Σε εξέλιξη πυρκαγιές σε περιοχές της χώρας

Σε εξέλιξη πυρκαγιές σε περιοχές της χώρας

Τέσσερις πυρκαγιές ξέσπασαν σήμερα σε περιοχές των Ιωαννίνων με τις τρεις να είναι σε εξέλιξη αργά το βράδυ.

Η πιο σοβαρή είναι η πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα στη Ζωοδόχο έξω από τα Γιάννενα. Όλο το απόγευμα γίνονταν ρίψεις από εναέρια μέσα, ενώ μάχη όλη τη νύχτα θα δίνουν 45 άνδρες με οκτώ οχήματα και με τη συνδρομή δημοτικού βυτιοφόρου.

Άλλη εστία καίει για τρίτη μέρα πευκόφυτη ορεινή έκταση στο Ελεύθερο Κόνιτσας, όπου είναι δύσκολο να προσεγγίσουν πεζοπόρα τμήματα, ενώ άλλη μια πυρκαγιά είναι σε εξέλιξη σε δασική έκταση έξω το χωριό Γοργόμυλος στο νομό Άρτας.

Η πύρινη εστία στο Ηλιοχώρι Ζαγορίου είναι υπό μερικό έλεγχο, όπως και εκείνη έξω από την Παραμυθιά Θεσπρωτίας. Υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε στη Νέα Μουσιωτίτσα Ιωαννίνων.

Πυρκαγιά βρίσκεται σε εξέλιξη στο Πεταλίδι Μεσσηνίας.

Υπό μερικό έλεγχο είναι η φωτιά στα Αντίκυρα Βοιωτίας.

Σε ύφεση είναι οι φωτιές σε Μαραθώνα, Πρέβεζα και Καλάβρυτα.

Δεν απειλούνται πουθενά κατοικημένες περιοχές.

Ο χάρτης πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς για την Τρίτη

Από χθες, στις 19:00, έως απόψε την ίδια ώρα, εκδηλώθηκαν, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, 55 δασικές πυρκαγιές σε όλη την Ελλάδα.

Συνολικά επιχείρησαν: 672 πυροσβέστες, 260 οχήματα, 17 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (ΜΕΤ, 5 ελικόπτερα, 2 αεροσκάφη καθώς και 5 Petzetel. Συνδρομή παρείχαν υδροφόρες και μηχανήματα έργου των Περιφερειών και των ΟΤΑ, καθώς και εθελοντές πυροσβέστες και εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα.

Οι περισσότερες πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν άμεσα στο αρχικό τους στάδιο.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και οι μικτές περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.

Απευθύνεται έκκληση στους πολίτες:

  • Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει εκδήλωση πυρκαγιάς
  • Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199 ή στον Ευρωπαϊκό Αριθμό κλήσης 112

Πηγή ΕΡΤ

www.ert.gr

Κων/να Βαλαούρα