Οι σχεδιασμοί του πρωθυπουργού και οι δεσμεύσεις με χρονοδιάγραμμα στη συνέντευξη τύπου

Οι σχεδιασμοί του πρωθυπουργού και οι δεσμεύσεις με χρονοδιάγραμμα στη συνέντευξη τύπου

Στη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει ο πρωθυπουργός στη μια το μεσημέρι στο πλαίσιο της 84ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, επικεντρώνεται το πολιτικό και οικονομικό ενδιαφέρον, καθώς ο κ.Μητσοτάκης αναμένεται να εξειδικεύσει το άμεσο κυβερνητικό πρόγραμμα για την φορολογική πολιτική με κοστολογημένες ελαφρύνσεις, την ανάπτυξη και την καθημερινότητα του πολίτη, που αποτέλεσε τον κύριο άξονα της ομιλίας του χθες το βράδυ στο Βελλίδειο.

Η χώρα έχει γυρίσει σελίδα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός μιλώντας στους παραγωγικούς φορείς, και σημείωσε με έμφαση ότι «οι πολίτες ξέρουν ποιοι πλήγωσαν τη χώρα και καθήκον μας είναι να επουλώσουμε τις πληγές», λέγοντας χαρακτηριστικά «δεν ξεχνάμε, αλλά προχωράμε».

Ο κ.Μητσοτάκης, αφού αναφέρθηκε στα μέτρα που ήδη έχει πάρει η κυβέρνηση, εξήγγειλε ότι διατηρείται το αφορολόγητο, μειώνεται ο συντελεστής για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ στο 9%, ο φόρος επιχειρήσεων στο 24%, ο φόρος στα μερίσματα σε 5%, καθώς και ο φόρος στα νέα αγροτικά σχήματα στο 10%. Ακόμη, ανακοίνωσε ότι αναστέλλεται για 3 χρόνια ο ΦΠΑ στις νέες οικοδομές και ο φόρος υπεραξίας ακινήτων, δίνεται έκπτωση 40% στις δαπάνες για ανακαίνιση, το 2020 θα δοθεί επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε νέο παιδί με εξαίρεση τα πολύ υψηλά εισοδήματα, θα παρέχεται πρόσθετο αφορολόγητο 1.000 ευρώ ανά παιδί και μηνιαία ενίσχυση 180 ευρώ για θέση σε παιδικό σταθμό, ενώ διατηρείται το έκτακτο επίδομα των συνταξιούχων.

Στο μέτωπο της ανάπτυξης, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι προωθούνται με ταχύτητα πολλά δυναμικά επιχειρηματικά σχέδια, αναφέροντας το ξεμπλοκάρισμα των επενδύσεων στο Ελληνικό και τις Σκουριές, τη δημιουργία διεθνούς κέντρου ψηφιακής τεχνολογίας στη Θεσσαλονίκη, νέες επενδύσεις 460 εκατ. ευρώ από φαρμακοβιομηχανίες, την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας εντός του έτους και τη δρομολόγηση πολλών μεγάλων τουριστικών επενδύσεων. Σημείωσε επίσης πως προωθούνται άμεσα οι αποκρατικοποιήσεις σε ΔΕΠΑ, Ελληνικά Πετρέλαια και Αεροδρόμιο Αθηνών, τόνισε ότι μπήκε μπροστά το σχέδιο ανάταξης της ΔΕΗ, και ανέφερε τις δράσεις για την στροφή της χώρας στην αξιοποίηση των ήπιων μορφών ενέργειας.

Για τα εργασιακά, ο κ.Μητσοτάκης μίλησε για μία σύγχρονη, ασφαλή και ευέλικτη αγορά εργασίας με κανόνες για τους εργοδότες, προανήγειλε σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 5 μονάδες έως και το 2023, και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην επίσπευση της ηλεκτρονικής έκδοσης των συντάξεων. Ακόμη, υπογράμμισε τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για το ψηφιακό κράτος με πρώτο στόχο την εξάλειψη της γραφειοκρατίας, και αναφέρθηκε στις δρομολογημένες προσλήψεις και τον προγραμματισμό αναβάθμισης των τομέων της ασφάλειας, της υγείας και της παιδείας.

Οσον αφορά τη Βόρεια Ελλάδα, ο πρωθυπουργός τόνισε -μεταξύ άλλων- πως προτεραιότητα είναι η διεθνής πιστοποίηση ενός συλλογικού σήματος για την προστασία και ενίσχυση των μακεδονικών προϊόντων και δεσμεύτηκε ότι σε λίγες εβδομάδες θα είναι έτοιμο το προεδρικό διάταγμα για την ανάπλαση της ΔΕΘ.

www.ert.gr

Ιωάννης Δασκαλάκης