Το Youtube κινδυνεύει να πληρώσει $200 εκ. για παραβίαση της ιδιωτικότητας των παιδιών

Techblog.gr

Την Παρασκευή έγινε γνωστό ότι η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC) ψήφισε την επιβολή κυρώσεων στο Youtube για καταπάτηση της ιδιωτικότητας. Το Bloomberg αναφέρει ότι οι ακριβείς πληροφορίες για τις κυρώσεις θα δημοσιευτούν επίσημα την επόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με πηγή η Google θα αναγκαστεί να πληρώσει πρόστιμο που ξεκινάει από τα $150 και ίσως φτάνει τα $200 εκατομμύρια δολάρια. Το πρόστιμο θα βασίζεται κατά ένα μεγάλο ποσοστό στην συλλογή των δεδομένων και σε τακτικές στοχευμένου περιεχομένου τις οποίες ακολουθούσε το Youtube οι οποίες παραβίασαν τους κανόνες προστασίας της ιδιωτικότητας των παιδιών.

Το The Washington Post είχε αποκαλύψει μία αναφορά με αυτές τις πληροφορίες τον Ιούλιο ωστόσο δεν είχαν επιβεβαιωθεί έως σήμερα.

Την ίδια ημέρα που η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου ψήφισέ την επιβολή των κυρώσεων το Youtube αποκάλυψε την νέα ιστοσελίδα η οποία αναφέρεται μόνο στα παιδιά και ονομάζεται Youtube Kids. Η νέα διαδικτυακή πύλη για να προστατέψει τα παιδιά διαθέτει μία σειρά από απαιτητικά φίλτρα τα οποία θα ελέγχουν το περιεχόμενο της πλατφόρμας.

Πιο συγκεκριμένα η διάσημη πλατφόρμα απαγόρευσε την δημοσίευση βίαιων βίντεο τα οποία έχουν ως στόχο την προβολή τους από παιδιά. Επιπλέον, οι στοχευμένες διαφημίσεις στα βίντεο που παρακολουθούν παιδιά μικρής ηλικίας απαγορεύτηκαν κάνοντας έτσι τα βίντεο αυτά λιγότερο κερδοφόρα.

Το The Verge πλησίασε το Youtube και το FTC και οι δύο όμως αρνήθηκαν να σχολιάσει το θέμα.

Το πρόστιμο που ίσως επιβληθεί στο Youtube σχολίασε ο γερουσιαστής Ed Markey.

Για άλλη μία το FTC άφησε μία μεγάλη εταιρεία να παραβιάσει την ιδιωτικότητα. Οφείλουμε να προστατεύουμε τα παιδιά από τις εταιρείες οι οποίες παραβιάζουν τόσο την ιδιωτικότητα τους όσο και τον ομοσπονδιακό νόμο.

Techblog.gr

Γιώργος Ανδρονικίδης