Πύρινη χαράδρα στην Εύβοια-Πυρκαγιές σε Ζάκυνθο και Κέρκυρα με 5 μποφόρ (video)

Πύρινη χαράδρα στην Εύβοια-Πυρκαγιές σε Ζάκυνθο και Κέρκυρα με 5 μποφόρ (video)

Στα όρια του καταφυγίου άγριων ζώων, σε μια χαράδρα βορειανατολικά του χωριού Πλατανιά, εξακολουθούν να δίνουν τη μάχη με την μεγάλη πυρκαγιά στην κεντρική Εύβοια οι δυνάμεις πυρόσβεσης.

Οι πυροσβέστες παλεύουν κυρίως με τις αναζωπυρώσεις, με στόχο να εμποδίσουν την εξέλιξη της πυρκαγιάς, που έχει μπει σε ένα μέρος του καταφυγίου, όπου δεν υπάρχουν δρόμοι και το μεγαλύτερο βάρος της προσπάθειας έχει πέσει στα πεζοπόρα τμήματα και τα εναέρια μέσα.

Στην ευρύτερη περιοχή προς την οποία κινείται η φωτιά δεν υπάρχουν χωριά, αλλά καταβάλλεται υπεράνθρωπη προσπάθεια να μείνουν οι φλόγες μακριά από το Κέντρο Άγριας Ζωής.

Στην περιοχή επιχειρούν συνολικά 382 πυροσβέστες με 98 οχήματα, 9 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα, 2 ιταλικά αεροσκάφη και 1 ισπανικό.

Εν τω μεταξύ, τεράστια είναι η οικολογική καταστροφή στην περιοχή που σάρωσαν τα πύρινα μέτωπα με τις πρώτες εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι αποτεφρώθηκαν 28 χιλιάδες στρέμματα δάσους.

Πυρκαγιά ξέσπασε λίγο μετά τη μία το μεσημέρι σε δασική έκταση μεταξύ Αγαλά και Κοιλιωμένου της Ζακύνθου. Άμεση ήταν η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής. Στην κατάσβεσή της μετέχουν 13 πυροσβέστες με 6 οχήματα, ενώ από αέρος συνδράμουν 2 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα και ένα PZL.

-Σε εξέλιξη βρίσκεται φωτιά που ξέσπασε σε δασική έκταση στον Ίσσο, στη νότια Κέρκυρα. Η φωτιά εξελίσσεται σε περιοχή Natura. Μεγάλη δύναμη της πυροσβεστικής επιχειρεί στο σημείο από εδάφους και αέρος, με τους ισχυρούς ανέμους να δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης.

Σε ύφεση είναι η πυρκαγιά σε δασική έκταση στην Κλειτορία Καλαβρύτων, ενώ υπό έλεγχο έχει τεθεί η φωτιά στο Πλατύ Κομποτίου Άρτας.

Εν τω μεταξύ, ένας 52χρονος και ένας 58χρονος συνελήφθησαν για εμπρησμούς από πρόθεση στη Μεσσηνία και την Ηλεία.

Πολύ υψηλός είναι σήμερα ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς σε Νότια Εύβοια, Αττική, νησιά Ιονίου, νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, Ρόδο και Νότια Κρήτη.

Αλλάζει ο καιρός από τις απογευματινές ώρες της Πέμπτης, με πτώση της θερμοκρασίας και καταιγίδες, κυρίως στα βόρεια και στα κεντρικά τμήματα της χώρας, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Σε ορισμένες μάλιστα περιοχές υπάρχει αυξημένη πιθανότητα χαλαζοπτώσεων τις απογευματινές ώρες. Τα μελτέμια καθυστερούν πάντως μέχρι την Κυριακή, οπότε και αναμένεται ενίσχυση των ανέμων στα 7 μποφόρ.

Η πτώση της θερμοκρασίας θα γίνει αισθητή κυρίως στη Δυτική Μακεδονία και στην Ήπειρο, όμως στα νότια ηπειρωτικά, στη Δυτική Στερεά, στη Θεσσαλία και στην Ανατολική Θράκη ο υδράργυρος θα ξεπεράσει και πάλι τοπικά τους 35 βαθμούς Κελσίου, με αυξημένα επίπεδα δυσφορίας. Και σε αυτές τις περιοχές η πτώση της θερμοκρασίας θα γίνει αισθητή από την Παρασκευή.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 4-6 μποφόρ και στο Ιόνιο βορειοδυτικοί έως θυελλώδεις 7 μποφόρ. Και στη Βόρεια Ελλάδα τοπικά οι καταιγίδες θα παράγουν ισχυρούς έως θυελλώδεις ανέμους.

EΡΤ1/Ρεπορτάζ: Ζώης Κακκαβάς, Κατερίνα Μπατζάκη, Διονύσης Νέγκας

www.ert.gr

Σοφία Χούντα