν άλλους πολιτικούς να το δούμε τότε σε επίπεδο πλέον νόμου» ανέφερε η Ντόρα Μπακογιάννη.

«Τι κάνει η κυβέρνηση; προσπαθεί να αποπροσανατολίσει και να εκδικηθεί τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί ανέδειξε αυτό το σκάνδαλο και μιλάει για εξεταστικές, προανακριτικές. Αν θέλει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε μια τέτοια ενέργεια  να αναλάβει την πολιτική της ευθύνη, να έχει το θάρρος να αναλάβει την πολιτική ευθύνη και να το φέρει στη Βουλή, την κοινοβουλευτική πλειοψηφία την έχει άλλωστε  αλλά θα πρέπει πρώτη η κυβέρνησης και ο κ. Μητσοτάκης να επιλύσουν τα εσωτερικά τους προβλήματα.» επεσήμανε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής Π. Χρηστίδης τόνισε ότι πάγια θέση του ΚΙΝΑΛ είναι πως η διαφάνεια και η δικαιοσύνη πρέπει να ισχύουν για τους πάντες, πάντα και παντού. «Είναι προφανές πως στην υπόθεση Novartis χρειάζεται έρευνα σε βάθος. Περιμένουμε, λοιπόν, τον φάκελο στη Βουλή, για να δούμε όλα τα στοιχεία που αναφέρονται και αναλόγως θα πράξουμε», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ.

«Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή είχε τοποθετηθεί ολοκληρωμένα για την υπόθεση Novartis, ζητώντας να αναδειχθούν όλες οι πτυχές -πολιτικές και νομικές- του ζητήματος, που απορρέουν από το μεγάλο σκάνδαλο της εμπορευματοποίησης του φαρμάκου και του αυξημένου κόστους για το λαό», αναφέρει σχόλιο του Κόμματος για την υπόθεση Novartis.

Καταθέτει η Ε. Τουλουπάκη 

Την ίδια ώρα, καταθέτει από το πρωί  η  εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, στο πλαίσιο της  παράλληλης έρευνας που διενεργείται για τους δικονομικούς χειρισμούς στην υπόθεση Novartis.

Ειδικότερα, στον εισαγγελέα Πρωτοδικών, Σπύρο Παππά καταθέτει σχετικά με την αναφορά που είχε υποβάλει προ μηνών και αφορούσε τις καταγγελίες της για τον άλλοτε επόπτη της και νυν αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Αγγελή.

Η κυρία Τουλουπάκη είχε καταγγείλει με αναφορά της τον Ιωάννη Αγγελή για παρέμβαση στο έργο της που δείχνουν όπως ισχυρίζεται «αντιδικονομικούς χειρισμούς» εκ μέρους του.

Στην αναφορά της η κ. Τουλουπάκη αναφερόμενη στη συνάντηση του κλιμακίου Ελλήνων εισαγγελέων με ομολόγους της Αμερικανούς, αναφέρει ότι έγινε λόγος για λογαριασμό που σχετιζόταν με έλληνα πολιτικό για τον οποίο ο κ. Αγγελής πρότεινε τα στοιχεία να δοθούν μέσω Eurojust.

Στην ίδια αναφορά, η κ. Τουλουπάκη φέρεται, επίσης, να υποστηρίζει ότι ο κ. Αγγελής κατέσχεσε δύο φορές ηλεκτρονικά αρχεία για τη Novartis, αλλά και τα πρωτότυπα απόρρητα έγγραφα που είχαν αποστείλει στους εισαγγελείς οι Αμερικανοί συνάδελφοί τους.

Η υπόθεση απασχόλησε τον Τύπο και υπό το βάρος των καταγγελιών ο κ. Αγγελής είχε οδηγηθεί σε παραίτηση ασκώντας κριτική στην κ. Τουλουπάκη αλλά και κατηγορίες για παρεμβάσεις στην έρευνα, αναφερόμενος επίσης και στο ρόλο του «Ρασπούτιν».

 

Πηγή:ΕΡΤ1

Ρεπορτάζ: Ντίνα Τσουκαλά,Λάμπρος Παναγιώτου, Κώστας Σκουλάς

www.ert.gr

Δήμητρα Λαχουρή