Κομοτηνή: 31-7-2019 Ειδήσεις

Κομοτηνή: 31-7-2019 Ειδήσεις

Περιφέρεια
Ενημέρωση του Περιφερειάρχη ΑΜΘ για το πρόγραμμα δωρεάν ιατρικών εξετάσεων σε ορεινούς οικισμούς της Θράκης
Κλιμάκιο ιατρών με επικεφαλής τον Επίκουρο Καθηγητή Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Παναγιώτη Χαλβατσιώτη δέχθηκε στο γραφείο του στην Κομοτηνή ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος.

Σκοπός της συνάντησης ήταν η ενημέρωση του κ. Περιφερειάρχη για το πρόγραμμα δωρεάν ιατρικών εξετάσεων που θα πραγματοποιήσει στα μέσα του ερχόμενου Σεπτεμβρίου η Ιατρική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σε ορεινούς οικισμούς των Περιφερειακών Ενοτήτων Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου, με χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, την υποστήριξη της Περιφέρειας ΑΜΘ και τη συνεργασία των οικείων Δήμων και Διευθύνσεων Εκπαίδευσης. Οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν από δύο κινητές ιατρικές μονάδες, θα έχουν προληπτικό χαρακτήρα και θα περιλαμβάνουν γυναικολογικές, ακτινολογικές και οδοντιατρικές εξετάσεις, μέτρηση οστικής μάζας, μαστογραφία, προληπτικούς ελέγχους σε παιδιά αναφορικά με προβλήματα ανάπτυξης, διαθλαστικές ανωμαλίες και μαθησιακές δυσκολίες αλλά και ειδικά παιχνίδια για την αξιολόγηση αθλητικών επιδόσεων.

Πρωτογενής Τομέας
Συνάντηση με την Ένωση Καπνοπαραγωγών Ροδόπης
Συνάντηση με το ΔΣ της Ένωση Καπνοπαραγωγών Ροδόπης είχε χθες ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης. Τους ζήτησε να έχουν συστηματική συνεργασία και συνεχή αλληλοενημέρωση για όλα τα θέματα που τους αφορούν. Τους ξεκαθάρισε πως έγιναν γρήγορα από την πρώτη στιγμή όλες οι απαραίτητες ενέργειες προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, την Πολιτική Προστασία και το Υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι επιπτώσεις των πρόσφατων ακραίων καιρικών φαινομένων και τους διαβεβαίωσε ότι παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς το θέμα για το σύνολο των παραγωγών του νομού. Επίσης τους ζήτησε να συνεργάζονται, όπως στο παρελθόν για την διεκδίκηση κάθε προγράμματος που μπορεί να βοηθήσει εισοδηματικά τους αγρότες και να συμβάλει στην αγροτική ανάπτυξη του Νομού Ροδόπης.

Συνάντηση των Υφυπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Φωτεινής Αραμπατζή και Κώστα Σκρέκα με εκπροσώπους τευτλοκαλλιεργητών
Συνάντηση με εκπροσώπους τευτλοκαλλιεργητών απ’ όλη την Ελλάδα είχαν την Τρίτη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οι Υφυπουργοί κ. Φωτεινή Αραμπατζή και κ. Κώστας Σκρέκας. Κατά την διάρκεια της συζήτησης επιβεβαιώθηκε η εκπεφρασμένη βούληση της Κυβέρνησης να συνεχισθεί η βιώσιμη παραγωγή ζάχαρης στη χώρα με τρόπο που θα διασφαλίζει τη συνέχιση της καλλιέργειας και ταυτόχρονα δεν θα επιβαρύνεται ο Έλληνας φορολογούμενος πολίτης. Οι δύο Υφυπουργοί ενημέρωσαν ότι θα εξαντλήσουν όλα τα διαθέσιμα μέσα προκειμένου να καταστεί εφικτή η καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης για το 2019 και να βρεθεί διέξοδος για την εφετινή παραγωγή.
Μεταφορές
Αλλαγές στα δρομολόγια των τρένων
Δυσαρέσκεια προκαλεί στο επιβατικό κοινό της Θράκης η απόφαση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ να αναστείλει την κυκλοφορία των αμαξοστοιχιών έως τις 30 Σεπτεμβρίου μεταξύ Θεσσαλονίκης και Αλεξανδρούπολης. Τα δρομολόγια από Θεσσαλονίκη προς Αλεξανδρούπολη και αντίστροφα (90/91 & 600Α/601Α) θα τερματίζουν και θα ξεκινούν από την Δράμα. Στην Δράμα, οι επιβάτες έχουν την επιλογή μετεπιβίβασης σε λεωφορεία, με τις εξής διαδρομές: Λεωφορείο Α: Δράμα προς Αλεξανδρούπολη και αντιστρόφως, ακολουθώντας το σιδηροδρομικό δρομολόγιο (όπου είναι εφικτό) και συγκεκριμένα, με ενδιάμεσες στάσεις στους σταθμούς: Νικηφόρος, Πλατανιάς, Παρανέστι, Νεοχώρι, Σταυρούπολη, Τοξότες, Ξάνθη, Ίασμος, Κομοτηνή. Λεωφορείο Β: Δράμα προς Αλεξανδρούπολη και αντιστρόφως, με ενδιάμεσες στάσεις Ξάνθη, Ίασμος και Κομοτηνή, μέσω Εγνατίας Οδού.

Τουρισμός
500.000 περισσότεροι επισκέπτες στην Περιφέρεια
Τις 1.929.900 έφτασαν οι επισκέψεις στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης τα έτη: 2016 – 2018, το 2018, αυξημένες άνω των 500.000 σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Η Περιφέρεια ΑΜΘ έχει αυξήσει το συνολικό ποσοστό επισκεπτών στην χώρα μας, από 4,3% σε 5,5%, παρόλο που συνεχίζει, όπως και τις προηγούμενες χρονιές να υποαποδίδει στις εισπράξεις σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα.
Αρχαιολογία
Αρχαιολογικό πρόγραμμα στη Μολυβωτή
Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «Μολυβωτή Θράκη, Αρχαιολογικό πρόγραμμα οποίο υλοποιήθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης σε συνεργασία με την Αμερικανική Σχολή Κλασσικών Σπουδών στην Αθήνα, εκπροσωπούμενη από το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον.Η ανασκαφική έρευνα εστίασε στην αποκάλυψη της οικίας του Ερμή , τμήμα της οποίας είχε ήδη αρχίσει να αποκαλύπτεται κατά την προηγούμενη ανασκαφική περίοδο.

Υγεία
Μια αντικαπνιστική πόλη ονειρεύεται ο Ιατρικός Σύλλογος της Ροδόπης
«Υγειονομική βόμβα» χαρακτηρίζει το κάπνισμα, ενεργητικό και παθητικό, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, για τον πληθυσμό, με αφορμή την ενεργοποίηση της αντικαπνιστικής νομοθεσίας. Την απόφαση της Κυβέρνησης χαιρετίζει και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης, ο κος Κωνσταντίνος Χαριτόπουλος. «Η απόφαση της Κυβέρνησης μας βρίσκει απολύτως σύμφωνους, τόσο εμάς σαν Ιατρικό Σύλλογο Ροδόπης, όσο και σαν Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο. Πιστεύουμε ότι αυτή η απόφαση θα βοηθήσει και θα προάγει την υγεία του Ελληνικού Λαού» δήλωσε μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής.
Στρατός
Ορκωμοσία των νεοσύλλεκτων οπλιτών
Ορκωμοσία των νεοσύλλεκτων οπλιτών της 2019 Γ’ ΕΣΣΟ των Μονάδων που εδρεύουν στη Ροδόπη θα πραγματοποιηθεί στο Στρατόπεδο «Λοχαγού Παύλου Ηλιόπουλου» την Παρασκευή 2 Αυγούστου στις δέκα το πρωί.

Πολιτισμός
Στο 76ο Φεστιβάλ Βενετίας η πρεμιέρα της νέας ταινίας της Κοτζαμάνη
Παγκόσμια πρεμιέρα στο 76ο Φεστιβάλ Βενετίας θα κάνει η καινούρια ταινία μεσαίου μήκους της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη με τίτλο “Εlectric Swan” («Ηλεκτρικός Κύκνος»). Η Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία της στα μεγαλύτερα κινηματογραφικά φεστιβάλ του κόσμου.
Προβολή ταινίας
Ο Σύλλογος Καλλιτεχνών Ροδόπης προβάλλει στον αύλειο χώρο του Μεγάρου Στάλιου-Παπαδριέλλειος Δημοτική Πινακοθήκη, σήμερα στις 21:00¨,την κινηματογραφική ταινία «Τρία Χρώματα. Η Μπλε Ταινία». Είσοδος ελεύθερη.
Σύλλογος Καλλιτεχνών Ροδόπης
Εκδηλώσεις του Δήμου Κομοτηνής
Με Aqua aerobic, Γυμναστική και χορός στη θάλασσα συνεχίζονται σήμερα στις 9 και μισή το πρωί στην Αρωγή οι εκδηλώσεις «Καλοκαίρι με θέα τη θάλασσα». Στις εννέα και μισή το βράδυ στην παραλία της Μέσης θα δοθεί συναυλία με τίτλο: «Με δύο πατρίδες στην καρδιά…». Παίζουν: Θεοδόσης Αμπατζιάννης, Bαγγέλης Παπαναστασίου, Γιώργος Κελεσίδης, Νίκος Καβατζιώτης
Αστυνομικό δελτίο
Συνελήφθη χθες το πρωί σε επαρχιακή οδό της Ροδόπης από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Σαπών 20χρονος αλλοδαπός ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας έξι μη νόμιμους μετανάστες.

 

 

Καιρός

Eurokinissi

Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά και θα εκδηλωθούν πρόσκαιρες βροχοπτώσεις στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Καιρός την Πέμπτη: Γενικά αίθριος καιρός. Πρόσκαιρες νεφώσεις θα αναπτυχθούν τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά με πιθανότητα τοπικών βροχοπτώσεων κυρίως στα βόρεια ορεινά.
Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και τοπικά στα πελάγη 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο

www.ert.gr

Μαρία Νικολάου
image}

Αφήστε μια απάντηση