Ερντογάν: Η υπομονή της Τουρκίας εξαντλείται έναντι των ΗΠΑ

Ερντογάν: Η υπομονή της Τουρκίας εξαντλείται έναντι των ΗΠΑ

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία θα πραγματοποιήσει στρατιωτική επιχείρηση στα ανατολικά του ποταμού Ευφράτη.

Επιμένοντας στον όρο «πολεμική επιχείρηση», ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι αυτή θα έχει πεδίο στα βόρεια της Συρίας αλλά και σε περιοχή που ελέγχεται από τους Κούρδους πολιτοφύλακες των Μονάδων Προστασίας του Κουρδικού Λαού(YPG), που εκπαιδεύτηκαν από τις ΗΠΑ ως σύμμαχοι κατά του Ισλαμικού Κράτους.

«Η υπομονή της Τουρκίας εξαντλείται με τις ΗΠΑ που έχουν συμφωνήσει με την Άγκυρα, για την δημιουργίας ζώνης ασφάλειας στα βορειοανατολικά της Συρίας», τόνισε ο Ερντογάν.

Ο Ερντογάν είπε πως τόσο η Ρωσία, όσο και οι ΗΠΑ έχουν ενημερωθεί για την πολεμική επιχείρηση.

Είχε απειλήσει επανειλημμένα τις τελευταίες εβδομάδες να προχωρήσει σε στρατιωτική επέμβαση, ειδικά στο κουρδικό «καντόνι» του Αφρίν, στη βορειοδυτική Συρία.

Η Τουρκία εξαπέλυσε ήδη μια χερσαία επιχείρηση στη βόρεια Συρία τον Αύγουστο του 2016, με στόχο να απωθήσει το Ισλαμικό Κράτος από τα σύνορα, ενώ χαρακτηρίζει «τρομοκρατικές» τις δυνάμεις του κουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) και την ένοπλη πτέρυγά του YPG, διαμηνύοντας ότι δεν θα καταφέρουν ποτέ να δημιουργήσουν κουρδικό κράτος στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία.

www.ert.gr

Σοφία Χούντα