Τις πληγές της μετρά η Εύβοια – Μάχη με τις αναζωπυρώσεις

Τις πληγές της μετρά η Εύβοια – Μάχη με τις αναζωπυρώσεις

Σαράντα δύο ώρες μετά το ξέσπασμα της καταστροφικής πυρκαγιάς στην κεντρική Εύβοια, επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν τον τιτάνιο αγώνα για να περιορίσουν τη φωτιά που έχει συνεχείς αναζωπυρώσεις, σε δασώδεις, δύσβατες περιοχές. Με το πρώτο φώς της ημέρας ξεκίνησαν συνεχείς ρίψεις εκατοντάδων τόνων νερού από ελικόπτερα και αεροπλάνα.

Στο μέτωπο κοντά στο χωριό Πλατάνα, που κινείται προς τον δρυμό, εστιάζουν τις προσπάθειές τους οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις στην κεντρική Εύβοια Η φωτιά που ήταν καθηλωμένη μέσα σε μια χαράδρα αναζωπυρώθηκε, λόγω των τοπικών ισχυρών ανέμων και πήρε μεγάλες διαστάσεις.

Σημειώνεται πως στο σημείο επιχειρούσαν από το πρωί εναέρια μέσα αλλά με δυσκολία, καθώς η εστία βρισκόταν στο βάθος μιας χαράδρας.

Η ύφεση των ανέμων, αργά το απόγευμα, και οι ρίψεις νερού που έκαναν τα πυροσβεστικά αεροσκάφη κι έχουν μειώσει το θερμικό φορτίο, έχουν ως συνέπεια η φωτιά να κινείται με μικρότερη ταχύτητα.

Το χρονικό

Νύχτα αγωνίας για τους κατοίκους των τεσσάρων χωριών που εκκενώθηκαν, αλλά και για τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής, του Στρατού και των εθελοντών δασοπυροσβεστών, που έδωσαν όλη τη νύχτα μάχη με τις φλόγες σ΄ένα πύρινο μέτωπο που ξεπερνούσε τα 11 χιλιόμετρα.

Όλη τη νύχτα, γύρω από τα χωριά Πλατάνα, Μακρυμάλλη, Σταυρός και Κοντοδεσπότι, οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, με τη συνδρομή του Στρατού έθεσαν σε εφαρμογή ειδικό σχέδιο με αντιπυρικές ζώνες για να καθυστερήσουν την επέκταση της φωτιάς, έως ότου αναλάβουν δράση τα εναέρια μέσα.

Η φωτιά δεν πέρασε στα Ψαχνά. Μπουλντόζες και βαρέα οχήματα του Στρατού, είχαν τοποθετηθεί στην είσοδο της πόλης, πριν οι φλόγες φτάσουν στα πρώτα σπίτια. Στην πλατεία άγρυπνοι οι κάτοικοι, παρακολουθούσαν το έργο της πυρόσβεσης. Μαζί τους βρίσκονταν και οι κάτοικοι από τα γύρω χωριά που εκκενώθηκαν. Στο πλευρό τους ισχυρή αστυνομική δύναμη και οι τοπικές αρχές.

EUROKINISSI

Συγκινητική ήταν η συμπαράσταση των κατοίκων στα Ψαχνά προς τους συντοπίτες τους, που έφυγαν από τα χωριά τους. Στο Δημαρχείο Διρφύων Μεσσαπίων, είχε στηθεί φαρμακείο, ιατρείο, ενώ κάποιες οικογένειες από το χωριό Πλατάνα έμειναν εκεί όλη τη νύχτα, έχοντας στο πλευρό τους τα λιγοστά υπάρχοντα που κατάφεραν να πάρουν μαζί τους.

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις

Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν συνεχείς ρίψεις εκατοντάδων τόνων νερού από ελικόπτερα και αεροπλάνα. Επί ποδός και οι επίγειες δυνάμεις αλλά και κάτοικοι που γύρισαν στα χωριά τους και έσπευσαν να συνδράμουν.

Με την πρώτη δυνατή ριπή του ανέμου φλόγες ξεπηδούν από τους μισοκαμμένους κορμούς των δέντρων. Στο χωριό Μακρυμάλλη 3 εστίες αναζωπυρώνονται. Πυροσβέστες αλλά και κάτοικοι του χωριού που επέστρεψαν στα σπίτια τους τρέχουν να σβήσουν τη φωτιά.

Τα σπίτια γλύτωσαν κάποιοι ωστόσο δεν κατάφεραν να σώσουν όλα τα ζώα που είχαν στις αυλές τους. Ολοσχερής είναι η καταστροφή και σε αυτοκίνητα έξω από το χωριό Μακρυμάλλη.

Η φωτιά εξακολουθεί να καίει σε χαράδρα έξω από την Πλατάνα, ενεργό μέτωπο και 3χλμ έξω από τα Ψαχνά ενώ στον Σταυρό μια αναζωπύρωση το πρωί κινητοποίησε τους πάντες.

Το βίντεο από drone της πυροσβεστικής δείχνει το μέγεθος της καταστροφής αλλά και την προσπάθεια των πιλότων ελικοπτέρων και αεροπλάνων οι οποίοι κάτω από αντίξοες συνθήκες με πυκνό καπνό και δυνατό αέρα επιχειρούσαν ρίψεις νερού προκειμένου να τιθασεύσουν τα μέτωπα της φωτιάς.

Κ. Μητσοτάκης: Προέχει η προστασία της ανθρώπινης ζωής

Το κινητό Συντονιστικό Κέντρο «Όλυμπος», που εδρεύει στα Ψαχνά της Εύβοιας, επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός, ο οποίος επανέλαβε οτι προέχει η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Ο κύριος Μητσοτάκης, αφού ενημερώθηκε για την πορεία της κατάσβεσης, προανήγγειλε οτι θα αρχίσει αμέσως η διαδικασία καταγραφής των ζημιών και αποκατάστασης των πληγέντων.

Τεράστια η οικολογική καταστροφή

Βραχυπρόθεσμες μόνο είναι οι επιπτώσεις των ατμοσφαιρικών ρύπων από την πυρκαγιά της Εύβοιας στον ανθρώπινο οργανισμό, οι συνέπειες της πυρκαγιάς όμως στο κλίμα της περιοχής θα είναι μακροπρόθεσμες λένε οι επιστήμονες. Και προειδοποιούν πως ακόμη και αν η περιοχή αναδασωθεί, η ανάπτυξη των νεόφυτων δένδρων για την επαναφορά του μικροκλίματος απαιτεί έως και 10 χρόνια.

Το δάσος της Αγριλίτσας, ένας βιότοπος μεγάλης βιοποικιλότητας έχει παραδοθεί στις στάχτες. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των τοπικών φορέων, εκτιμάται ότι κάηκαν 28.000 στρέμματα.

Η πυρκαγιά κατέστρεψε μια μοναδική πευκόφυτη περιοχή που ήταν καταφύγιο της άγριας φύσης και ανήκε στο δίκτυο NATURA. Μεγάλες οι απώλειες και στην πανίδα της περιοχής. Οι επιστήμονες αναζητούν το γιατί της πυρκαγιάς στην κλιματική αλλαγή και στην πρόληψη.

EUROKINISSI

Οι δασικοί χάρτες θα βοηθήσουν να μειωθούν οι πυρκαγιές από πρόθεση γιατί δεν θα αλλάζει το δασικό καθεστώς της περιοχής. Η συνολική αποτίμηση της καταστροφής θα μπορέσει να γίνει μόνο όταν σβήσει και το τελευταίο αποκαΐδι, λένε οι επιστήμονες.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Ζ. Κακκαβάς, Κ. Γράβου, Α. Βλαχοπαναγιώτη, Γ. Σιδέρης

Σχετικές ειδήσεις: Συνεχίζεται η μάχη στην Εύβοια-«Σύμμαχος» η εξασθένηση των ανέμων

www.ert.gr

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΟΤΡΩΝΑΚΗΣ

Αφήστε μια απάντηση