Αντισεισμική θωράκιση κτιρίων και υποδομών σιδηροδρομικών φορέων προωθούν ΡΑΣ και ΟΑΣΠ

Στην εκπόνηση προγράμματος αντισεισμικού ελέγχου και θωράκισης των κτιρίων τους και άλλων κτισμάτων όπως γέφυρες, ζητά να προχωρήσουν οι σιδηροδρομικοί φορείς, οι οποίοι διαθέτουν κτίρια που χρησιμοποιούνται στο σιδηροδρομικό δίκτυο, η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ) σε συνεργασία με τον Ο.Α.Σ.Π.

«Η γεωμορφολογία του εδάφους της χώρας μας και η συχνή σεισμική δραστηριότητα καθιστούν απαραίτητο τον σχεδιασμό και τις απαιτούμενες δράσεις, ώστε να ληφθούν όλα τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας στο σύστημα σιδηροδρομικών μεταφορών», αναφέρει σε σχετική επιστολή της η πρόεδρος της ΡΑΣ Ιωάννα Τσαπαρίκου.

Το έργο της επιτροπής που θα αναλάβει τον έλεγχο, θα περιλαμβάνει τα εξής:

1) Καταγραφή των κτιρίων που χρησιμοποιούνται σήμερα στο σιδηροδρομικό δίκτυο.

2) Επιλογή διαθέσιμων μηχανικών των φορέων που θα λάβουν μέρος στο πρόγραμμα.

3) Ταχύρρυθμη εκπαίδευση από τον Ο.Α.Σ.Π., που θα περιλαμβάνει ταχύ οπτικό έλεγχο και συμπλήρωση του Δελτίου Προσεισμικού Ελέγχου.

4) Προσεισμικοί έλεγχοι κτιρίων, διαβίβαση στον ΟΑΣΠ των Δελτίων Προσεισμικού Ελέγχου και πρώτη βαθμολόγηση, από τον ΟΑΣΠ, της τυχόν σεισμικής επικινδυνότητας των κτιρίων.

5) Προτάσεις για περαιτέρω ενέργειες σε περιπτώσεις κτιρίων που χρήζουν παρεμβάσεων, σε συνεργασία με τις Διοικήσεις των Οργανισμών στα οποία ανήκουν.

6) Σχέδια Εκκένωσης κτιρίων, σε συνεργασία με τον ΟΑΣΠ (στις περιπτώσεις όπου δεν υπάρχουν ήδη). Επιπλέον, θα διεξαχθούν ενημερωτικά σεμινάρια από τον ΟΑΣΠ για την εκπαίδευση όλου του προσωπικού και θα υλοποιηθούν τακτικές ασκήσεις ετοιμότητας.

7) Σε συνεργασία με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και τις διοικήσεις των εποπτευόμενων φορέων μπορούν, ανάλογα με τις ανάγκες, να προγραμματιστούν σχετικοί έλεγχοι και σε άλλες κατασκευές του σιδηροδρομικού δικτύου (π.χ. γέφυρες, κλπ.).

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση