Παράσταση και πρακτικό σεμινάριο Μνημείο Πεσόντων

Παράσταση και πρακτικό σεμινάριο Μνημείο Πεσόντων

Το ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ και ο θεσμός ΛΑΡΙΣΑ, Η ΠΟΛΗ ΠΟΥ ΜΑΘΑΙΝΕΙ ξεκινούν τη συνεργασία τους με δράσεις που αφορούν στην εκπαίδευση και το θέατρο με υψηλού επιπέδου δράσεις και μετακλήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό η αρχή γίνεται με την πρόσκληση της Δραματικής Σχολής «ΔΗΛΟΣ» και την παρουσίαση της εξαιρετικής πτυχιακής παράστασης των τριτοετών φοιτητών με το έργο Μνημείο Πεσόντων της ‘Αλις Όσβαλντ που αναφέρεται στους αφανείς νεκρούς της Ιλιάδας.

ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ – «ΛΑΡΙΣΑ, Η ΠΟΛΗ ΠΟΥ ΜΑΘΑΙΝΕΙ»

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ και ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

ΜΝΗΜΕΙΟ ΠΕΣΟΝΤΩΝ

της Άλις Όσβαλντ

Απόφοιτοι 2019, Δραματικής Σχολής ΔΗΛΟΣ

17 και 18 Σεπτεμβρίου 2019, 9.00 μ.μ.

ΘΕΑΤΡΟ «ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΑΝΟΣ»

Είσοδος ελεύθερη

(Κρατήσεις θέσεων 2410533417)

Τη διδασκαλία έχει κάνει η Αλεξάνδρα Καζάζου με σπουδές στο Τμήμα Θεάτρου του Α.Π.Θ και έπειτα μεταπτυχιακές σπουδές πάνω στην υποκριτική Ma in acting ,υποτην αιγίδα του Manchester Metropolitan University. Απο το 2010 είναι στενή συνεργάτης με το Ινστιτούτο Γκροτόφσκι στη Πολωνία ενώ στην Ελλάδα εργάζεται σαν ηθοποιός, χορογράφος και παιδαγωγός. Τα τελευταία χρόνια διδάσκει στην Ανώτερη Ιδιωτική Δραματική Σχολή “Δήλος “και στη σχολή του Κρατικού Βορείου Ελλάδος.Επίσης είναι ιδρυτικό μέλος και σκηνοθέτης της θεατρικής ομάδας Teatr Andra, που έχει τη βάση της στην Κωνσταντινούπολη και αποτελείται από Τούρκους ,Ελληνες και Πολωνούς καλλιτέχνες.Το 2017 ήταν υποψήφια για το Θεατρικό βραβείο “Ελευθερια Σαπουτζ’η”και το 2018 για το θεατρικό βραβείο ‘Μελίνα Μερκούρη”.

Είναι για μας σημαντικό που βλέπουμε τη δουλειά της Αλεξάνδρας Καζάζου στην πατρίδα της, τη Λάρισα.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ

Ένα ταραχώδες έργο πρωτοφανούς σύλληψης και δύναμης εμπνεύστηκε η Άλις Όσβαλντ

μεταφράζοντας τον Όμηρο από το πρωτότυπο και παραδίδοντας στο κοινό το «Μνημείο

Πεσόντων», «ένα προφορικό νεκροταφείο για τους νεκρούς της Ιλιάδας», που

κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Μελάνι» σε μετάφραση Μυρσίνης Γκανά. Η Αγγλίδα

ποιήτρια κάνει τη δική της υπόκλιση στη ζωή, ανάβοντας ένα καντηλάκι μνήμης και

θύμησης, για όλους τους νεκρούς του Τρωικού Πολέμου που σκοτώθηκαν στις φονικές

μάχες μιας επικής και πολυετούς σύγκρουσης, και τα ονόματά τους χάνονται στη σκιά των

μεγάλων πρωταγωνιστών και ηρώων.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΚΟΙΝΟ

Μετά την παράσταση της 17ης Σεπτέμβρη θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό με θέμα :

«Μνήμη ή Λήθη»; Πώς ακούμε μια ιστορία. Πώς η ιστορία γίνεται βίωμα και όχι μια απλή πληροφορία; Μήπως απλώς πρέπει να σταθούμε μπροστά σε ένα γεγονός και να το κοιτάξουμε αλλιώς;

ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

Στις 18 Σεπτεμβρίου 4.00-7.00 μ.μ η σκηνοθέτις θα πραγματοποιήσει σεμινάριο για τον τρόπο που εργάστηκε στην παράσταση και είναι ανοιχτό σε κάθε ενδιαφερόμενο με σειρά προτεραιότητας (δηλώσεις συμμετοχής 2410 621209) .Το σεμινάριο θα είναι πρακτικό και αφορά άτομα που ενδιαφέρονται για την θεατρική τέχνη .Για τον λόγο αυτόν θα πρέπει όλοι οι συμμετέχοντες να φορόυν άνετα ρούχα και να είναι έτοιμη για σωματική εμπλοκή και εγρήγορση.

Το ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ δίνει τεράστια σημασία στην εκπαιδευτική διάσταση του ρόλου του όπως είναι φανερό με τη λειτουργία του ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΕΝΗΛΙΚΩΝ και το ξεκίνημα της δράσης ΣΤΑ ΤΟΠΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ σε συνεργασία με τη ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Π. και Δ. ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ.

«ΛΑΡΙΣΑ, Η ΠΟΛΗ ΠΟΥ ΜΑΘΑΙΝΕΙ» έχει αλλάξει την προσέγγιση στη Δια Βίου Μάθηση στη Λάρισα. Πρόκειται για ένα καινοτόμο σχέδιο που έχει ως σκοπό να παρέμβει δυναμικά στο επίπεδο της Δια Βίου Μάθησης. Ήδη από τον Ιανουάριο του 2016 η πόλη της Λάρισας είναι η πρώτη Ελληνική πόλη που έγινε μέλος του Παγκόσμιου δικτύου της UNESCO «οι πόλεις που μαθαίνουν» (Global Network of Learning Cities – UNESCO

Συντελεστές:

Διδασκαλία-Σκηνοθεσία:Αλεξάνδρα Καζάζου

Φωτισμοί:Karol Jarek

Ηθοποιοί: Οι τριτοετείς της Δραματικής Σχολής ΔΗΛΟΣ:

Αγγελή Σοφία, Δέτσικας Σπύρος, Ζήκα Ειρήνη, Καζής Βασίλης, Κακοσούρης Αντώνης, Καμαλάκη Μαρίνα, Καμνή Σταυρούλα, Καρακωνσταντάκης Ηλίας, Καστόρης Ιάσονας, Καστρίτσης Παναγιώτης, Κολονέλου Ιωάννα, , Μαυρομαρά Σοφία, Μουτσοπούλου Δανάη, Νάνος Μάκης, Ντέμου Δανάη, Παγκάλου Αντωνία, Περγαντάς Σπύρος, Πέτρου Βασίλης, Σοφούλη Γιώτα, Σπύρου Βαλεντίνh.

Η Αλεξάνδρα Καζάζου που σκηνοθετεί την παράσταση είναι Ελληνοπολωνέζα. Γεννήθηκε στο Βρότσλαβ και μεγάλωσε στη Λάρισα. Μετά τις θεατρικές της σπουδές στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ., εργάζεται ως ηθοποιός στην Πειραματική Σκηνή της ≪Τέχνης≫.
Το 2009 επιστρέφει στη γενέτειρα της και κάνει μεταπτυχιακές σπουδές MA in acting στο Manchester Metropolitan University .
Υπήρξε μέλος του Studio Matejka στο Ινστιτούτο Γκροτόφσκι,
της Ομαδας Jubilo και του Odra Ensemble στο Song of the GoatTheater.
Έχει διδάξει Αρχαία Ελληνική τραγωδία στο Πανεπιστήμιο του Βρότσλαβ.
Από το 2010 είναι στενός συνεργάτης του Ινστιτούτου Γκροτόφσκι.
Το έργο Χαρμολύπη, παραγωγή του Ινστιτούτου το 2013, περιόδευσε σε πολλές χώρες του κόσμου αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές.
To 2014-15 σκηνοθετεί το Αναπάντεχο του Fabrice Melqiuot
Ερμηνεύει την Κασσάνδρα στο έργο του Δημήτρη Δημητριάδη Ο ευαγγελισμός της Κασσάνδρας σε σκηνοθεσία της Ιούς Βουλγαράκη , παραγωγές και τα δυο του Ινστιτούτου Γκροτόφσκι.
Το 2016 πρωταγωνιστεί στο έργο του Δ. Δημητριάδη Insenso σε σκηνοθεσία Πέτρου Σεβαστίκογλου, με επίσημη πρεμιέρα στο Wroclaw της Πολωνίας στα πλαίσια της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας του 2016. Με αυτό το έργο δίνει παραστάσεις στο Θέατρο Τέχνης και στο Κ.Θ.Β.Ε. όπως και στην 7η Θεατρική Ολυμπιάδα στο Wroclaw της Πολωνίας.Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών 2017, συμμετείχε στην παράσταση Μήδεια σε σκηνοθεσία Μαριάννας Κάλμπαρη. Συμμετείχε επίσης στις παράστασεις Yokihi του Μιχαήλ Μαρμαρινούστην Λυρική Σκηνή (ΚΠΙΣΝ),στο Mayabuff ένα ντελίριο του Μαγιακόφσκι,σε σκηνοθεσία Γιάννη Μανταφούνη στο Εθνικό Θέατρο ενώ έκανε την σκηνοθετική επιμέλεια του πρότζεκτΣωμα σε 64 κινήσεις,που παρουσιάστηκε στο Σύγχρονο Θέατρο με την υποστήριξη του ΝΕΟΝ.

Ως παιδαγωγός διδάσκει στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και στην Ανώτερη Ιδιωτική Σχολή Δραματικής Τέχνης «Δήλος» ενώ παράλληλα παραδίδει σεμινάρια σε πολλές χώρες του κόσμου πάνω στο σωματικό θέατρο.

Η Αλεξάνδρα Καζάζου ίδρυσε το 2016 μαζί με τον KarolJarek την Ομάδα TeatrAndra που έχει την βάση της στην Κωνσταντινούπολη και αποτελείται απο Τούρκους,Πολωνούς και Έλληνες καλλιτέχνες.

Το 2017 ήταν υποψήφια για το θεατρικό βραβείο “Ελευθερία Σαπουτζή”
Το 2018 ήταν υποψήφια για το θεατρικό βραβείο “Μελίνα Μερκούρη”

www.ert.gr

Μάνια Γκουσιάρη