Περιήγηση στην Ελλάδα των μύθων και του πολιτισμού

Η Ελλάδα είναι μια χώρα γεμάτη μύθους, παραδόσεις, ιστορία και ζωντανό πολιτισμό. Οι ταξιδιώτες την επιλέγουν ως προορισμό, όχι μόνο για το μοναδικό φυσικό κάλλος της, αλλά και γιατί αποτελεί έναν μαγικό τόπο, γεμάτο ανακαλύψεις, γοητεία και μυστικά. Μια περιήγηση στην Ελλάδα αποτελεί ταυτόχρονα και μια γνωριμία με τις απαρχές του δυτικού πολιτισμού. Η ελληνική επικράτεια είναι ένας χώρος που σαγηνεύει με τον ιστορικό πλούτο αλλά και τη σύγχρονη πραγματικότητα.

Ακολουθώντας τον Παυσανία

Ο Παυσανίας είναι, χωρίς αμφιβολία, ο μεγαλύτερος περιηγητής της αρχαιότητας. Το πολύτομο και πολυσχιδές του έργο είναι η «βίβλος» των αρχαιολόγων, αφού ακολουθώντας τις περιγραφές του κατάφεραν να ανασκάψουν σημαντικές αρχαίες πόλεις και να φέρουν στις επιφάνεια μοναδικούς θησαυρούς.

Ο Παυσανίας περιπλανήθηκε σε όλη την Ελλάδα και αποτελεί το πρότυπο του ταξιδιωτικού συγγραφέα. Συνέλεξε μύθους, θρύλους, παραδόσεις, λαογραφικές πληροφορίες, αλλά και στοιχεία της καθημερινότητας από τα μέρη που επισκέφθηκε. Ταυτόχρονα, κατέγραψε με πληρότητα τη μορφή των πόλεων, τα σπουδαία ιερά και τα μεγάλα αρχιτεκτονικά έργα, όπως επίσης και τις διοικητικές δομές και τις κοινωνικές σχέσεις. Προς τιμή του μεγάλου αυτού κοινωνικού επιστήμονα το Εθνικό Μονοπάτι 031 της Πελοποννήσου ονομάζεται «μονοπάτι του Παυσανία». Πρόκειται για μια εξαίρετη διαδρομή, που ξεκινά από την Πάτρα και καταλήγει στην Ολυμπία, διασχίζοντας μερικές από τις ομορφότερες περιοχές της Αχαΐας, της Αρκαδίας και της Ηλείας. Πολλοί σύλλογοι διοργανώνουν τη διέλευση του μονοπατιού και έτσι έχει κάποιος τη δυνατότητα να χαρεί τη διαδρομή –ιδιαίτερα την άνοιξη ή το φθινόπωρο– με άλλους ρέκτες της φύσης και της πεζοπορίας.

Γεύσεις, χρώματα και αρώματα

Η περιήγηση στην Ελλάδα του Διονύσου και των εκλεκτών κρασιών είναι μια τάση που κατακτά τις καρδιές των ανθρώπων. Λάτρεις των εκλεκτών οίνων και των αποσταγμάτων ακολουθούν τους δρόμους του κρασιού, συνδυάζοντας τη γνωριμία της ελληνικής φύσης με το «κυνήγι» των υπέροχων, υγρών θησαυρών.

Καθώς ξανοίγεται κάποιος σε αυτούς τους γοητευτικούς δρόμους, θα γνωρίσει ταυτόχρονα και τον τοπικό πολιτισμό. Μικροί οικισμοί γύρω από τους αμπελώνες, παραδοσιακοί ξενώνες και «ναοί» της αυθεντικής ελληνικής γαστρονομίας συγκροτούν έναν κόσμο γεμάτο απολαύσεις και συγκινήσεις.

Ελληνικά σπήλαια – στα άδυτα της φύσης

Η ελληνική γη είναι διάσπαρτη από σπήλαια, των οποίων ο αριθμός τους υπερβαίνει τις 8.500. Οι σημαντικές γεωλογικές διεργασίες έχουν προικίσει τα έγκατα της ελληνικής γης από πραγματικά μνημεία της φύσης, γεμάτα γοητεία και μυστήριο. Κάποια από τα σπήλαια αυτά είναι παγκοσμίως γνωστά για τα σημαντικά ανθρωπολογικά ευρήματα, όπως των Πετραλώνων στη Χαλκιδική και το Σπήλαιο Φράγχθι της Πελοποννήσου.

Η ανθρώπινη ιστορία έχει συνδεθεί με τα μυστηριακά σπήλαια. Πολλά από αυτά αποτέλεσαν καταφύγιο του πρώιμου ανθρώπου, άλλα υπήρξαν σπουδαίοι λατρευτικοί χώροι. Η δύναμη της φύσης, καθώς εκδηλώνεται μέσα στη σιγή και αθέατη από την ανθρώπινη παρατήρηση, μάγεψε όλους τους πολιτισμούς. Σπουδαίες χθόνιες θεότητες θεωρήθηκαν προστάτες των σπηλαίων στον ελληνικό χώρο, όπως οι μυθικοί «Πωρίες», όντα με μεγάλη νοημοσύνη και σωματικά χαρακτηριστικά τόσο από την ανθρώπινη, όσο και από την οφιοειδή φύση.

Τα ελληνικά σπήλαια, όπως αυτό της Μελισσάνης στην Κεφαλονιά, της Αλιστράτης και της Προσοτσάνης στη Μακεδονία, το σπήλαιο Περάματος στα Ιωάννινα της Ηπείρου, το περίφημο σπήλαιο της Παιανίας στην Αττική, των Λιμνών και του Διρού στην Πελοπόννησο, το Δικταίο Άντρο στην Κρήτη μαγεύουν τους επισκέπτες με τον εσωτερικό, πολύπλοκο διάκοσμό τους. Σταλακτίτες και σταλαγμίτες απίστευτης ωραιότητας, «αρχιτεκτονική» δομή που δημιουργεί θαλάμους όμοιους με βασιλικά ανάκτορα, υπόγεια νερά, κρυστάλλινα και μυστηριακά, δημιουργούν ανεπανάληπτα υπόγεια τοπία.

Πολλά σπήλαια έχουν συνδεθεί, επίσης, με τη θρησκευτική παράδοση, όπως το Μέγα Σπήλαιο στα Καλάβρυτα της Πελοποννήσου και, βέβαια, το περίφημο Σπήλαιο της Αποκάλυψης στην Πάτμο. Την ίδια στιγμή, μικρά σπήλαια, τα οποία υπήρξαν πάντα ιεροί τόποι, έχουν μετατραπεί σε ορθόδοξες εκκλησιές, όπως ο Άγιος Κωνσταντίνος στην Πελλήνη της Πελοποννήσου.

Η επίσκεψη ενός ελληνικού σπηλαίου είναι, πέρα από ταξιδιωτική απόλαυση, και μια βαθιά μυσταγωγική εμπειρία.

Πηγή: www.visitgreece.gr

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση