Κομοτηνή: 27-8-2019 Ειδήσεις

Κομοτηνή: 27-8-2019 Ειδήσεις

Πρωτογενής Τομέας
Κανονικά οι ενισχύσεις των αγροτών
Κανονικά θα αρχίσουν να πληρώνονται οι ενισχύσεις των αγροτών σύμφωνα με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τον κο Μάκη Βορίδη. Ο Υπουργός τόνισε ότι αυτές «θα εξακολουθήσουν να γίνονται όπως γίνονταν. Δηλαδή το 70% της πληρωμής στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου και το υπόλοιπο 30% στο τέλος του χρόνου».

Μέτρα για την νόσο της Αφρικανικής πανώλης των χοίρων
Καθησυχαστικός για τη νόσο της Αφρικανικής Πανώλης των χοίρων εμφανίστηκε με δηλώσείς του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης : «Η συγκεκριμένη ασθένεια δεν είναι ανθρωπονόσος αλλά ζωονόσος, δηλαδή δεν απειλεί τους ανθρώπους αλλά μόνο το ζωικό κεφάλαιο, και εν προκειμένω τους χοίρους» είπε ο Υπουργός. Μέχρι τώρα εντοπίστηκαν δυο κρούσματα τα οποία είναι κοντά στα βόρεια σύνορα της χώρας με την Βουλγαρία. Το ένα 17 χιλιόμετρα από τη μεθόριο, το άλλο στην Φιλιππούπολη. «Κάναμε ό,τι έπρεπε. Δηλαδή να αυξήσουμε τους ελέγχους προκειμένου να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην έρθει η νόσος στην Ελλάδα. Γι’ αυτό προχωρήσαμε στις συγκεκριμένες προσλήψεις των κτηνιάτρων» ανέφερε ο Υπουργός επαναλαμβάνοντας ότι η συγκεκριμένη ζωονόσος δεν αποτελεί κίνδυνο για τον άνθρωπο και προς την κατεύθυνση αυτή, της προστασίας των καταναλωτών αλλά και του χοιροτροφικού κεφαλαίου της χώρας, κινούνται το σύνολο των ελέγχων.
Περιφέρεια
Τελετή ορκωμοσίας του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
Τελετή ορκωμοσίας του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστου Μέτιου και των μελών του νέου Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 30 Αυγούστου στις 12:00, στην αίθουσα Συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου «Γεώργιος Παυλίδης», στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης επί της Λεωφόρου Δημοκρατίας 1, στην Κομοτηνή.
Εκλογή των μελών του προεδρείου του ΠΣ
Την Κυριακή 1η Σεπτεμβρίου στις 11.00 θα διεξαχθεί η προβλεπόμενη εκλογή των μελών του Προεδρείου του Περιφερειακού Συμβουλίου και των μελών της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Αρμοδιότητες στο Δήμο Μαρωνείας Σαπών
Τις προθέσεις του για την στελέχωση της διοίκησης του δήμου Μαρωνείας – Σαπών γνωστοποίησε με γραπτή του ανακοίνωση ο νέος δήμαρχος Μαρωνείας Σαπών κος Ντίνος Χαριτόπουλος ορίζοντας από 1/9/2019 τους παρακάτω δημοτικούς συμβούλους:
-ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ: ΜΑΥΡΙΔΗΣ ΜΙΛΤΟΣ -ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ- ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ-ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ- ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ: ΤΟΠΑΛ ΜΕΜΕΤ ΑΛΗ -ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ – ΠΑΙΔΕΙΑΣ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ: ΚΑΡΥΔΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ -ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΟΠΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ: ΜΟΣΤΑΦΑ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖ -ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ: ΛΟΥΡΜΠΑ ΟΛΥΜΠΙΑ -ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΝΟΜΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΑΙ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΕΩΝ:ΣΕΛΗΜ ΓΚΙΚΧΑΝ -ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΔΟΠΟΙΙΑΣ: ΜΟΥΣΤΑΦΑ ΟΓΛΟΥ ΤΖΑΝΕΡ
Και προτείνει τους παρακάτω δημοτικούς συμβούλους: ΓΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ: ΤΣΟΛΑΚΗ ΚΟΥΛΑ, ΓΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ : ΕΜΙΡΖΑ ΗΛΙΑ, ΓΙΑ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ: ΜΠΕΚΗΡΟΓΛΟΥ ΝΟΥΡΑΗ. “Θα επιμείνουμε όμως στη νέα αυτοδιοικητική περίοδο στις αρχές του διαλόγου ,της συναίνεσης και της συνεργασίας προς όφελος της κοινωνίας” δήλωσε ο κος Χαριτόπουλος .

Οικονομία
Αναφορά στα capital control
Την ικανοποίησή του από το τέλος της επιβολής έλεγχο κεφαλαίων μέσω τραπεζικού συστήματος τα γνωστά σε όλους μας capital control όπως αυτά επιβλήθηκαν από την από τον Ιούλιο του 2015 εκφράζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Νομού Ροδόπης Ανέστης Βαφειάδης σημειώνοντας πως αποτελεί σίγουρα ένα κομβικό σημείο στην κρίση που διανύουμε όλα αυτά τελευταία χρόνια. «Η επιβολή τους αποτέλεσε σημείο καμπής για την επιχειρηματικότητα οπου σε συνδυασμό με την υπερφορολόγηση ,οι συνέπειες ήταν ορατές και παραμένουν στην οικονομική δραστηριότητα στο επιχειρείν με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ελληνική οικονομία» τονίζει ο κο Βαφειάδης επισημαίνοντας πως «δεν αρκεί μόνο η κατάργηση τους αλλά η μείωση των ασφαλιστικών και φορολογικών συντελεστών η διάρθρωση των κόκκινων επαγγελματικών και επιχειρηματικών δανείων , η ρευστότητα προς τις επιχειρήσεις και φυσικά η θέσπιση του ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού αποτελούν ουσιαστικό βήμα ανάπτυξης μέσω της τόνωσης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.»
Παιδεία
Δήλωση συμμετοχής στο κοινωνικό φροντιστήριο του Δήμου
Να δηλώσουν συμμετοχή στα τμήματα ενισχυτικής – υποστηρικτικής διδασκαλίας σε μαθητές γυμνασίου και λυκείου που υλοποιούνται σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης καλεί o Δήμος Κομοτηνής τους γονείς μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου, οι οικογένειες των οποίων αντιμετωπίζουν κοινωνικοοικονομικά προβλήματα. Οι δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται δεκτές στο Πολυλειτουργικό Κέντρο του Δήμου Κομοτηνής, στον 1ο όροφο στην Δ/νση Κοινωνικών Πολιτικών, ημέρες Δευτέρα – Παρασκευή και ώρες 08:30 – 14:30 από την Τετάρτη 28/08/2019.
Εθελοντική διδασκαλία
Κάλεσμα στους εκπαιδευτικούς που ενδιαφέρονται να διδάξουν εθελοντικά στο κοινωνικό φροντιστήριο του Δήμου, να υποβάλλουν αίτηση εγγράφως ή ηλεκτρονικά στην Δ/νση Κοινωνικών Πολιτικών (τηλ. επικοινωνίας: 2531083344, email: kpkomotinis@gmail.com) απευθύνει ο δήμος Κομοτηνής για να καλυφθούν οι  ανάγκες λειτουργίας του Κοινωνικού Φροντιστηρίου του Δήμου Κομοτηνής κατά το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020 Στην αίτηση να αναγράφεται η ειδικότητα, τηλέφωνο και email. Απαιτούμενες ειδικότητες: Μαθηματικοί, Φυσικοί, Βιολόγοι, Χημικοί, Φιλόλογοι.
Τουρισμός
Ξενάγηση στη γεύση της Ξάνθης
Μια νέα θεματική ξενάγηση στην παλιά Ξάνθη στο πλαίσιο των Γιορτών Παλιάς Πόλης 2019, διοργανώνουν η ξεναγός Νατάσα Μιχαηλίδου και το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου στις 7 μ.μ. Η ξενάγηση επαναλαμβάνεται για οργανωμένες ομάδες καθημερινά καθ’ όλη την διάρκεια των γιορτών, κατόπιν συνεννόησης. Κόστος συμμετοχής ανά άτομο: 5 ευρώ Πληροφορίες/Δηλώσεις συμμετοχής: 6976 478073 (Νατάσα Μιχαηλίδου, ξεναγός)
Μητρόπολη
Με κάθε λαμπρότητα τιμήθηκε ο Άγιος Φανούριος στη Σάλπη
Χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεορίου κ.κ. Παντελεήμονος, λόγω απουσίας του Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής στη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, και με την παρουσία δεκάδων ιερέων και εκατοντάδων πιστών από τους Νομούς της Ροδόπης και της Ξάνθης πραγματοποιήθηκε  χθες το βράδυ ο πανηγυρικός εσπερινός στο εορτάζον παρεκκλήσι του Αγίου Φανουρίου της Σάλπης. Μετά την περιφορά της ιερής εικόνας ακολούθησε παραδοσιακό γλέντι με ζωντανή μουσική, κρασί και εδέσματα στην πλατεία του χωριού με τη διοργάνωση του Πολιτιστικού Συλλόγου και τη συν-διοργάνωση του Δήμου Κομοτηνής. Και φέτος δεκάδες νοικοκυρές τήρησαν το έθιμο της προσφοράς φανουρόπιτας στον Άγιο.

Πολιτισμός –Εκδηλώσεις
Οδοιπορικό Μουσικών Εκδηλώσεων στη Θράκη
Μουσική εκδήλωση με θέμα «Οδοιπορικό Μουσικών Εκδηλώσεων στη Θράκη, 1919-2019, 100 Χρόνια Ελεύθερη Ξάνθη» θα πραγματοποιηθεί στον χώρο της κεντρικής πλατείας από το Δ΄ Σ. Στρατού ανακοινώνεται ότι, την Παρασκευή 30 Αυγ 19 στις 20:30, στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Ξάνθης. Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί από ενιαίο ορχηστρικό σύνολο αποτελούμενο από 40 μουσικούς του Δ΄ Σώματος Στρατού. Σκοπός της εκδήλωσης είναι η ανάδειξη του ιστορικού γεγονότος της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Ξάνθης, δίνοντας ταυτόχρονα την ευκαιρία στην ευρύτερη τοπική κοινωνία να αντιληφθεί τόσο την ιστορική σημασία του υπόψη γεγονότος, όσο και το πολυδιάστατο έργο του Στρατού Ξηράς, ιδιαίτερα στην περιοχή της Θράκης. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

To 6o φεστιβάλ μπύρας και μουσικής
To 6o φεστιβάλ μπύρας και μουσικής προ των πυλών για την Κομοτηνή και ήδη η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού, Παιδείας, Αθλητισμού Κομοτηνής ρυθμίζει τις τελευταίες λεπτομέριες. Στις 6 και 7 Σεπτεμβρίου θα εμφανιστούν στη μουσική σκηνή του θερινού ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής ο Γιάννης Ζουγανέλης, ο Διονύσης Τσακνής και οι Folk&Roll.Η τιμή του διήμερου έχει οριστεί στα 10 ευρώ.
Εγγραφές στον Αθηνίωνα
Από 1 Σεπτεμβρίου ξεκινούν οι εγγραφές στα εργαστήρια του Συλλόγου Αθηνίων . Στα Τμήματα του Συλλόγου διδάσκονται όλες τις εικαστικές τέχνες: ζωγραφική(παίδων&ενηλίκων),προσωπογραφία,γλυπτική(ξύλου&μετάλλου),κεραμική(παίδων&ενηλίκων),αγιογραφία,καλλιτεχνικήφωτογραφία,βιτρώ,κόσμημα,κηροπλαστική,ακόμα και παραδοσιακή πλεκτική. Ώρες εγγραφών,πρωί 11-1 & απόγευμα 7-10.

Συναυλία των Χρήστου θηβαίου και StringDemons
Η συναυλία των Χρήστου θηβαίου και StringDemons θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 1η Σεπτεμβρίου στις οκτώ το βράδυ στην Ξάνθη και της Λένας Αλκαίου και Ζωής Παπαδοπούλου στις 6 Σεπτεμβρίου στις οκτώ το βράδυ. Οι δύο εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων των Γιορτών της Παλιάς Πόλης στην Ξάνθη.

Θερινό σινεμά στην αυλή με τα χαμάμ
Η κινηματογραφική λέσχη της ΦΕΞ & της ΕΛΜΕ Ξάνθης, συνεχίζουν να οργανώνουν τον κύκλο ταινιών και συζητήσεων με θέματα που αφορούν τους εφήβους & όχι μόνο. Οι προβολές συνεχίζονται την Πέμπτη 29 Αυγούστου στις οκτώ το βράδυ στο Λαογραφικό και ιστορικό μουσείο Ξάνθης στην αυλή με τα χαμάμ.

Το WeGrow Kids Festival βρίσκεται στην τελική ευθεία της προετοιμασίας του
Το WeGrow Kids Festival βρίσκεται στην τελική ευθεία της προετοιμασίας του και καλεί όλους τους φίλους, γνωστούς, γείτονες, συμπολίτες που έχουν τη διάθεση να αποτελέσουν μέρος του έμψυχου δυναμικού αυτής της διοργάνωσης για τα παιδιά της πόλης μας και όχι μόνο να συμμετέχουν ενεργά στις εθελοντικές του δράσεις. Σήμερα στις 17:30 θα ξεκινήσει το πρώτο μέρος καθαριότητας του χώρου που εκτείνεται από το γήπεδο μπάσκετ δίπλα στο Μουσικό Γυμνάσιο Λύκειο μέχρι την παιδική χαρά. Θα χρειαστούν κλαδευτήρια για περιποίηση των θάμνων, το κλάδεμα των οποίων ήδη επιμελήθηκε η υπηρεσία πρασίνου του Δήμου, σκούπες, τσουγκράνες, φαράσια και γάντια εργασίας. Σακούλες θα διαθέσει η ΔΚΕΠΠΑΚ. Σημείο συνάντησης η είσοδος του γηπέδου. Εντός των ημερών θα ανακοινωθεί το πλήρες πρόγραμμα του φεστιβάλ.

Αστυνομικό Δελτίο
Πολύνεκρο τροχαίο με μετανάστες
Έξι νεκροί και 10 τραυματίες, σε τροχαίο με θύματα μετανάστες-πρόσφυγες από τους οποίους οι 7 πολύ σοβαρά, σύμφωνα με τοπικά μέσα, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης όπου έχουν μεταφερθεί ήδη, είναι ο τραγικός απολογισμός του τροχαίου δυστυχήματος, που συνέβη στο χωριό Λουτρά της Αλεξανδρούπολης.

Συνελήφθη 34χρονος ημεδαπός για παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
Συνελήφθη χθες τις πρώτες πρωινές ώρες, σε χωριό της Ροδόπης, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Σαπών, 34χρονος ημεδαπός, διότι εντοπίστηκε να οδηγεί Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο στερούμενος άδειας ικανότητας οδήγησης και ευρισκόμενος υπό την επήρεια οινοπνεύματος.

Συνελήφθη αλλοδαπός διακινητής ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας μη νόμιμους μετανάστες
Συνελήφθη χθες το πρωί, στην Κομοτηνή, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Σαπών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης, 17χρονος αλλοδαπός, ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας τέσσερις (4) μη νόμιμους μετανάστες. Αναλυτικότερα, στην Εθνική Οδό Αλεξανδρούπολης – Κομοτηνής, οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν σήμα στάσης στον 17χρονο, οδηγό Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου, προκειμένου να το ακινητοποιήσει. Ο οδηγός του οχήματος δεν συμμορφώθηκε, ανέπτυξε ταχύτητα και ακολουθήθηκε από τους αστυνομικούς. Στη συνέχεια το όχημα εισήλθε και κινήθηκε στην πόλη της Κομοτηνής, όπου τελικά ακινητοποιήθηκε, με τη συνδρομή και άλλων αστυνομικών δυνάμεων της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης, ενώ ο οδηγός – διακινητής επιχείρησε να διαφύγει πεζός, χωρίς να τα καταφέρει καθόσον συνελήφθη από τους αστυνομικούς. Σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στο εσωτερικό του αυτοκινήτου διαπιστώθηκε ότι ο δράστης μετέφερε με αυτό, παράνομα, στην ενδοχώρα τέσσερις (4) μη νόμιμους μετανάστες.

Καιρός
Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και στα δυτικά και βόρεια ορεινά θα εκδηλωθούν τοπικές βροχοπτώσεις και στα βορειοδυτικά μεμονωμένες καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 3 με 5, στα ανατολικά 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα ανατολικά.

www.ert.gr

Μαρία Νικολάου