Θα γίνουν από τη νέα δημοτική αρχή Μυτιλήνης οι εκδηλώσεις Τιμής και Μνήμης των Εκτελεσμένων από τη Γκεστάπο;

Θα γίνουν από τη νέα δημοτική αρχή Μυτιλήνης οι εκδηλώσεις Τιμής και Μνήμης των Εκτελεσμένων από τη Γκεστάπο;

Ένα μήνα μετά, οι φίλοι ιστορικής μνήμης και πολιτιστικής δημιουργίας Λέσβου, επανέρχονται στο αίτημα στη δημοτική αρχή και τις παρατάξεις του Δήμου Μυτιλήνης για την διοργάνωση του 4ου Αγώνα Δρόμου Τιμής και Μνήμης των Εκτελεσμένων Συμπατριωτών μας από τους Ναζί και άλλων παράλληλων εκδηλώσεων καθώς στο προηγούμενο αίτημα, η δημοτική αρχή δεν απάντησε.

Απόφαση για τη διοργάνωση αυτών  των εκδηλώσεων αυτών κάθε χρόνο, είχε λάβει το προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο και επειδή χρειάζεται  και ένα εύλογο χρονικό διάστημα για τη διοργάνωση,  οι Φίλοι Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας είχαν ζητήσει τόσο από την απερχόμενη δημοτική αρχή όσο και από τους νεοεκλεγέντες κάποια ενημέρωση, δεν έλαβε όμως κάποια απάντηση ούτε έγινε καμία δημόσια ενημέρωση για  πρόσκληση και συμμετοχές.

Οι Φίλοι Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας, ζητούν απάντηση από τη δημοτική αρχή Μυτιλήνης για το αν θα γίνουν αυτές οι εκδηλώσεις προς Τιμή,  των Συμπατριωτών μας,  που έδωσαν τη ζωή τους στον Αντιφασιστικό–Αντιναζιστικό Αγώνα.

Η επιστολή που είχαν στείλει στις 20 Αυγούστου:

 

ΦΙΛΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ

Προς: -Δήμαρχο Λέσβου  κ. Σ. Γαληνό

-Δ.Σ ΝΠΔΔ  Πολιτισμού  Δήμου  Λέσβου

-Νεοεκλεγέντα Δήμαρχο Μυτιλήνης κ. Ε. Κύτελη

-Επικεφαλής Παρατάξεων Δήμου Μυτιλήνης, κ. Μ. Μαμάκο.  κ.Ε.Χιωτέλλη, κ.Ν.Τσιριγώτη, κ.Κ.Αστυρακάκη, κ.Π.Ζαφειρίου.

Θέμα: Εκδηλώσεις για  την 75η  επέτειο απελευθέρωσης της Λέσβου από τα Γερμανικά Στρατεύματα Κατοχής.

 

Ύστερα από προτάσεις της ομάδας μας και την απόφαση 425/2016 του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου:

 

α)  Ο περιβάλλων χώρος του μνημείου των 42 εκτελεσμένων Συμπατριωτών μας στα Τσαμάκια, χαρακτηρίστηκε « ΜΑΡΤΥΡΙΚΟΣ ΤΟΠΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ» και τοποθετήθηκε σχετική μαρμάρινη στήλη.

β) Αποφασίστηκε να διοργανώνεται κάθε χρόνο τιμητικός ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ από την Γκεστάμπο προς τα Τσαμάκια, μαρτυρική διαδρομή που ακολουθούσαν τα καμιόνια των κατακτητών, προς τον χώρο εκτελέσεων.

γ) Αποφασίστηκε στις πινακίδες οδοσήμανσης προς τιμήν των εκτελεσμένων Συμπατριωτών μας, να προστεθεί η φράση «Εκτελέστηκε από τους Ναζί»

Τα τρία προηγούμενα χρόνια  διοργανώθηκαν Αγώνες Δρόμου, παράλληλα με επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο στα Τσαμάκια.

Θεωρούμε αναγκαίο να αρχίσουν από τώρα οι ετοιμασίες των παραπάνω εκδηλώσεων, που γίνονται το τελευταίο Σάββατο κάθε Σεπτεμβρίου.

Για τον σκοπό αυτό θα πρέπει σε συνεννόηση της Νέας και της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής, να ορισθεί οργανωτική επιτροπή από υπαλλήλους  του Δήμου , αιρετούς και  μέλη  της  Ομάδας  μας.

Σας ενημερώνουμε ότι φυλάσσονται σε γραφείο του Δήμου σχετικά υλικά, και σε ηλεκτρονική μορφή όλες οι σχετικές προσκλήσεις και αναγκαίες ενέργειες.

 

ΑΛΒΑΝΟΣ ΔΟΥΚΑΣ,   ΒΛΑΣΤΑΡΗΣ ΣΤΡΑΤΗΣ,   ΓΑΛΕΤΣΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ,

ΚΑΡΑΤΖΑΣ ΚΩΣΤΑΣ,   ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ,    ΚΟΥΤΣΚΟΥΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ,   ΜΠΟΥΡΝΟΥΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ,   ΤΣΙΡΙΓΩΤΗΣ ΝΙΚΟΣ,

 ΧΑΤΖΗΛΙΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

 

The post Θα γίνουν από τη νέα δημοτική αρχή Μυτιλήνης οι εκδηλώσεις Τιμής και Μνήμης των Εκτελεσμένων από τη Γκεστάπο; appeared first on ΕΡΤ Αιγαίου.

www.ert.gr

ertweb
image}

Αφήστε μια απάντηση