Facebook: Έχασε δίκη για την υπόθεση της παράνομης αναγνώρισης προσώπων

Techblog.gr

Facebook

Υπάρχουν δεκάδες ενεργές αγωγές προς το Facebook, για ποικίλους λόγους, και κάθε τόσο εκδικάζεται και μία από αυτές. Αυτή τη φορά, το 9ο αμερικανικό εφετείο στο Σαν Φρανσίσκο αποφάνθηκε υπέρ των εναγόντων, για την υπόθεση που αφορούσε την καταγραφή και παράνομη αποθήκευση των βιομετρικών δεδομένων των χρηστών.

Το εφετείο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ανάπτυξη ενός πρότυπου προσώπου με τη χρήση τεχνολογίας αναγνώρισης χωρίς τη συγκατάθεση του χρήστη εναντιώνεται στην ιδιωτικότητα και στα συμφέροντα του ίδιου το χρήστη. Σύμφωνα με την απόφαση του εφετείου, οι χρήστες του Facebook μπορούν πλέον να κάνουν μήνυση στην εταιρεία για τη χρήση της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου.

Η υπόθεση άνοιξε το 2015 όταν οι χρήστες του Ιλινόις κατηγόρησαν το Facebook ότι παραβιάζει τον νόμο της πολιτείας περί προστασίας των προσωπικών βιομετρικών δεδομένων (BIPA) με τη χρήση του tag.

Το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό προτείνει στον εκάστοτε χρήστη να κάνει tag φίλους του οι οποίοι μπορεί να εμφανίζονται σε κάποια φωτογραφία. Χωρίς κανείς να γνωρίζει πως τα καταφέρνει, η λειτουργία tag εντοπίζει τους φίλους μας στις φωτογραφίες του Facebook βασιζόμενο σε παλαιότερες εικόνες που έχουμε ανεβάσει.

Το Facebook για να αποφύγει τους ισχυρισμούς των χρηστών, τόνισε ότι ο κάθε ένας αναφέρει διαφορετικά πράγματα, γι’ αυτό θα πρέπει να καταθέσουν ξεχωριστές αγωγές. Ωστόσο, το εφετείο απέρριψε το αίτημα της εταιρείας.

Σύμφωνα με τον νόμο, η αποζημίωση για παραβίαση του νόμου BIPA φτάνει στα 1.000 δολάρια. Ενώ εάν πρόκειται για απερίσκεπτη ή σκόπιμη παραβίαση το ποσό ανεβαίνει στα 5.000 δολάρια.

Ο δικηγόρος των εναγόντων, Shawn Williams, δήλωσε πως η μήνυση που κατατέθηκε μπορεί να περιλαμβάνει 7 εκατομμύρια χρήστες. Αν τελικά η υπόθεση εκδικαστεί, κάτι που μάλλον θα συμβεί, η Facebook θα κληθεί για μία ακόμη φορά να πληρώσει δισεκατομμύρια δολάρια.

Μόνο για το σκάνδαλο της Cambridge Analytica η εταιρεία συμβιβάστηκε στην καταβολή 5 δισ. δολαρίων Αμερικής.

Πηγή

Techblog.gr

Χάρης Αναγνωστόπουλος