Από τα Χανιά το πρώτο πιστοποιημένο ελληνικό drone(audio+fotos)

Από τα Χανιά το πρώτο πιστοποιημένο ελληνικό drone(audio+fotos)

Ανοίγει ο δρόμος κατασκευής «Drones» στην Ελλάδα αφού, όπως ανακοίνωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, ολοκληρώθηκε η πρώτη πιστοποίηση «Συστημάτων μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών – ΣμηΕΑ» από την αρμόδια Διεύθυνση Πτητικών Προτύπων της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας, σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Πρόκειται για το πρωτοποριακό μη επανδρωμένο σύστημα «ΟURΑΝΟS» της εταιρείας ALTUS με έδρα τα Χανιά Κρήτης και η εν λόγω πιστοποίηση έρχεται ως συνέχεια στον δημιουργικό κύκλο που ξεκίνησε από τo 2016, όπου δημοσιεύτηκαν οι κανονισμοί για τα ΣμηΕΑ γνωστά ως «Drones».

O διοικητής της ΥΠΑ, Κωνσταντίνος Λιντζεράκος, παραδίδοντας το 1ο Πιστοποιητικό, δήλωσε πως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας του νομοθετικού έργου, πραγματοποιήθηκε η πιστοποίηση του πρώτου ελληνικής κατασκευής Συστήματος μη Επανδρωμένου Αεροσκάφους και ανοίγει ένας νέος δρόμος στον χώρο των κατασκευών ΣμηΕΑ- Drone και της ανάπτυξης του τομέα. Και πρόσθεσε: «Η συνεργασία με τoν ιδιωτικό τομέα και το ΑΠΘ ήταν εξαιρετική και πραγματικά τα αποτελέσματα είναι αξιοζήλευτα. Η υπηρεσία συνεχίζει το έργο της με συνεργασίες, παράλληλα και με τα πανεπιστήμια Πάτρας και Αθήνας, ενώ ενσωματώνει όλους τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς».

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Altus, Ζαχαρίας Σαρρής, αμέσως μετά την παραλαβή του πιστοποιητικού, σχολίασε: «Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας πιστοποίησης του Μη Επανδρωμένου Συστήματος «ΟURΑΝΟS» αποδεικνύουμε τις δυνατότητες που έχουμε στην Ελλάδα για την αξιόπιστη κατασκευή, ανάπτυξη και ασφαλή λειτουργία Drones σε πολλές εμπορικές εφαρμογές, ανοίγοντας ένα μεγάλο δρόμο επιχειρηματικών ευκαιριών για τις ελληνικές εταιρείες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η εταιρία Altus έχει έδρα τα Χανιά Κρήτης με γραφεία εντός της πόλης και βιομηχανικές εγκαταστάσεις στο Βιοτεχνικό Πάρκο Χανίων.
Σήμερα στις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ Χανίων στη Σούδα, βρέθηκε το σύστημα «ΟURΑΝΟS» της εταιρείας ALTUS, ενώ ο διευθυντής επιχειρήσεων της ALTUS, Μανώλης Μπατζέλης, μίλησε στο σταθμό μας για τις δυνατότητες, τις προοπτικές και τις προκλήσεις της νέας, αλλά δυναμικά αναπτυσσόμενης, τεχνολογίας.

Ακούστε τη συζήτηση:

www.ert.gr

Σοφία Θεοδωράκη