Τετραμερής συνεργασία για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων (video)

Τετραμερής συνεργασία για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων (video)

Σε εξέλιξη είναι η τετραμερής διάσκεψη υπουργών Ενέργειας, που διεξάγεται για πρώτη φορά στη χώρα μας, με τη συμμετοχή Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Ηνωμένων Πολιτειών. Την πρώτη Ενεργειακή Υπουργική Διάσκεψη, φιλοξενεί σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Στο επίκεντρο η συνεργασία για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, ενώ η συμμετοχή του υπουργού των ΗΠΑ καταδεικνύει την σημασία που δίνει η Ουάσιγκτον, στις σχέσεις με την Αθήνα. Στόχος είναι να αναγνωριστούν ενεργειακοί τομείς δυνητικής συνεργασίας, που ενδιαφέρουν και τα τέσσερα κράτη.

Θα συσταθεί μια ομάδα εργασίας με υψηλόβαθμους πολιτικούς και υπηρεσιακούς αξιωματούχους. Η ομάδα αυτή θα προσδιορίσει συγκεκριμένα projects, ανά θεματικό τομέα συνεργασίας, και θα προτείνει συγκεκριμένα μέτρα υποστήριξής τους σε τετραμερές επίπεδο.

Σαφές μήνυμα υποστήριξης του δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας να διαχειριστεί τους φυσικούς πόρους εντός της Κυπριακής ΑΟΖ απηύφθυναν οι υπουργοί ενέργειας της Ελλάδας Κωστής Χατζηδάκης του Ισραήλ Γιουβάλ Στάιμιτς και ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιας για θέματα ενέργειας των ΗΠΑ Φράνσις Φάνον, κατά τη διάρκεια της τετραμερούς συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στην παρόντος και του υπουργού ενέργειας της Κύπρου Γιώργου Λακκοτρύπη. Χτίζουμε συμμαχίες για να προχωρήσουμε την αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων της κυπριακής ΑΟΖ, δήλωσε ο κ. Λακκοτρύπης ο οποίος δεν επιβεβαίωσε ούτε και διέψευσε το αν πράγματι γίνονται γεωτρήσεις από την Τουρκία, και σημείωσε ότι όποιες εργασις γίνονται εν κρυπτώ και αποτελούν σοβαρή παραβίαση των δικαιωμάτων της Κύπρου είτε έγιναν είτε δεν έγιναν γεωτρήσεις. Ο κ. Φάνον, υπογράμμισε ότι το νέο διπλωματικό σχήμα συνεργασίας που υιοθετήθηκε από τον Μάρτιο με πρωτοβουλία των ΗΠΑ και προβλέπει τριμερής επαφές στην ανατολική Μεσόγειο, με την παρουσία εκπροσώπων των ΗΠΑ, αποδίδει και υπογραμμίζει το ενδιαφέρον των ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ περιοχή. Η ενέργεια είπε ο κ. Φάνον, είναι γέφυρα για πολιτική σταθερότητα και ανάπτυξη και η Ελλάδα ηγείται της ενεργειακής συνεργασίας ως πόρτα εισόδου προς την Ευρώπη.

Πάντως λίγες ώρες πριν ξεκινήσει η τετραμερής διάσκεψη, ο Αμερικανός υφυπουργός Ενεργειακών Πόρων, δεν έκρυψε τη δυσφορία της Ουάσιγκτον, για τις τουρκικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Πηγή: ΕΡΤ1, Α’ Πρόγραμμα

Σχετική είδηση: Ο East Med στην πρώτη ενεργειακή διάσκεψη στην Αθήνα (video)

www.ert.gr

Νάσος Μπράτσος
image}

Αφήστε μια απάντηση