Η Μαργαρίτα τα κάνει «ΓΗΣ ΜΑΔΙΑΜ» στη Μυτιλήνη

Η Μαργαρίτα τα κάνει «ΓΗΣ ΜΑΔΙΑΜ» στη Μυτιλήνη

Το βιβλίο της συμβολαιογράφου Τζώρτζιας Ρασβίτσου «Μαργαρίτα ΓΗΣ ΜΑΔΙΑΜ» παρουσιάζεται αύριο Πέμπτη, 8 Αυγούστου 2019, στις 8.30 το βράδυ, στην αυλή της Δημοτικής Πινακοθήκης Μυτιλήνης ( κτίριο Χαλήμ Μπέη).

Πρόκειται για ένα δροσερό κριτικό αφήγημα με την αθωότητα της 5χρονης Μαργαρίτας που τοποθετείται χρονικά στην περίοδο της επταετίας «που τα μηνύματά του βιβλίου είναι πολύ καλά κρυμμένα για να τα ανακαλύψει ο αναγνώστης , οπότε η Μαργαρίτα  δεν είναι καθόλου αθώα, είναι ένοχη» λέει στην ΕΡΤ Αιγαίου η Τζώρτζια  Ρασβίτσου,. Όπως μας είπε η ίδια δεν είναι συγγραφέας αρθρογραφεί όμως γιατί θέλει να αποτυπώνει τις σκέψεις της,  “γιατί ο δημόσιος λόγος ωφελεί την κοινωνία και πρέπει όλοι να παίρνουμε θέση όταν κάτι πάει στραβά . Ειδικά στη Λέσβο που ζήσαμε ακραίες καταστάσεις…”

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο καθηγητής Αθανάσιος Καλαμάτας, ο δημοσιογράφος Στρατής Μπαλάσκας και ο δικηγόρος Στρατής Σκουτιανέλλης, ενώ θα υπάρξει και παρουσία έκπληξη.

Περίληψη: Μαργαρίτα γης μαδιάμ. Στα χρόνια της επταετίας, ένα παιδί μεγαλώνει στην ελληνική επαρχία. Η πεντάχρονη Μαργαρίτα περιγράφει την καθημερινότητά της, επικρίνοντας με τη λογική της τα στερεότυπα της εποχής.

Μία θρησκευόμενη γιαγιά, η γιαγιά Μαργαρίτα, που έχει χόμπι να παρακολουθεί δίκες, έχει αναλάβει τη διαπαιδαγώγησή της πάνω στα ελληνοχριστιανικά πρότυπα, που η Μαργαρίτα κωδικοποιεί και ερμηνεύει με τον τρόπο της.

Μαργαρίτα γης μαδιάμ. Μια αληθινή εικόνα της ελληνικής επαρχίας στα χρόνια της Χούντας, όπου παπάδες, νταβατζήδες, σινεμά, γείτονες, αστυνομία, ζητιάνοι (κάθε είδους), μητέρες εξόριστων, μητέρες οικονομικών μεταναστών, δίνουν το παρόν στην καθημερινότητά της.

Παρεμβάλλονται έξι ασφυκτικοί μονόλογοι των γονιών της Μαργαρίτας, σύντομα μακροβούτια στον σκοτεινό κόσμο των ανικανοποίητων ενηλίκων. Ένα παιχνίδι ανάμεσα στην παιδική λογική και τον ενήλικο παραλογισμό. Κάθε κεφάλαιο αποτελεί και ένα θέμα συζήτησης. Ένα ευχάριστο κριτικό αφήγημα αφιερωμένο στον συντηρητισμό και στους εκπροσώπους του, που μέχρι σήμερα ταλαιπωρούν την ελληνική κοινωνία. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Η «Μαργαρίτα ΓΗΣ ΜΑΔΙΑΜ» έτυχε εξαιρετικών κριτικών από βιβλιοκριτικούς και συγγραφείς , μεταξύ άλλων ο συγγραφέας  Αλέξανδρος Ακριτίδης, γράφει “η Μαργαρίτα, με γλώσσα στιλέτο, καυτηριάζει, σχολιάζει, αδυνατεί να κατανοήσει όλα τα κακώς κείμενα που συμβαίνουν γύρω της. Εμμέσως γίνεται κριτική στις πολιτικές ιδεολογίες και στους ανθρώπους που τις ακολουθούν ως “πειθήνια όργανα”, στους εκκλησιαστικούς ηγέτες, που εκτρέπονται από τον ουσιαστικό θρησκευτικό τους ρόλο και υποδύονται έναν άλλο, στην ξενοφοβία, στον κόσμο των μεγάλων, οι οποίοι, όντας ανικανοποίητοι από όλα, αυτοκαταστρέφονται ή καταστρέφουν αθόρυβα τις οικογένειές τους. Καταλυτικό ρόλο στα δρώμενα παίζει η ίδια η χρονική περίοδος, καθώς τα συμβάντα που περιγράφονται διαδραματίζονται κατά την επταετή δικτατορία”…”Οι σκέψεις τις Μαργαρίτας αν μη τι άλλο είναι ευρηματικές και διανθισμένες με αρκετές δόσεις χιούμορ. Με ιδιαίτερα όμορφο τρόπο αναδύεται ο αυθορμητισμός, η αγνότητα, η αθωότητα ενός παιδιού που βλέπει τον κόσμο από άλλη οπτική γωνία. Τραγελαφικά περιστατικά που προκαλούν γέλιο στον ανυποψίαστο αναγνώστη, αλλά και σκέψεις – μαχαιριές για τον κόσμο μας που είναι γεμάτος άλυτα ζητήματα και αστείρευτες έχθρες. Μηνύματα διαχρονικά για τον άνθρωπο που ζει εγκλωβισμένος στα κοινωνικά ταμπού, στις κίβδηλες πολιτικές διακηρύξεις, στους άγονους συντηρητισμούς”.

 

The post Η Μαργαρίτα τα κάνει «ΓΗΣ ΜΑΔΙΑΜ» στη Μυτιλήνη appeared first on ΕΡΤ Αιγαίου.

www.ert.gr

ertweb
image}

Αφήστε μια απάντηση