Αμαζόνιος: Ανεξέλεγκτες μαίνονται οι πυρκαγιές και μαζί οι σχέσεις Βραζιλίας-Γαλλίας (video)

Αμαζόνιος: Ανεξέλεγκτες μαίνονται οι πυρκαγιές και μαζί οι σχέσεις Βραζιλίας-Γαλλίας (video)

Στον Αμαζόνιο, οι καταστροφικές πυρκαγιές μαίνονται ανεξέλεγκτες και μαζί και οι σχέσεις Βραζιλίας-Γαλλίας. Ο διάσημος συγγραφέας Πάουλο Κοέλιο ζήτησε «συγγνώμη» από τον Εμμανουέλ Μακρόν για τις λεκτικές επιθέσεις του Ζ. Μπολσονάρου, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος συναντήθηκε με τον αρχηγό της φυλής Καγιάπο που αγωνίζεται για τη σωτηρία του τροπικού δάσους.

Ο θρυλικός αρχηγός της φυλής Καγιάπο του Αμαζονίου ταξίδεψε στη Γαλλία για να συζητήσει με τον Πρόεδρο Μακρόν την καταστροφή του τροπικού δάσους. Οι δυό τους διατηρούν δεσμούς φιλίας και η τελευταία τους συνάντηση ήταν στον Ελιζέ τον περασμένο Μάιο. Ο αρχηγός Ραονί επανέλαβε πως την ευθύνη για την ανεξέλεγκτη εκμετάλλευση του Αμαζονίου για καλλιέργειες, υλοτομία φέρει ο Πρόεδρος της Βραζιλίας.

«Πιστεύουμε ότι οι απόψεις του Προέδρου Μπολσονάρο ενθαρρύνουν τους παραγωγούς να βάζουν φωτιές, αυτές τις εγκληματικές φωτιές στον Αμαζόνιο. Συμβαίνει κάθε χρόνο, αλλά αυτού του είδους τις φωτιές δεν τις είχαμε δει πριν αναλάβει ο Μπολσονάρο» τόνισε ο αρχηγός Ραονί.

Θέση απέναντι στον Πρόεδρο Μπολσονάρου πήρε και ο φημισμένος συγγραφέας του «Αλχημιστή» για το σεξιστικό σχόλιο σε βάρος της Μπριζίτ Μακρόν. Αντί, όπως τονίζει, να αναλάβει τις ευθύνες του για την καταστροφή στον Αμαζόνιο, με υστερία προσβάλει τη Γαλλία.

«Αλλά είμαι εδώ εγώ για να σας πω το εξής: συγγνώμη, συγγνώμη χίλιες φορές» επεσήμανε ο Βραζιλιάνος συγγραφέας.

Παρά τα όσα του καταλογίζουν ο Μπολσονάρου επιμένει. Αρνήθηκε να αναγνωρίσει το παραμικρό ίχνος προσβολής στο σχόλιο του για την Μπριζίτ Μακρόν και είπε όχι στα 20 εκατομμύρια ευρώ του G-7 εκτός και αν ο Πρόεδρος Μακρόν απολογηθεί που τον είπε ψεύτη, αμφισβητώντας ότι θέλει την προστασία του Αμαζονίου.

«Ο Μακρόν προσφέρει βοήθεια από τις πλούσιες χώρες στον Αμαζόνιο. Βοηθάει κανείς κάποιον – αν δεν είναι φτωχός – χωρίς αντάλλαγμα;» είπε ο πρόεδρος της Βραζίλίας

Ενώ, ο προσωπάρχης του κάλεσε την Γαλλία «να μην δίνει μαθήματα για τις φωτιές μετά την πυρκαγιά στην Παναγιά των Παρισίων». Για την ώρα το Ελιζέ και εν μέσω της συνεχιζόμενης καταστροφής στον Αμαζόνιο επιλέγει την ηχηρή σιωπή.

Φιλοφρονήσεις Τραμπ-Μπολσονάρου

Ο Ντόναλντ Τραμπ εξήρε τις προσπάθειες του Ζαϊχ Μπολσονάρου για την καταπολέμηση των πυρκαγιών στην Αμαζονία, με τον Βραζιλιάνο πρόεδρο να ευχαριστεί τον Αμερικανό ομόλογό του για τη στήριξή του.

«Γνωρίζω πολύ καλά τον πρόεδρο Μπολσονάρου. Εργάζεται πολύ σκληρά για τις πυρκαγιές στον Αμαζόνιο και, με όλο το σεβασμό, κάνει εξαιρετική δουλειά για το λαό της Βραζιλίας. Δεν είναι εύκολο. Ο ίδιος και η χώρα του έχουν την πλήρη στήριξη των ΗΠΑ!», έγραψε στο tweet του ο Τραμπ.

«Καταπολεμάμε τις πυρκαγιές με μεγάλη επιτυχία», απάντησε με tweet του ο πρόεδρος της Βραζιλίας, λίγες ώρες αργότερα αφότου έθεσε ως όρο να λάβει τη συγγνώμη του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν για να δεχθεί τη βοήθεια της G7 στην κατάσβεση των πυρκαγιών που κατακαίνε επί εβδομάδες το τροπικό δάσος του Αμαζονίου.

Με τη στήριξή του προς «τον Τραμπ των τροπικών», όπως κάποιοι αποκαλούν Βραζιλιάνο ακροδεξιό πρόεδρο, ο ένοικος του Λευκού Οίκου τάσσεται ενάντια στον Γάλλο πρόεδρο και στην αντιπαράθεση Μακρόν – Μπολσονάρου.

Χθες βράδυ, η Μπραζίλια απέρριψε κοφτά τη βοήθεια ύψους 20 εκατομμυρίων δολαρίων την οποία πρότειναν οι χώρες της G7 για την καταπολέμηση των πυρκαγιών στην Αμαζονία, συνιστώντας στον Γάλλο πρόεδρο να ασχοληθεί «με το σπίτι του και τις αποικίες του».

Πηγή:ΕΡΤ/Ρεπορτάζ:Άννα Παπασωτηρίου,ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr

Δήμητρα Λαχουρή