Λέσβος: Σύσκεψη υπό τον περιφερειάρχη – Επεισόδια στην Μόρια που ασφυκτιά

Λέσβος: Σύσκεψη υπό τον περιφερειάρχη – Επεισόδια στην Μόρια που ασφυκτιά

Επεισόδια ξέσπασαν στο κέντρο υποδοχής στη Μόρια μεταξύ ανήλικων προσφύγων που διαμαρτύρονται και ζητούν την άμεση μετακίνησή τους. Εσπευσαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις ενώ έγινε και χρήση δακρυγόνων. Η κατάσταση είναι ασφυκτική στη Λέσβο όπως και στα υπόλοιπα νησιά από τη συνεχιζόμενες ροές προσφύγων και έχει σημάνει συναγερμός σε όλες τις υπηρεσίες ιδιαίτερα μετά τις ανακοινώσεις από το τουρκικό υπουργείο εσωτερικών ότι πρόκειται να διώξουν συνολικά 100.000 πρόσφυγες από την Κωνσταντινούπολη για άλλες πόλεις. Αυτό φαίνεται να έχει προκαλέσει τις αυξημένες ροές στα ελληνικά νησιά.

Στη Λεσβο, επεισόδια μικρής εκτασης σημειώθηκαν νωριτερα στο κέντρο υποδοχής προσφύγων στη Μόρια, όπου βρίσκονται συγκεντρωμένοι περισσότεροι από 9.300 πρόσφυγες και μετανάστες. Η ενταση ξεσπασε στην τέντα των ανήλικων ασυνόδευτων προσφύγων, οι οποίοι διαμαρτύρονταν και ζητούσαν την άμεση μετακίνησή τους. Η αστυνομία εκανε περιορισμένη χρήση δακρυγόνων.

Σήμερα πραγματοποιηθηκε και ευρεία σύσκεψη ολων των δημαρχων του βορειοανατολικού Αγαίου με στόχο τη διαμόρφωση μιας κοινής θέσης στο προσφυγικό.

Το προσφυγικό βρέθηκε στο επίκεντρο της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών από τον Κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, ο οποίος σημείωσε πως οι επαφές του πρωθυπουργού στην ευρώπη ανέδειξαν την ανάγκη μιας ενιαίας πολιτικής ασύλου μεταξύ των χωρών της Συνθήκης Σένγκεν κάτι για το οποίο απαιτείται αλληλεγγύη και υπευθυνότητα.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Α. Σπυριδάκη – Κ. Σκουλάς

www.ert.gr

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΟΤΡΩΝΑΚΗΣ