Ιός του Δυτικού Νείλου: Νέα θύματα και κρούσματα

Ιός του Δυτικού Νείλου: Νέα θύματα και κρούσματα

Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον ιό του δυτικού Νείλου την τελευταία εβδομάδα, ενώ έχουν καταγραφεί και 47 νέα κρούσματα.

Με τα νέα θύματα και κρούσματα ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 10 και των κρουσμάτων σε 96. Τα κρούσματα έχουν καταγραφεί σε οικισμούς στις περιφερειακές ενότητες Ξάνθης, Καβάλας, Ροδόπης, Έβρου, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Ανατολικής Αττικής, Πέλλας, Πιερίας, Ημαθίας, Σερρών, Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης.

Τα στοιχεία προκύπτουν από την εβδομαδιαία έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, όπου και αναφέρεται ότι οι δέκα θάνατοι αφορούν άτομα άνω των 60 ετών.

«Θεωρείται πιθανή και αναμενόμενη η διάγνωση κι άλλων κρουσμάτων (και ενόψει της ευαισθητοποίησης των επαγγελματιών υγείας) και θεωρείται πιθανή η εμφάνιση κρουσμάτων και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές», σημειώνει ο ΕΟΔΥ.

Κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου έχουν καταγραφεί -εκτός από τη χώρα μας- και σε Ουγγαρία, Ρουμανία, Γαλλία, Ιταλία, Κύπρο, Βουλγαρία και Σερβία.

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) συνιστά την τήρηση ατομικών μέτρων προστασίας από τα κουνούπια (διαβάστε το αναλυτικό κείμενο), σε όλη την επικράτεια και τονίζει την ανάγκη εγρήγορσης των επαγγελματιών υγείας και όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλων ολοκληρωμένων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών και η λήψη μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια αποτελούν τα πλέον ενδεδειγμένα μέτρα για τον έλεγχο της νόσου, αναφέρει ο ΕΟΔΥ.

Πηγή: EΡΤ1

www.ert.gr

Νάσος Μπράτσος