Λέσβος: Διαμαρτυρία για την καθυστέρηση ανοικοδόμησης της σεισμόπληκτης Βρίσας

Λέσβος: Διαμαρτυρία για την καθυστέρηση ανοικοδόμησης της σεισμόπληκτης Βρίσας

Εικοσιέξι μήνες μετά τον καταστροφικό σεισμό των 6,3 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ που ισοπέδωσε το χωριό, η εικόνα δεν έχει αλλάξει. Από τα 280 σπίτια που χαρακτηρίστηκαν κόκκινα έχουν κατεδαφιστεί τα 220, έχουν εκδοθεί μόλις 10 οικοδομικές άδειες, ενώ μόνο δύο σπίτια έχουν ανεγερθεί. Τη διαμαρτυρία τους εξέφρασαν σήμερα οι κάτοικοι της Βρίσας που συγκεντρώθηκαν στην είσοδο του χωριού και με φυλλάδια ενημέρωναν τους διερχόμενους οδηγούς προς την πολυσύχναστη παραλία των Βατερών.

Όπως είπε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του χωριού Στρατής Παράκοιλας «μεγάλες καθυστερήσεις παρατηρούνται από την έκδοση των σχετικών αποφάσεων από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής και από τη ΔΑΕΦΚ. Μεγάλο όμως είναι το θέμα και για τα 4 δημοτικά ακίνητα, το πολιτιστικό κέντρο, το μουσείο, την κοινότητα και ένα καφενείο. Αν μέχρι τον Γενάρη δεν κινηθούν οι διαδικασίες για να τύχουν αποκατάστασης από τα χρήματα που έχουν βγει από το υπουργείο, δε θα μπορούμε μετά να τα ανοικοδομήσουμε. Με τις καθυστερήσεις από τη ΔΑΕΦΚ δεν ολοκληρώνονται και οι φάκελοι για να εκδοθούν οικονομικές άδεις, μέχρι σήμερα κατατέθηκαν μόλις 22 αιτήσεις».

«Σοβαρό ζήτημα θα προκύψει τις επόμενες ημέρες και με τον ΕΝΦΙΑ, στα ειδοποιητήρια που θα εκδοθούν, θα βρίσκονται μέσα και οι ιδιοκτήτες των σεισμόπληκτων της Βρίσας αφού η απόφαση να μην πληρώσουν αφορούσε το 2017 και το 2018. Οι υπηρεσίες δε θα έπρεπε να συντονιστούν μεταξύ τους αφού έχουμε ένα χωριό που δεν έχει ακόμα αρθεί η επικινδυνότητα;» αναρωτήθηκε ο πρόεδρος του συλλόγου Βρισαγωτών της Αθήνας Κωνσταντίνος Σταυρινός.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ Β. ΑΙΓΑΙΟΥ

www.ert.gr

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΟΤΡΩΝΑΚΗΣ

Αφήστε μια απάντηση