Μαίνονται πυρκαγιές σε όλη την Ελλάδα – Μικρή εξασθένηση ανέμων από το απόγευμα (video)

Μαίνονται πυρκαγιές σε όλη την Ελλάδα – Μικρή εξασθένηση ανέμων από το απόγευμα (video)

Νέα φωτιά εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 6.00 το πρωί στην περιοχή Πρόδρομος στη Θήβα σε πευκόφυτη περιοχή. Μαίνονται και οι φωτιές στην περιοχή Κακόκαλο Ιωαννίνων και Κομπότι Άρτας. Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στη Θάσο, όπως και στην Εύβοια, για να περιορίσουν τη φωτιά που ξέσπασε τη νύχτα σε δασώδη περιοχή της Αγριλίτσας, στον δήμο Διρφύων-Μεσσαπίων.

Ο καπνός από τη φωτιά στην Εύβοια έχει φτάσει ως την Αθήνα προκαλώντας δυσφορία στους κατοίκους πολλών περιοχών. Δείτε πώς έχει καλύφθεί η Ακρόπολη από τον καπνό.

Μεγάλη κινητοποίηση εναέριων και επίγειων δυνάμεων βρίσκεται σε εξέλιξη από τις επτά το πρωί, προκειμένου να κατασβηστεί η πυρκαγιά που ξέσπασε στα Κοίνυρα της Θάσου στην περιοχή Παράδεισος στα νότια του νησιού. Η φωτιά εκδηλώθηκε σε δασική έκταση, σε μια από τις ομορφότερες περιοχές του κατάφυτου νησιού, γεγονός που έχει κινητοποιήσει ολόκληρο το μηχανισμό της Θάσου, ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα λόγω και των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή. Από νωρίς τα πρωί γίνονται συνεχείς ρίψεις νερού από δυο αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο, ενώ στο μέτωπο της φωτιάς επιχειρούν δώδεκα πυροσβεστικά οχήματα, εικοσιπέντε πυροσβέστες και ένα πεζοπόρο τμήμα.

Στην Εύβοια, σε δύσβατη περιοχή ανάμεσα στα χωριά Αγριλίτσα, Κοντοδεσπότι και Μακρυμάλλη, η φωτιά εκδηλώθηκε στις 3.10 τα ξημερώματα από άγνωστη αιτία και πήρε μεγάλες διαστάσεις λόγω των ισχυρών ανέμων. Για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκε το Μοναστήρι Μακρυμάλλης Παναγία Θεοτόκος, ενώ νωρίτερα δόθηκε εντολή εκκένωσης και στους κατοίκους του οικισμού Μακρυμάλλη.

Στο σημείο επιχειρεί πυροσβεστική δύναμη με 80 πυροσβέστες, 39 οχήματα και 7 πεζοπόρες ομάδες με 41 πυροσβέστες. Επίσης με το πρώτο φως ξεκίνησε και η πτήση εναέριων μέσων με 4 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα. Το έργο της κατάσβεσης συνδράμουν υδροφόρες και βαριά μηχανήματα της Περιφέρειας Στερεάς και άλλων Δήμων.

Στην περιοχή Πρόδρομος Θήβας στη Βοιωτία, νέα φωτιά καίει σε δύο μέτωπα έκταση με χαμηλή βλάστηση.
Στο έργο της κατάσβεσης επιχειρούν 30 πυροσβέστες, 15 οχήματα, 2 καναντέρ και 2 ελικόπτερα. Οι τοπικοί ισχυροί άνεμοι είναι ιδιαίτερα έντονοι και οδηγούν τη φωτιά προς τα όρια της Βοιωτίας με την Αττική.

Ελέγχονται τα πύρινα μέτωπα στην Καμαριώτισσα της Σαμοθράκης και στο Μετόχι της Δυτικής Αχαΐας.

Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται έρευνα της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού για τις συνθήκες εκδήλωσης της  φωτιάς στον Υμηττό, μετά τις καταγγελίες κατοίκων για εκρήξεις με ταυτόχρονες εστίες χθες τα ξημερώματα στους πρόποδες του βουνού στη θεση Προσήλιο της Παιανίας.

Πολύ υψηλός θα διατηρηθεί και σήμερα ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς, ιδιαίτερα στην Αττική, στην Ανατολική Στερεά, στην Εύβοια, στη Βορειοανατολική Πελοπόννησο, στη Θράκη και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας καλεί τους πολίτες να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί και να αποφεύγουν δραστηριότητες στην ύπαιθρο.

Σε ισχύ και σήμερα το μέτρο της προληπτικής απαγόρευσης κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς» περιοχές.

Η προστασία και η ασφάλεια του πολίτη είναι καθήκον μας, τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου.

Αναφέρθηκε στον ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό πυρκαγιών που, όπως επισήμανε, αντιμετωπίστηκαν μέσα σε ένα μήνα. Όπως είπε χαρακτηριστικά, από τις 15 Ιουλίου έως σήμερα εκδηλώθηκαν 1.302 πυρκαγιές, ενώ αντίστοιχα πέρυσι το ίδιο διάστημα είχαν εκδηλωθεί 735.

Ο καιρός

Αίθριος με υψηλές θερμοκρασίες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, όπου κατά τόπους θα φτάσει ακόμη και τους 40 βαθμούς.
Βοριάδες στο Αιγαίο 6 και τοπικά 7 μποφόρ.

Στην Αττική, ηλιοφάνεια, άνεμοι 5 με 6 και στα ανατολικά 7 μποφόρ, με μικρή εξασθένηση από το απόγευμα, και θερμοκρασία από 25 έως 37 βαθμούς. Αίθριος καιρός και ασθενείς άνεμοι στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία από 23 έως 37 βαθμούς.

Ο καιρός τις επόμενες ημέρες από την ΕΜΥ

ΤΕΤΑΡΤΗ 14-08-2019
Γενικά αίθριος καιρός. Τοπικές νεφώσεις στην Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τη δυτική και κεντρική Μακεδονία τις απογευματινές ώρες, με τοπικούς όμβρους και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες στα ορεινά της  Μακεδονίας.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5, πρόσκαιρα στο Αιγαίο και από το βράδυ στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

ΠΕΜΠΤΗ 15-08-2019
Γενικά αίθριος καιρός. Βαθμιαία θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά με τοπικούς όμβρους και σποραδικές καταιγίδες στην κεντρική, την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και πιθανώς στα ορεινά της Θεσσαλίας. Πρόσκαιρη εξασθένηση των φαινομένων από το βράδυ.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα δυτικά και βόρεια.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16-08-2019
Στη Μακεδονία, τη Θράκη, τη Θεσσαλία και βαθμιαία τα νησιά του
βορείου Αιγαίου λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, κυρίως τις
μεσημβρινές και απογευματινές ώρες με τοπικούς όμβρους ή σποραδικές καταιγίδες και βελτίωση το βράδυ από τα δυτικά.
Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός και μόνο τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις στα ανατολικά ηπειρωτικά όπου θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι κυρίως στα ορεινά.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και από το απόγευμα στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ. Στα υπόλοιπα από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο από το απόγευμα τοπικά 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στα ανατολικά.

ΣΑΒΒΑΤΟ 17-08-2019
Στη ανατολική Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, τις Σποράδες και την Εύβοια λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα για παροδικές ασθενείς βροχές τις πρωινές ώρες και σταδιακή βελτίωση.
Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις
μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά και πιθανότητα για τοπικούς όμβρους ή μεμονωμένες καταιγίδες στην κεντρική Στερεά και τα ορεινά της Πελοποννήσου.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα πελάγη τοπικά 6 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση στο Ιόνιο.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

ΚΥΡΙΑΚΗ 18-08-2019
Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις στα δυτικά και βόρεια
ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο 6 και τοπικά έως 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο στα δυτικά.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα, ΕΡΤ1, ΕΜΥ

www.ert.gr

Ιωάννης Δασκαλάκης

Αφήστε μια απάντηση