Sony Xperia 1: Έχει αξιοπρεπές σύστημα καμερών σύμφωνα με το DxOMark

Techblog.gr

Sony Xperia 1 DxOMark

Το Sony Xperia 1 ανακοινώθηκε τον Φεβρουάριο και κυκλοφόρησε τον Ιούνιο. Αν και χρειάστηκε να περάσουν μερικοί μήνες, τελικά το DxOMark έκανε τις δοκιμές τους και δημοσίευσε την σχετική αναφορά τόσο για τις πίσω κάμερες όσο και για τη selfie του smartphone.

Πριν προχωρήσουμε στα αποτελέσματα, θα αναφέρουμε τα specs των καμερών που διαθέτει το Sony Xperia 1. Οι πίσω κάμερες είναι τρεις και στο module θα βρούμε την κύρια στα 12MP με διάφραγμα f/1.6 και OIS, μία 12MP ultra-wide με διάφραγμα f/2.4, και έναν 12MP τηλεφακό με διάφραγμα f/2.4. Οι δυνατότητες εγγραφής των καμερών φτάνουν 4K στα 30fps, αν και η προεπιλεγμένη ρύθμιση είναι 1080p στα 30fps. Όσον αφορά τη selfie, αυτή είναι στα 8MP με διάφραγμα f/2.0 και SteadyShot με Intelligent Active Mode.

Το Sony Xperia 1 απογοητεύει συγκεντρώνοντας 91 πόντους συνολική βαθμολογία στις πίσω κάμερες και 78 πόντους στη selfie κάμερα. Η συγκεκριμένες επιδόσεις το κατατάσουν 19ο στη λίστα του DxOMark, κι ακριβώς πάνω από το Pocophone F1 που είναι 20ο χωρίς αξιολόγηση για τη selfie.

Για τη φωτογραφία το Sony Xperia 1 πήρε 94 βαθμούς. Στα θετικά στοιχεία της κύριας κάμερας βρίσκουμε την γρήγορη και ακριβή αυτόματη εστίαση, την καλή απόδοση των χρωμάτων σε χαμηλό φωτισμό και την καλή έκθεση σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, όσον αφορά το κύριο αντικείμενο της φωτογραφίας. Ωστόσο, το smartphone παρουσιάζει ανωμαλίες στην απόδοση των υφών, απώλεια ευκρίνειας στις άκρες του πλαισίου της εικόνας, και έντονα κόκκινα μάτια ειδικά κατά τη χρήση του φλας.

Σε επίπεδο βίντεο, οι κάμερες του Sony Xperia 1 έλαβαν 84 πόντους. Θετικό είναι το γεγονός ότι προσαρμόζουν αρκετά καλά την έκθεση και η σταθεροποίηση είναι αποτελεσματική. Επίσης, η ισορροπία λευκού είναι ακριβής στις περισσότερες συνθήκες λήψης. Δυστυχώς, το smartphone πραγματοποιεί άσκοπες επανεστιάσεις, έχει περιορισμένο δυναμικό εύρος, και παρουσιάζει αρκετό κούνημα στο τελικό αποτέλεσμα.

Sony Xperia 1 DxOMark

Η selfie κάμερα του Sony Xperia 1 έλαβε 82 πόντους στην φωτογραφία και 72 στο βίντεο. Φαίνεται ότι η συσκευή έχει σχετικά αποδοτική μπροστινή κάμερα, η οποία εστιάζει άμεσα σε όλα τα πρόσωπα μιας ομαδικής selfie και αποδίδει αξιοπρεπώς τις υφές και τις λεπτομέρειες. Ωστόσο, μερικές φορές δημιουργεί αφύσικες αποχρώσεις δέρματος και το βάθος του bokeh δεν είναι πάντα ακριβές.

Αντίστοιχα, στο βίντεο η selfie του Xperia 1 δεν τα πηγαίνει και τόσο καλά. Αν και αποδίδει καλά τις υφές και τις λεπτομέρειες, οι αποχρώσεις του δέρματος είναι και πάλι αφύσικες. Επίσης, η σταθεροποίηση είναι αποδεκτή και το δυναμικό εύρος σχετικά περιορισμένο.

Το Sony Xperia 1 προσφέρει αξιόλογη κινηματογραφική εμπειρία, όσον αφορά τη θέαση και την ιδιαίτερη οθόνη με την 21:9 αναλογία, αλλά διαθέτει ένα αξιοπρεπές σύστημα καμερών. Συναγωνίζεται σίγουρα παλαιότερες συσκευές ή φθηνότερα σύγχρονα smartphone, αλλά δεν είναι κατάλληλο για κάποιον που θέλει ένα smartphone με εξαιρετικά αποδοτικές κάμερες.

Πηγή

Techblog.gr

Χάρης Αναγνωστόπουλος