Έσβησε η φωτιά στην Σάμο

Έσβησε η φωτιά στην Σάμο

Υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε τελικά η πυρκαγιά  που εκδηλώθηκε γύρω στις 5 το απόγευμα στην περιοχή του Μεσόκαμπου Σαμου (περιοχή ανεμογεννητριών). Μέχρι αργά το βράδυ έκαιγε σε δυο εστίες .
Να υπενθυμίσουμε ότι το προσωπικό της ΠΥ Σάμου και οι Εθελοντές πυροσβέστες (σχεδόν όλων των εθελοντικών κλιμακίων του νησιού) έδιναν μάχη με το χρόνο μέχρι αργά το βράδυ , για να περιορίσουν τα μέτωπα, λόγω του ότι και οι καιρικές συνθήκες είχαν γίνει καλύτερες μετά την εξασθένηση των ανέμων.
Η πυρκαγιά λόγω των ισχυρών βορείων ανέμων που έπνεαν στην περιοχή πήρε γρήγορα διαστάσεις. Η απουσία των πυροσβεστικών αεροπλάνων που φέτος για πρώτη φορά δεν σταθμεύουν σε κανένα από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου ήταν επίσης καθοριστική στο να πάρει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις η φωτιά. Ωστοσο
ενημερώθηκε άμεσα η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για την κατάσταση στην περιοχή και αποφασίσθηκε ν’ αποσταλούν δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα, τα οποία επιχείρησαν για μικρό χρονικό διάστημα λόγω ότι έπεφτε σκοτάδι. Επίσης συνολικά επιχειρούν 31 πυροσβέστες με 13 οχήματα. Συνδρομή παρέχουν 88 εθελοντές και 27 εθελοντικά οχήματα.
Στο νησί έφτασε  ελικόπτερο Super Puma και C-130 που μετέφεραν προσωπικό της ΕΜΑΚ για να βοηθήσουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.
Το απόγευμα του Σαββάτου όμως ήταν δύσκολο και για τους ενοίκους ξενοδοχείων της περιοχής νότια της πυρκαγιάς (Αγία Ελεούσα – και κοντά στο Πυθαγόρειο), όπου για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκαν τα ξενοδοχεία και οι τουρίστες μεταφέρθηκαν στην παραλία και από εκεί με σκάφη του Λιμενικού και ιδιωτικά σκάφη μεταφέρθηκαν στην Μαρίνα Πυθαγορείου και στο λιμάνι Πυθαγορείου.
Φυσικά η ΕΟ Πυθαγορείου – Σάμου με μέριμνα της ΕΛ.ΑΣ. παρέμεινε κλειστή και η εκτροπή των οχημάτων γινόταν στο «Σιδερένιο γεφύρι» και από το δρόμο που από το Πυθαγόρειο και μέσω της Ι.Μ. Αγίας Τριάδας, οδηγεί στους Μυτιληνιούς.
Οι τουρίστες περίπου διακόσιοι στον αριθμό μεταφέρθηκαν στο κλειστό γυμναστήριο Πυθαγορείου, όπου εκεί τους ανακοινώθηκαν ότι τα δύσκολα πέρασαν και όλοι απόψε θα διανυκτερεύσουν σε άλλα καταλύματα, μέχρι το πρωί όπου θα μεταβούν και πάλι στα ξενοδοχεία τους εφ΄όσον η κατάσταση είναι καλύτερη.
Στο κλειστό γυμναστήριο συντόνιζαν την κατάσταση ο Περιφερειάρχης Σάμου κ. Νίκος Κατρακάζος, ο δήμαρχος Σάμου Χρήστος Σεβαστάκης, ο Αντιδήμαρχος Σάμου κ. Πάρης Παπαγεωργίου, ο αντιδήμαρχος Πυθαγορείου Βασίλης Βαλκαμλής ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου Γιώργος Κυριαζής, δημοτικοί σύμβουλοι και άλλοι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να βρεθούν άμεσα καταλύματα για τους τουρίστες. Παρόν ήταν και ο νεοεκλεγείς Αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Πανουράκης.
Η πυρκαγιά αρχικά είχε «μαζευτεί» στην περιοχή των ανεμογεννητριών (2 μικρά μέτωπα) και καταβάλλονταν προσπάθειες ώστε να σβήσει μέχρι το πρώτο φώς της ημέρας. Αλλά δυστυχώς υπήρχαν πολλές και έντονες αναζωπυρώσεις σε πολλά σημεία.
Να υπενθυμίσουμε ότι τα δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα αναχώρησαν για την Ελευσίνα, ενώ στο αεροδρόμιο Σάμου, παραμένουν τρία πυροσβεστικά ελικόπτερα. Το μόνιμης στάθμευσης στη Σάμο, ένα από τη Χίο κι ένα από την Ελευσίνα.
Επίσης σε συνεχή επικοινωνία βρίσκονταν ο Βουλευτής του Νομού Σάμου κ. Χριστόδουλος Στεφανάδης με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκο σχετικά με τη μεγάλη πυρκαγιά στη Σάμο στην περιοχή του Μεσοκάμπου. Ο Υπουργός Εσωτερικών διαβεβαίωσε τον Βουλευτή Σάμου, ότι η Κυβέρνηση θα κάνει ότι είναι δυνατόν για την ασφάλεια των πολιτών και επισκεπτών, όπως επίσης θα συνδράμει με αεροπορικά και επίγεια μέσα για την άμεση κατάσβεση της πυρκαγιάς.

The post Έσβησε η φωτιά στην Σάμο appeared first on ΕΡΤ Αιγαίου.

www.ert.gr

ertweb