Κλιμακώνεται η ένταση στον Περσικό Κόλπο (video)

Κλιμακώνεται η ένταση στον Περσικό Κόλπο (video)

Σύννεφα πολέμου συγκεντρώνονται και πάλι στον Περσικό μετά την κατάληψη και την ομηρία του βρετανικού τάνκερ Stena Impero από τους Ιρανούς. Η Τεχεράνη ισχυρίζεται ότι το πλοίο προκάλεσε ναυτικό ατύχημα, ωστόσο το Λονδίνο ετοιμάζεται για δυναμική απάντηση, έχοντας και τη στήριξη του Παρισιού, ενώ οι Aμερικανοί στέλνουν στρατό στη Σαουδική Αραβία.

Ο απεσταλμένος του Ιράν στην Βρετανία παρότρυνε το Ηνωμένο Βασίλειο να συγκρατήσει τις “εσωτερικές πολιτικές δυνάμεις” οι οποίες, σύμφωνα με τον ίδιο επιθυμούν την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο χωρών.

“Η βρετανική κυβέρνηση θα πρέπει να συγκρατήσει αυτές τις εσωτερικές πολιτικές δυνάμεις που επιθυμούν την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ του Ιράν και της Ηνωμένου Βασιλείου, [πέρα από το ζήτημα που προέκυψε με τα πλοία]. Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο κι ανόητο, σε αυτή την ευαίσθητη περίοδο για την περιοχή,” έγραψε στο Twitter ο Χαμίντ Μπαϊεντινετζάντ.

“Παρόλα αυτά, το Ιράν είναι έτοιμο για διαφορετικά σενάρια,” υπογράμμισε ο ίδιος αξιωματούχος.

Νωρίτερα, δημοσίευμα της Daily Telegraph ανέφερε ότι υπουργοί της βρετανικής κυβέρνησης καταρτίζουν σχεδιασμούς για την επιβολή κυρώσεων στο Ιράν μετά τη σύλληψη του δεξαμενόπλοιου βρετανικών συμφερόντων.

Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος των λιμενικών αρχών της επαρχίας Χορμοζγκάν, Αλαχμοράντ Αφιφιπούρ, ανακοίνωσε ότι όλα τα μέλη του πληρώματος του Stena Impero είναι ασφαλή.

“Όλα τα 23 μέλη του πληρώματος του πλοίου είναι ασφαλή κι έχουν καλή υγεία στο λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς,” είπε ο Αφιφιπούρ.

Ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν, Μπιτζάν Ζανγκανέχ δήλωσε ότι οι πετρελαϊκές εξαγωγές της χώρας δεν έχουν επηρεαστεί μέχρι τώρα από το επεισόδιο με το -υπό βρετανική σημαία- δεξαμενόπλοιο Stena Impero.

Πηγή: Ρόιτερς, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις: Το Λονδίνο ετοιμάζεται να ανακοινώσει κυρώσεις σε βάρος του Ιράν (video)
Τεχεράνη: Το βρετανικό τάνκερ προκάλεσε ναυτικό ατύχημα – Λονδίνο: Θα αντιδράσουμε δυναμικά (video)

www.ert.gr

Η-Β Παπαϊωάννου