Εύβοια: Χωρίς ενεργό μέτωπο η φωτιά – Στάχτη 23.000 στρέμματα

Εύβοια: Χωρίς ενεργό μέτωπο η φωτιά – Στάχτη 23.000 στρέμματα

Κρανίου τόπος, ό,τι άφησε πίσω της η φωτιά στην Εύβοια, με τις προσπάθειες των πυροσβεστών να επικεντρώνονται, στο μέτωπο που έχει περιοριστεί σε χαράδρα βόρεια του χωριού Πλατάνα, στη θέση Καμπιά.

Οι πυροσβέστες δεν κρύβουν την αγωνία τους για τον κίνδυνο των αναζωπυρώσεων γι’ αυτό έχουν τοποθετηθεί σε ευαίσθητα σημεία, ενώ παράλληλα σαρώνουν όλο το μέτωπο για να σβήσουν και τις τελευταίες «λαμπάδες».

Βρίσκονται σε πλήρη ανάπτυξη, καθώς έχουν οριοθετήσει όλο το εύρος της πυρκαγιάς, ενώ όλη τη νύχτα στη μάχη βρισκόταν 390 πυροσβέστες με 101 οχήματα και 172 άτομα πεζοπόρα τμήματα της πυροσβεστικής, όπως επίσης και επτά ομάδες πεζοπόρων τμημάτων του στρατού.

Την ίδια στιγμή τα χωματουργικά μηχανήματα μέσα στη νύχτα προσπαθούσαν να διαμορφώσουν σημεία με ζώνες πυρασφάλειας, έτσι ώστε να αποτρέψουν κάθε πιθανότητα αναζωπύρωσης ή επέκτασης, αλλά και κάθε κίνδυνο για τα χωριά.

Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν και πάλι οι εναέριες ρίψεις νερού από 6 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα, ενώ από την πλευρά της ηγεσίας του πυροσβεστικού σώματος καταβάλλεται προσπάθεια να ανανεωθεί το καταπονημένο για πολλές ώρες προσωπικό των επίγειων δυνάμεων στη συγκεκριμένη περιοχή.

EUROKINISSI

Οι εικόνες από το καμένο πευκοδάσος, «μαυρίζουν» την ψυχή.

Η οικολογική καταστροφή είναι τεράστια. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, υπολογίζεται ότι έγιναν στάχτη περίπου 23.000 στρέμματα. Ζώα κάηκαν στην προσπάθειά τους να απομακρυνθούν.

Μονό αισιόδοξο, το γεγονός οτι μετά τη μάχη που έδωσαν εθελοντές και πυροσβέστες, η πύρινη κόλαση δεν κατέστρεψε το καταφύγιο άγριας ζωής στην Aγριλίτσα.

Οι άνεμοι που πνέουν, σήμερα, στην περιοχή είναι ασθενείς, διευκολύνοντας το έργο της κατάσβεσης.

Την ίδια ώρα, η Πυροσβεστική ερευνά το σενάριο του εμπρησμού. Κλιμάκιο του ανακριτικού τμήματος βρίσκεται στην περιοχή αναζητώντας κάθε στοιχείο και μαρτυρία που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ασφαλές συμπέρασμα για τα αίτια, αλλά και στους πιθανούς δράστες.

Υψηλός είναι ο κίνδυνος πυρκαγιάς και σήμερα σε Αττική, Ανατολική Στερεά, Χαλκιδική, Θεσσαλονίκη, Θάσο, Σάμο, Ικαρία, Δωδεκάνησα, Μεσσηνία, Δυτική Ελλάδα, Ήπειρο και νησιά του Ιονίου.

Πέντε στρέμματα δάσους και ελαιώνα έκαψε η φωτιά που εκδηλώθηκε χτες στην περιοχή Χαλικούνα της Κέρκυρας. Η πυρκαγιά τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

Σχετικές ειδήσεις: Συνεχής επιφυλακή στην Εύβοια-Πυρκαγιές σε Ζάκυνθο και Κέρκυρα

www.ert.gr

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΟΤΡΩΝΑΚΗΣ

Αφήστε μια απάντηση