Πανελλαδικές 2019: Πτώση των βάσεων εισαγωγής στα τρία πεδία και άνοδος σε ένα (video)

Πανελλαδικές 2019: Πτώση των βάσεων εισαγωγής στα τρία πεδία και άνοδος σε ένα (video)

Ανακοινώθηκαν για περισσότερους από 100.000 υποψηφίους οι φετινές βάσεις εισαγωγής στα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας. Πτώση σημειώθηκε στις βάσεις του πρώτου, δεύτερου και τρίτου πεδίου, ενώ στις οικονομικές σχολές, η άνοδος είναι θεαματική.

Το συνολικό ποσοστό επιτυχίας στις φετινές Πανελλαδικές ανέρχεται στο 77,62%.

Σύμφωνα και με τα στοιχεία που είχε δώσει το πρωί η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, το 23% των υποψηφίων εισάγεται στη σχολή της πρώτης προτίμησης τους, με τις γυναίκες να σημειώνουν επιτυχία κατά 53,48% και οι άνδρες 46%. Επίσης, όπως ανέφερε, οι μαθητές που είναι κάτω από τη βάση στα γενικά λύκεια ξεπερνούν το 25% και στα επαγγελματικά λύκεια το 40%.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πληροφορούνται τα αποτελέσματα μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου  

Απαιτείται η συμπλήρωση:

α) του οκταψήφιου κωδικού αριθμού του υποψηφίου και

β) τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο – Όνομα – Πατρώνυμο – Μητρώνυμο).

Το υπ. Παιδείας σε ανακοίνωση του διευκρινίζει ότι αυτές περιέχουν μόνο τον κωδικό κάθε υποψηφίου και τα στοιχεία της επιτυχίας του και όχι τα ονομαστικά στοιχεία του.

O συνολικός αριθμός των υποψηφίων για επιλογή φέτος ανήλθε σε 103.963, εκ των οποίων 91.763 με τις διαδικασίες των ΓΕΛ και 12.200 με τις διαδικασίες των ΕΠΑΛ, ενώ πέρυσι ο αντίστοιχος συνολικός αριθμός υποψηφίων ήταν 104.780.

Συνολικά εισήχθησαν στα Πανεπιστήμια, στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, στην ΑΣΠΑΙΤΕ, στην ΑΣΤΕ, στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής, του Εμπορικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος 80.696 υποψήφιοι, ενώ το 2018 εισήχθησαν 77.510.

Τα αναλυτικά στοιχεία υποψηφίων και επιτυχόντων παρατίθενται στο συνημμένο πίνακα.

Τα δικαιολογητικά και η διαδικασία της ηλεκτρονικής εγγραφής θα ανακοινωθούν κατά τις προσεχείς ημέρες με νεότερο Δελτίο Τύπου και αναλυτική εγκύκλιο.

Η προθεσμία και η διαδικασία εγγραφής των επιτυχόντων στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, στις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας και του Λιμενικού Σώματος, στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, καθώς στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης Ρόδου και Κρήτης θα ορισθεί και θα ανακοινωθεί από τις ίδιες τις Σχολές

Επίσης, ανακοινώθηκαν στην ίδια ιστοσελίδα του υπουργείου και τα αποτελέσματα των εισαγόμενων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με τις ειδικές κατηγορίες των αλλοδαπών-αλλογενών αποφοίτων Λυκείων εκτός Ε.Ε. και των αποφοίτων Λυκείων ή αντίστοιχων σχολείων Κρατών-Μελών της Ε.Ε.

Η ΕΡΤ σε ειδική εκπομπή μετέδωσε αναλυτικά τις βάσεις εισαγωγής.

Παρακολουθήστε τις βάσεις αναλυτικά

Ο Πρόεδρος και ο Ειδικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος (Ο.Ε.Φ.Ε.) κ.κ. Γιάννης Βαφειαδάκης και Σπύρος Δαμιανός, καθώς και ο Κων/νος Κότιος σύμβουλος σταδιοδρομίας συμμετέχουν στη συζήτηση.

Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτζ Ελ. Κολύβα

www.ert.gr

Παντιάς Ζαχαριάδης

Αφήστε μια απάντηση