Ανακοινώθηκαν μέτρα και μακροπρόθεσμες δράσεις για τη Σαμοθράκη (video)

Ανακοινώθηκαν μέτρα και μακροπρόθεσμες δράσεις για τη Σαμοθράκη (video)

Δέσμη πέντε μέτρων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στην ακτοπλοϊκή σύνδεση της Σαμοθράκης με την Αλεξανδρούπολη αποφασίστηκε σε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη.

Για τη διακοπή των δρομολογίων, που προκάλεσε χάος τις προηγούμενες ημέρες, ο Υπουργός Ναυτιλίας έχει ζητήσει εξηγήσεις από τους υπεύθυνους διαχείρισης των πλοίων ΣΑΟΣ και ΣΑΟΝΗΣΟΣ , ενώ η Λιμενική Αρχή Αλεξανδρούπολης διαβίβασε το σχετικό φάκελο στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών.

Ακολούθησε δεύτερη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον υπουργό επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη με την συμμετοχή τοπικών φορέων της Σαμοθράκης προκειμένου να διευθετηθεί οριστικά το πρόβλημα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης του νησιού.

Προηγήθηκε ευρεία διυπουργική σύσκεψη στην οποία εγκρίθηκαν βραχυχρόνια μέτρα και μακροπρόθεσμες δράσεις.

Ειδικότερα, διασφαλίζεται μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, οπότε και λήγει η παρούσα σύμβαση, η απρόσκοπτη τακτική ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού με την Αλεξανδρούπολη.

Άμεσα ξεκινούν εργασίες καθαρισμού και αποκατάστασης στα λιμάνια Καμαριώτισσα και Θέρμες, επιταχύνεται ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμισή τους, βελτιώνεται το πλαίσιο προκήρυξης των συμβάσεων στις άγονες γραμμές και ενισχύεται η τουριστική κίνηση στο νησί με άμεση προσέλκυση τουριστών από τη Ρουμανία και τη δρομολόγηση νέας ακτοπλοϊκής γραμμής Σαμοθράκης – Αλεξανδρούπολης – Λήμνου.

Εν τω μεταξύ, την ερχόμενη Δευτέρα κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις στον Υπουργό Ναυτιλίας οι υπεύθυνοι της ακτοπλοϊκής εταιρίας για τη μη εκτέλεση δρομολογίων.

Η απογευματινή σύσκεψη

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, ο βουλευτής Έβρου της ΝΔ Σταύρος Κελέτσης δήλωσε ότι ήταν θετική η ανταπόκριση της κυβέρνησης από την αρχή, μετά το πρόβλημα που παρουσιάστηκε και ότι το υπουργείο Ναυτιλίας κινήθηκε άμεσα. Τεχνικά ζητήματα και ο καιρός δεν επέτρεψαν, πρόσθεσε, να βελτιωθεί η κατάσταση, ενώ είπε πως δεν υπήρχε πρόβλεψη για πλοίο αντικατάστασης όταν διαπιστώθηκε βλάβη και στο δεύτερο πλοίο της εταιρείας.

Ο κ. Κελέτσης, ανέφερε ότι συζήτησαν και τα θέματα της αυστηροποίησης των προβλέψεων που θα έχει η νέα σύμβαση, προκειμένου να αποφευχθούν παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον.

Ερωτηθείς αν θα επιτρέπει στην εταιρεία να λάβει μέρος στο νέο διαγωνισμό, απάντησε πως αυτό δεν το γνωρίζει καθώς πρόκειται για νομικό ζήτημα.

Ο απερχόμενος δήμαρχος Σαμοθράκης, Αθανάσιος Βίτσας ανέφερε ότι η δημοτική αρχή εξετάζει το ενδεχόμενο να κινηθεί νομικά κατά της πλοιοκτήτριας εταιρείας και τόνισε πως στη νέα σύμβαση πρέπει να υπάρχουν εκείνοι οι όροι που θα διασφαλίσουν ότι δεν επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα στο μέλλον.

Ο κ. Βίτσας, χαρακτήρισε θετικά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση, θέτοντας παράλληλα ζητήματα αναβάθμισης του λιμανιού αλλά και θέματα υποδομών, ενίσχυσης του τουρισμού και των επιχειρηματιών.

«Αιτηθήκαμε μια σειρά από μέτρα ώστε η Σαμοθράκη να πάψει να αποτελεί είδηση για τα προβλήματα της», υπογράμμισε.

Στις προθέσεις της κυβέρνησης για βελτίωση του θεσμικού πλαισίου των επιδοτούμενων γραμμών αναφέρθηκε, μιλώντας στην ΕΡΤ,  ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης.

O ΣΥΡΙΖΑ

Σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι: «Με κινήσεις επικοινωνιακού χαρακτήρα η κυβέρνηση επιχειρεί επί ημερών να δικαιολογήσει την ολιγωρία, την προχειρότητα και την ανικανότητα του επιτελικού κράτους του κ. Μητσοτάκη, που οδήγησαν στο δεκαήμερο αποκλεισμό της Σαμοθράκης.

Ανικανότητα που κορυφώθηκε με την λανθασμένη εκτίμηση της κατάστασης και επιλογή ενός πλοίου (AZORES EXPRESS) που όλοι γνώριζαν εκ των προτέρων ότι δεν είναι δυνατόν να εξυπηρετήσει τη γραμμή Σαμοθράκη- Αλεξανδρούπολη, εξαιτίας των γεωμετρικών χαρακτηριστικών του Λιμανιού. Αλλά και με την ανικανότητα φιλοξενίας των χιλιάδων εγκλωβισμένων επισκεπτών.

Είναι δε τόσο εμφανής η ανεπάρκεια αντιμετώπισης των προβλημάτων που, μόλις σήμερα, 15 μέρες μετά την εμφάνιση του προβλήματος, αποφάσισαν να κάνουν σύσκεψη για να αντιμετωπίσουν την κρίση που οι ίδιοι μεγέθυναν.
Αναμέναμε τα αποτελέσματα της πολυδιαφημιζόμενης κυβερνητικής σύσκεψης για τη στήριξη της Σαμοθράκης. Ωστόσο, «ώδινεν όρος και έτεκεν μυν». Αντί για συγκεκριμένα, άμεσα και εφαρμόσιμα μέτρα στήριξης, ακούσαμε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο γενικόλογες ανακοινώσεις.

Χαρακτηριστικό είναι ότι απουσιάζει παντελώς η τουριστική προβολή της Σαμοθράκης, ώστε να ανατραπεί η κακή εικόνα του νησιού. Παράλληλα, καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει για τους πληττόμενους επαγγελματίες και κατοίκους, οι οποίοι καταστράφηκαν οικονομικά. Οι καταστροφικές συνέπειες για την τοπική οικονομία, η ταλαιπωρία των κατοίκων και των τουριστών και η μεγάλη ζημιά στην εικόνα του νησιού και της χώρας, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, δεν αποκαθιστώνται με επικοινωνιακές φιέστες, συσκέψεις και χωρίς περιεχόμενο ανακοινώσεις 15 ημέρες μετά το γεγονός».

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι «Ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι φυσικό να μην θέλει να ακούει για την κατάσταση του λιμανιού της Σαμοθράκης και αραδιάζει τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις του. Οι κάτοικοι του νησιού γνωρίζουν πολύ καλά ότι όλα όσα τους έταξε ο κ. Τσίπρας έμειναν λόγια του αέρα».

«Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τη Σαμοθράκη, όχι μόνο δεν αποτελούν ανάσα έστω και προσωρινή για τον πληθυσμό του νησιού και ιδιαίτερα για τους αυτοαπασχολούμενους και εργαζόμενους, αλλά επί της ουσίας αναπαράγουν την ίδια κατάσταση που θα συνεχίζει να γεννάει καθυστερήσεις και ταλαιπωρία, αφού το κέρδος και η ασυδοσία του εφοπλιστικού κεφαλαίου, μένουν στο απυρόβλητο», επισημαίνει μεταξύ άλλων το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.

Πηγές: EΡΤ, Α’ Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική είδηση: Σύσκεψη στο Μαξίμου για τη Σαμοθράκη- «Εξηγήσεις» για τη μη εκτέλεση δρομολογίων (video)

www.ert.gr

Νάσος Μπράτσος

Αφήστε μια απάντηση