Υποχωρεί ο καύσωνας στην Ευρώπη αλλά αφήνει πίσω του προβλήματα (video)

Υποχωρεί ο καύσωνας στην Ευρώπη αλλά αφήνει πίσω του προβλήματα (video)

Άρχισαν πάλι να αναπνέουν οι άνθρωποι στη βόρεια και κεντρική Ευρώπη καθώς ο καύσωνας που τους ταλαιπώρησε αφάνταστα τις προηγούμενες μέρες άρχισε να απομακρύνεται, αφήνοντας πάντως πίσω του αρκετά προβλήματα. Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, το κύμα της ζέστης κινείται προς τα βορειοδυτικά και θα πλήξει την παγωμένη Γροιλανδία, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για ολόκληρο τον πλανήτη. Οι επιστήμονες είναι σαφείς. Ο κίνδυνος για τις ψυχρές περιοχές του βορείου ημισφαιρίου δεν είναι πλέον θεωρητικός, αλλά υπαρκτός!

Μία μέρα μετά τα αλλεπάλληλα ρεκόρ θερμοκρασιών σε κεντρική και δυτική Ευρώπη, ο καύσωνας υποχωρεί, αλλά όχι και τα προβλήματα. Το θερμόμετρο έδειξε 44 βαθμούς στο Παρίσι (france heat wave aptn ) και η διακοπή ρεύματος σε ένα από τους πλέον πολυσύχναστους σιδηροδρομικούς σταθμούς της πόλης είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξουν καθυστερήσεις και να ακυρωθούν δρομολόγια του Εurostar.

Χάος και στο σιδηροδρομικό δίκτυο του Βελγίου με τους ταξιδιώτες να έχουν εγκλωβιστεί επί ώρες στους σταθμούς και το προσωπικό να τους μοιράζει νερά, καθώς το θερμόμετρο άγγιξε τους 41,8 βαθμούς Κελσίου.

Κι ενώ κάποιοι το διασκεδάζουν, μετ εμποδίων γίνονται οι μετακινήσεις και στη Βρετανία. Με τον υδράργυρο να έχει ξεπεράσει τους 38 βαθμούς, οι Αρχές επέβαλαν όριο ταχύτητας στα τρένα, φοβούμενες διάβρωση των σιδηροδρομικών γραμμών, ενώ κάποια δρομολόγια ακυρώθηκαν.

Ταλαιπωρία και για χιλιάδες επιβάτες στα αεροδρόμια Χίθροου και Γκάτγουικ του Λονδινου. Δεκάδες πτήσεις ακυρώθηκαν λόγω τεχνικών προβλημάτων στον κεντρικό πύργο ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας στη νότια Αγγλία.

Στην Ολλανδία, έκπληκτοι οι κάτοικοι είδαν τις Αρχές να ρίχνουν αλατισμένο νερό στους δρόμους. Βοηθάει το πάνω στρώμα της ασφάλτου να μην λιώσει. Είναι το ίδιο αλατισμένο νερό που χρησιμοποιούμε τον Χειμώνα όταν κάνει παγωνιά για ν μην γλιστράνε οι δρόμοι.

Κι ενώ οι υψηλές θερμοκρασίες προκάλεσαν το λιώσιμο παγετώνα στην ελβετική πόλη Ζερμάτ με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει το δημοφιλές θέρετρο των Αλπεων, ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τους παγετώνες της Γροιλανδίας, όπου κατευθύνεται το κύμα καύσωνα.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους- και αυτή είναι η ανησυχία μας- τα ρεύματα της ατμόσφαιρας μεταφέρουν τη ζέστη προς τη Γροιλανδία. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα υψηλές θερμοκρασίες και κατ’ επέκταση λιώσιμο του στρώματος του πάγου στη Γροιλανδία.

Συναγερμός έχει σημάνει και στις δοκιμαζόμενες από τις πυρκαγιές περιοχές του Αρκτικού Κύκλου, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι οι υψηλές θερμοκρασίες θα γιγαντώσουν τα πύρινα μέτωπα που μαίνονται σε Γροιλανδία, Σιβηρία, Αλάσκα και Καναδά.

Πηγή: ΕΡΤ
Επιμέλεια: Ευγενία Μυρίδου, Άγης Μενούτης

www.ert.gr

Ιωάννης Δασκαλάκης