G7: Σύνοδος κορυφής με τον Αμαζόνιο να προστίθεται στην ατζέντα (video)

G7: Σύνοδος κορυφής με τον Αμαζόνιο να προστίθεται στην ατζέντα (video)

Οι ανεξέλεγκτες πυρκαγιές στο δάσος του Αμαζονίου, ο παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος και η πυρηνική συμφωνία με το Ιράν είναι τα ζητήματα που βρίσκονται στην ατζέντα της συνόδου κορυφής της G7 που αρχίζει στο γαλλικό θέρετρο Μπιαρίτς.

Η οικολογική καταστροφή στον Αμαζόνιο -που έχει προκαλέσει παγκόσμιο συναγερμό- επεβλήθη την τελευταία στιγμή από τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν ως βασικό θέμα συζήτησης, προαναγγέλλοντας ότι ενδέχεται να αναληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Οι συζητήσεις αναμένεται ότι θα είναι δύσκολες, καθώς ο Εμμανουέλ Μακρόν κατηγόρησε τον Βραζιλιάνο ομόλογό του για αδράνεια απέναντι στις φωτιές που καταστρέφουν εδώ και μέρες τον μεγαλύτερο πνεύμονα πράσινου του πλανήτη, ενώ ανάλογες σκληρές επικρίσεις για τον χειρισμό της υπόθεσης έχουν διατυπώσει και άλλοι ηγέτες, οικολογικές οργανώσεις, επιστήμονες και πολίτες απ΄όλο τον κόσμο.

Υπό τις διεθνείς πιέσεις ο Ζαΐχ Μπολσονάρου ενεργοποίησε τον στρατό για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ωστόσο αντέτεινε ότι οι πυρκαγιές δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πρόσχημα για πιθανές κυρώσεις στη Βραζιλία.

Έντονες, εξ άλλου, αναμένεται ότι θα είναι οι συζητήσεις που θα αφορούν την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας αλλά και το παγκόσμιο εμπόριο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι αναμένει πολύ παραγωγικές συνομιλίες, ωστόσο -μετά τη νέα αύξηση δασμών σε κινεζικά προϊόντα- απείλησε και πάλι ότι θα επιβάλει δασμούς στα γαλλικά κρασιά σε αντίποινα για την πρόθεση του Παρισιού να φορολογήσει τις μεγάλες αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες.

Εν τω μεταξύ, πάνω από 13.000 αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή υπό των φόβο επεισοδίων, καθώς χιλιάδες ακτιβιστές κατά του καπιταλισμού και της παγκοσμιοποίησης συγκεντρώνονται σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων για να διαδηλώσουν.

Το βράδυ της Παρασκευής ξέσπασαν οι πρώτες ταραχές στην κοντινή πόλη Ουρούν, όπου 17 άνθρωποι συνελήφθησαν και 4 αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά.

www.ert.gr

Νάσος Μπράτσος