Ο Τζόνσον δηλώνει ότι δεν θα επιδιώξει παράταση του Brexit- Αντίπαλος και ο αδερφός του

Ο Τζόνσον δηλώνει ότι δεν θα επιδιώξει παράταση του Brexit- Αντίπαλος και ο αδερφός του

Βρετανοί βουλευτές, μεταξύ των οποίων Συντηρητικοί που διαγράφηκαν από το κόμμα τους αυτήν την εβδομάδα, προετοιμάζονται να αναλάβουν νομική δράση στην περίπτωση που ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αρνηθεί να επιδιώξει αναβολή του Brexit, μετέδωσε το βρετανικό δίκτυο BBC.

Ο Μπόρις Τζόνσον δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την απαιτούμενη υποστήριξη που χρειαζόταν για να υιοθετηθεί η πρότασή του για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στην ψηφοφορία που έγινε την Τετάρτη και νέα ψηφοφορία προγραμματίζεται για τη Δευτέρα, ενώ την ίδια ημέρα αναμένεται η Βασίλισσα Ελισάβετ να υπογράψει και να ανακηρύξει σε νόμο το ψήφισμα για αναβολή του Brexit που εγκρίθηκε χθες από την Βουλή των Λόρδων.

Το νομοσχέδιο που είχε κατατεθεί από την αντιπολίτευση,  επιβάλλει στον Τζόνσον να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να δοθεί παράταση στην αποχώρηση της Βρετανίας από τους κόλπους της ώστε να αποφευχθεί  Brexit χωρίς να έχει προηγηθεί συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου.

Αντίπαλος του πρωθυπουργού και ο αδερφός του υπενθυμίζουν δημοσιεύματα. Ο Τζο Τζόνσον, ο Bρετανός υφυπουργός Έρευνας και Καινοτομίας μέχρι την περασμένη Πέμπτη, ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει το κυβερνητικό του αξίωμα και τη βουλευτική του έδρα διαφωνώντας με τους χειρισμούς του μεγάλου αδερφού του, πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον. Ο 47χρονος ψήφισε υπέρ της παραμονής στο δημοψήφισμα του 2016 –όπως, άλλωστε, και η αδελφή του Ρέιτσελ και ο πατέρας του Στάνλεϊ– και έχει ζητήσει τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος. Στο παρελθόν είχε και πάλι παραιτηθεί, τότε από την κυβέρνηση της Τερέζα Μέι, τον Νοέμβριο 2018, εκφράζοντας την αντίθεσή του προς τη συμφωνία για το Brexit.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός στο μεταξύ, δηλώνει ότι  θα προτιμούσε να «τον βρουν νεκρό σε ένα χαντάκι» παρά να καθυστερήσει το Brexit και ότι δεν έχει καμία πρόθεση να επιδιώξει  παράταση στην αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ. Εξάλλου σήμερα η εφημερίδα Daily Telegraph επικαλείται δηλώσεις του, στις οποίες λέει ότι δεσμεύεται μόνον «θεωρητικώς» από τη νέα αυτή νομοθεσία.

Ο Τζόνσον υποστηρίζει ότι η μόνη λύση για την άρση του αδιεξόδου όσον αφορά το Brexit είναι η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 15 Οκτωβρίου, οι οποίες θα του επέτρεπαν να κερδίσει μια νέα θητεία, μόλις δύο εβδομάδες πριν από μια έγκαιρη αποχώρηση από την ΕΕ.

Η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών χρειάζεται να εγκριθεί από τα δύο τρίτα του κοινοβουλίου. Ωστόσο τα κόμματα της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένων των Εργατικών, δηλώνουν ότι είτε θα ψηφίσουν κατά είτε θα απόσχουν έως ότου εφαρμοστεί η νομοθεσία που θα αναγκάζει τον Τζόνσον να ζητήσει παράταση για το Brexit.

ΠΗΓΕΣ:ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-BBC
Σχετική είδηση:Βρετανία: Νέα ήττα Τζόνσον – Η Βουλή των Λόρδων απέκλεισε άτακτο Brexit (video)

www.ert.gr

Σοφία Χούντα