Η έκθεση «Ελληνική Μόδα-100 χρόνια έμπνευσης και δημιουργίας» στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»

Η έκθεση «Ελληνική Μόδα-100 χρόνια έμπνευσης και δημιουργίας» στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»

Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού και το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα «Β. Παπαντωνίου» διοργανώνουν από τον Οκτώβριο 2019 την έκθεση «Ελληνική Μόδα-100 χρόνια έμπνευσης και δημιουργίας», στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».

Η ελληνική μόδα, από τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα, που  ξεκίνησε τα πρώτα δειλά της βήματα, μέχρι σήμερα έχει μια συνεχή εξέλιξη και ανοδική πορεία.

Σκοπός της έκθεσης είναι να παρουσιάσει, μέσα από 120 περίπου ενδύματα της συλλογής μόδας του ΠΛΙ, τους πολλούς διαφορετικούς τρόπους έμπνευσης και το μοναδικό κάθε φορά αποτέλεσμα του δημιουργού και του προσωπικού ύφους του. Να γίνει φανερό πως ο καθένας εκφράζεται εντελώς διαφορετικά, ενώ η έμπνευσή του προέρχεται από την ίδια πηγή και πως η οποιαδήποτε παλαιότερη έμπνευση γίνεται σύγχρονης αντίληψης εφαρμογή, είτε πρόκειται για κάποιον γνωστό σχεδιαστή ή για μια μοδίστρα που ακολουθεί τον συρμό της εποχής.

Η επιρροή άλλοτε είναι εμφανής και άλλοτε όχι. Η κάθε δημιουργία άλλες φορές είναι κοντά στο πρωτότυπο κι άλλες φορές πρέπει ο επισκέπτης να την ανακαλύψει. Πάντως, με κάποιον τρόπο υπάρχει!

Η αναζήτηση και η μελέτη της διαφορετικής έκφρασης της κάθε επιρροής στο πέρασμα των δεκαετιών, από το 1920 ως το 2020 και του διαφορετικού στίγματος που αφήνει στο κάθε ένδυμα παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος για τον οποίο τα ενδύματα εκτίθενται κατά χρονολογική σειρά, και ο ίδιος σχεδιαστής μπορεί να εμφανίζεται σε δύο ή και παραπάνω δεκαετίες.

Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»

Διευθ: Πειραιώς 254, Ταύρος

www.ert.gr

Τμήμα Εταιρικής Προβολής