Κομοτηνή:2-9-2019 Ειδήσεις

Κομοτηνή:2-9-2019 Ειδήσεις

Περιφέρεια
Συνεργασία παρατάξεων στο ΠΣ
Τη συνεργασία «για το καλό της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και των ανθρώπων της» (όπως αναφέρουν) συναποφάσισαν οι παρατάξεις Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση, Περιφέρεια σε Δράση και Αδέσμευτη Αναπτυξιακή Ανασυγκρότηση, έχοντας τη σύμφωνη γνώμη των μελών των παρατάξεων, όπως τονίζουν σε ανακοίνωσή τους.

« Ως παρατάξεις έχουμε διακριτούς ρόλους και φωνή. Διατηρούμε τις αναφορές μας στην κοινωνία και στους πολίτες. Συνεχίζουμε να διατυπώνουμε τον αυτόνομο πολιτικό μας λόγο μέσα και έξω από το Περιφερειακό Συμβούλιο.» τονίζεται στην ανακοίνωση και σημειώνεται « Ο πλουραλισμός και η πολυφωνία είναι βασικό χαρακτηριστικό της Δημοκρατίας, την οποία υπηρετούμε με συνέπεια. Ταυτόχρονα, συνεργαζόμαστε σε θεσμικό επίπεδο ώστε να ανταποκριθούμε με επιτυχία στην ευθύνη που έχουμε αναλάβει απέναντι στους πολίτες: να τους υπηρετήσουμε, να πετύχουμε συλλογική και ατομική ευημερία και να άρουμε τις ποικίλες ενδοπεριφερειακές ανισότητες. Στο πλαίσιο της συμφωνίας μας, αναλαμβάνουμε όλες τις ευθύνες που μας αναλογούν, με την ανάληψη αρμοδιοτήτων και την υλοποίηση της προγραμματικής μας συμφωνίας.»

Εκλογή νέων μελών του Προεδρείου του Περιφερειακού Συμβουλίου
Το Προεδρείο του και τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας ΑΜΘ εξέλεξε χθες το Περιφερειακό Συμβούλιο. Η εκλογική διαδικασία ανέδειξε Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου τον κ. Χρήστο Παπαθεοδώρου, περιφερειακό σύμβουλο Δράμας εκλεγμένο με την παράταξη «Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση» του Περιφερειάρχη κ. Χρήστου Μέτιου. Αντιπρόεδρος αναδείχθηκε ο περιφερειακός σύμβουλος Καβάλας κ. Αλέξανδρος Ιωσηφίδης από την «Περιφερειακή Σύνθεση» και Γραμματέας ο κ. Δημήτρης Λυμπεράκης, επίσης περιφερειακός σύμβουλος Καβάλας, από την «Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία». Τα νέα τακτικά μέλη της Οικονομικής Επιτροπής κατά την πρώτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Εξελέγησαν με σειρά κατάταξης οι: Βασίλειος Δελησταμάτης (Έβρος), Μουλταζά Ταρκάν Μουλταζά (Ροδόπη), Αλέξης Πολίτης (Καβάλα),Τζιχάν Ιμάμογλου (Ροδόπη),Αριστείδης Μωυσιάδης (Δράμα), Μανώλης Ταπατζάς (Ροδόπη), Χρήστος Χατζηπέμου (Ροδόπη) και Αρχέλαος Γρανάς (Καβάλα).

Τοπική Αυτοδιοίκηση
Συνάντηση του ΠΣ με την νέα δημοτική αρχή
Επιστολή με στοχευμένες προτάσεις για θέματα που αφορούν τον Ίασμο και τον σύλλογο, κρίνοντάς τες ως άμεσης προτεραιότητας επέδωσε το ΔΣ του Πολιτιστικού Συλλόγου στον νέο δήμαρχο Ιάσμου κ. Οντέρ Μουμίν. «Ο Δήμαρχος αποδέχτηκε με χαρά τις προτάσεις μας και μας διαβεβαίωσε ότι στηρίζει όλες τις δράσεις του συλλόγου μας καθώς είναι ενήμερος και παρακολουθεί το πολιτιστικό γίγνεσθαι του Ιάσμου μέσα από τον σύλλογο.» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. Μεταξύ άλλων πρότειναν τον Καλλωπισμό των εισόδων του χωριού , με έμφαση στην είσοδο από Εγνατία, ώστε η πρώτη εντύπωση που θα δημιουργείται στους χιλιάδες επισκέπτες-διερχόμενους να είναι θετική για αυτόν τον όμορφο και φιλόξενο τόπο.
Τα ονόματα των νέων αντιδημάρχων στον Ίασμο
Δόθηκαν στη δημοσιότητα τα νέα ονόματα της νέας διοίκησης του δήμου Ιάσμου: Σύμφωνα με ανακοίνωση του νέου δημάρχου του κ. Οντέρ Μουμίν η σύνθεση της νέας διοίκησης έχει ως εξής: ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ – ΓΕΝΙΚΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ- ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ, ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ, ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ, ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ : MOYEMIN EΡΤΖΑΝ, ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ, ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ, ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ, ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΟΥ : ΑΡΗΦ ΜΕΧΜΕΤ, ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ : ΑΛΗ ΟΖΑΝ , ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΥΓΕΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ: ΓΙΑΛΟΥΤΣ ΟΚΤΑΪ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΙΑΣΜΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ : MEXMET MEXMET
Ανακοίνωση πρώην δημάρχου Ξάνθης
«Σήμερα, πέντε χρόνια μετά, το πρόσημο για τον Δήμο μας είναι θετικό. Αλλά και το ενδιαφέρον για την πολυαγαπημένη Ξάνθη μας, διαχρονικό και ανιδιοτελές. Στη ζωή και ιδιαίτερα στη πολιτική, οι ρήξεις απέναντι στις δυνάμεις που θέλουν να «ελέγχουν» την Αυτοδιοίκηση έχουν το κόστος τους.» αναφέρεται σε ανακοίνωσή του πρώην Δημάρχου Ξάνθης κ. Χαράλαμπου Αθ. Δημαρχόπουλου και σημειώνεται «Με οδηγό όμως την συνέπεια, την εργατικότητα, την ειλικρίνεια και το πολιτικό μας ήθος να είστε σίγουροι ότι θα συνεχίζουμε να υπηρετούμε το Δήμο Μας με πάθος και αγάπη, υπηρετώντας τους δημότες και την Ξάνθη μας.»
Οικονομία-Υποδομές
Πράσινο φως σε έργα της περιφέρειας
Την υλοποίηση του τροφοδοτικού αγωγού μεταφοράς νερού από το φράγμα της Γρατινής ενέκρινε η περιφέρεια ΑΜΘ , έργο προϋπολογισμού έξι εκατομμυρίων ευρώ που θα υλοποιήσει η ΔΕΥΑ Κομοτηνής. Επίσης, ενέκρινε την προμήθεια και την εγκατάσταση επέκτασης συστήματος τηλεμετρίας και ελέγχου διαρροών δικτύου ύδρευσης Δημοτικών Ενοτήτων Αιγείρου και Νέου Σιδηροχωρίου. Ακόμη άναψε πράσινο φως για την κατασκευή εξωτερικού δικτύου ύδρευσης από δεξαμενή ΒΙΠΕ στη δεξαμενή Νέας Μορσίνης στην Ξάνθη.Και την αντικατάσταση του κεντρικού αγωγού ύδρευσης Δήμου Τοπείρου. Έργα θα υλοποιηθούν και στο δήμο Μύκης.

Εμπορικός Σύλλογος
Χειμερινό ωράριο των Εμπορικών καταστημάτων
Ξεκινάει το χειμερινό ωράριο των Εμπορικών καταστημάτων σήμερα,  Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου. Καθημερινά τα καταστήματα της Κομοτηνής θα λειτουργούν από τις οκτώ και μισή έως τις δύο και μισή. Και τα απογεύματα Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή και τα απογεύματα: από τις πέντε και μισή το απόγευμα έως τις εννέα το βράδυ.

Μητρόπολη
Κοινή ανακοίνωση των Μητροπολιτών της Θράκης
Οι Μητροπολίτες της Θράκης, ο Διδυχοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΣ, ο Ξάνθης και Περιθεωρίου ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ, Αλεξανδρουπόλεως ΑΝΘΙΜΟΣ και ο Μαρωνείας και Κομοτηνής ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ με ανακοίνωσή τους αναφέρονται σε έναν πρώην κληρικό της Ορθοδόξου Εκκλησίας και της Ιεράς Μητροπόλεώς Αλεξανδρουπόλεως, ο οποίος καταδικάσθηκε αμετάκλητα από τα πολιτικά δικαστήρια κι έπειτα καθαιρέθηκε για ανήθικες πράξεις από τα Συνοδικά Δικαστήρια της Εκκλησίας της Ελλάδος, και έχασε τελείως την ιεροσύνη του, ο οποίος φέρεται να στέλνει οπαδούς του σε σπίτια και σε καταστήματα, σε πόλεις και χωριά της Θράκης προκειμένου να μαζέψουν υπογραφές για να ιδρύσουν παλαιοημερολογίτικη «Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως, Ροδόπης, Ξάνθης και Ορεστιάδος και πάσης Θράκης». « Ο σκοπός του καθηρημένου κληρικού και των συνεργάτων του είναι να πετύχουν κάποια νομική αναγνώριση ως παλαιοημερολογίτικη θρησκεία, από αυτές τις παλαιοημερολογίτικες ομάδες που στην Πατρίδα μας δεν τις αναγνωρίζει ούτε το Άγιον Όρος, ούτε άλλη Ορθόδοξη Εκκλησία.» αναφέρεται στην ανακοίνωση και σημειώνεται «Όσοι Χριστιανοί μας θα υπογράψουν από άγνοια αυτομάτως με την υπογραφή τους θα δηλώσουν την απομάκρυνσή τους από την Ενορία τους και από την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος.»
Πολιτισμός –Εκδηλώσεις

Η Ξάνθη και η επαρχία της στην δίνη του Α’ Παγκοσμίου πολέμου…
«Η Ξάνθη και η επαρχία της στην δίνη του Α’ Παγκοσμίου πολέμου – Οι επιχειρήσεις των εμπολέμων στην περιοχή και τα προσφυγικά ρεύματα» είναι το θέμα της ομιλίας που θα πραγματοποιήσει ο Ιωάννης Μπακιρτζής, Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας Δ.Π.Θ. σήμερα στις οκτώ το βράδυ στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης. Με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Ξάνθης (1919-2019) και την πορεία προς την ενσωμάτωση της Δυτικής Θράκης στην Ελλάδα ένα χρόνο αργότερα (1920) οργανώθηκε από το Μουσείο ένας κύκλος εργασιών που θα διαρκεί ολόκληρο το έτος 2019.

Φεστιβάλ για μικρούς και μεγάλους

Πολύ ενδιαφέρον παρουσιάζει το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για διασκέδαση μικρών και μεγάλων στο 2ο We Grow Kids Festival, το οποίο θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 6, 7 και 8 Σεπτεμβρίου 2019 πίσω από το μουσικό γυμνάσιο – λύκειο Κομοτηνής, υπό την αιγίδα της ΔΚΕΠΠΑ Κομοτηνής.Αρχή την Παρασκευή το απόγευμα με Θεατρική παράσταση «Παραμύθι για να σπάτε κέφι» που βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο του Τζιάνι Ροντάρι από τη θεατρική ομάδα Τόπι. Αλλά και την εμφάνιση της εφηβικής μπάντας κρουστών «Τα κρούσματα». Επίσης την πρώτη μέρα του φεστιβάλ θα ανέβει και το «Ταξίδι στη Φαντασία», μια διαδραστική παράσταση που περιλαμβάνει εναέρια ακροβατικά, ξυλοπόδαρα, τεχνικές τσίρκο, στοιχεία clowning και live μουσική.
Αστυνομικό δελτίο
Συνελήφθησαν 2 διακινητές, οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας, σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις, μη νόμιμους μετανάστες

Συνελήφθησαν προχθές (31-8-2019), στο νομό Ροδόπης, από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης, δύο (2) αλλοδαποί διακινητές, ηλικίας 48 και 23 ετών, οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας, σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις, συνολικά οκτώ (8) μη νόμιμους μετανάστες.

Σύλληψη στην Ξάνθη
Συνελήφθη προχθές το μεσημέρι, στην Ξάνθη, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Ξάνθης, 34χρονος ημεδαπός, διότι επιχείρησε να αφαιρέσει διάφορα αντικείμενα από ανασφάλιστο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο στην πόλη της Ξάνθης.
Συνελήφθησαν 2 ημεδαποί οι οποίοι αφαίρεσαν έναν μετασχηματιστή

Συνελήφθησαν στην ευρύτερη περιοχή οικισμού της Ροδόπης, από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης, δύο (2) ημεδαποί, ηλικίας 42 και 40 ετών, κατηγορούμενοι για κλοπή και φθορά ξένης ιδιοκτησίας. Ειδικότερα, οι αστυνομικοί συνέλαβαν τους δύο δράστες, διότι τους εντόπισαν να έχουν αφαιρέσει ένα μετασχηματιστή από υποσταθμό της ΔΕΔΔΗΕ. Κατασχέθηκε ο αφαιρεθέν μετασχηματιστής, ο οποίος αποδόθηκε σε αρμόδιο υπάλληλο. Η δικογραφία που σχηματίσθηκε θα υποβληθεί στην κα Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ροδόπης, ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Κομοτηνής.

Συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί σε οικισμό του νομού Ξάνθης

Συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε σε οικισμό του νομού Ξάνθης. Η συγκεκριμένη δράση οργανώθηκε και σχεδιάστηκε από την Διεύθυνση Αστυνομίας Ξάνθης, στην οποία συμμετείχαν αστυνομικοί διαφόρων υφιστάμενων υπηρεσιών της (τάξης, ασφάλειας και τροχαίας) και συνέδραμαν ειδικές υπηρεσίες των Διευθύνσεων Αστυνομίας Καβάλας και Δράμας, καθώς και αστυνομικοί σκύλοι.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, συνελήφθησαν (8) ημεδαποί και συγκεκριμένα:
 Δύο (2) ημεδαποί για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών.
 Ένας (1) ημεδαπός για παράβαση του νόμου περί όπλων.
 Πέντε (5) ημεδαποί για καταδικαστικές αποφάσεις.

Κατασχέθηκαν (1) περίστροφο, (15,2) γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης και (1,8) γραμμάρια ηρωίνης.

Επιπλέον:
 Προσήχθησαν (4) άτομα
 Ελέχθησαν (54) άτομα, (32) οχήματα και (6) καταστήματα.
 Βεβαιώθηκαν (4) διοικητικές παραβάσεις.

Ανάλογες επιχειρησιακές δράσεις, οι οποίες αποσκοπούν στην πρόληψη και την καταστολή της εγκληματικότητας, καθώς και τη διαμόρφωση ασφαλών συνθηκών διαβίωσης των πολιτών, θα πραγματοποιηθούν και στο μέλλον.
Αθλητικά
1ο Φιλικό Προετοιμασίας: Θράκη Φερών – Πανθρακικός 0-2
Με το δεξί ξεκίνησε τις φιλικές της υποχρεώσεις η ομάδα μας, επικρατώντας της μαχητικής Θράκης Φερών με 0-2 σε φιλική αναμέτρηση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου. Σκόρερ για την ομάδα μας ήταν οι Παπαδόπουλος με πέναλτι και Καρασιούνας στο 83΄ και 90΄ αντίστοιχα.

Καιρός
Γενικά αίθριος με τοπικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά βορειοδυτικοί 3 με 4 και στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

www.ert.gr

Μαρία Νικολάου