Δεύτερη μέρα συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης (video)

Δεύτερη μέρα συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης (video)

Με ομιλίες υπουργών και υφυπουργών, οι οποίοι θα εξειδικεύσουν στον τομέα ευθύνης τους τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, καθώς και ομιλίες βουλευτών από όλα τα κόμματα, συνεχίζεται την Κυριακή η τριήμερη διαδικασία στην Ολομέλεια της Βουλής, που θα ολοκληρωθεί αύριο Δευτέρα με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Χθες, στην εισαγωγική του ομιλία, ο πρωθυπουργός μίλησε για νέα αρχή της χώρας και υπογράμμισε πως είναι καιρός η Ελλάδα να πάει μπροστά με ενότητα, πρόγραμμα και σκληρή δουλειά, τονίζοντας πως δέκα νομοσχέδια είναι ήδη έτοιμα, τρία εκ των οποίων θα κατατεθούν μέσα στο καλοκαίρι και τα επόμενα εφτά μέχρι το τέλος του έτους.

Αναπτύσσοντας το κυβερνητικό πρόγραμμα για την τετραετία, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε σημαντικές μειώσεις φόρων από φέτος αντί το 2020. Ειδικότερα, ανακοίνωσε μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22% από τον Αύγουστο, μείωση του φόρου των επιχειρήσεων στο 20% σε δύο φάσεις από τον Σεπτέμβριο, και του φόρου στα μερίσματα στο 5%, ενώ εξήγγειλε άμεση βελτίωση της ρύθμισης για τις 120 δόσεις, με μείωση της ελάχιστης μηνιαίας καταβολής και του επιτοκίου, υπαγωγή όλων των επιχειρήσεων με βασική οφειλή μέχρι 1 εκατ. ευρώ και αναστολή των κατασχέσεων.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι δεν θα διαταραχθεί η δημοσιονομική ισορροπία στον προϋπολογισμό για το 2020 και θα επιτευχθούν οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων, αλλά θα δοθεί η δυνατότητα η κυβέρνηση να διεκδικήσει στη συνέχεια τη μείωση των πλεονασμάτων.

Ακόμη, προανήγγειλε νέα διάρθρωση της δημόσιας διοίκησης και ψηφιοποίησή της, δράσεις για την ανάπτυξη και συγκεκριμένες δεσμεύσεις για λήψη μέτρων σε παιδεία, υγεία και ασφάλεια, ενώ στις βασικές προτεραιότητες περιέλαβε την αποκομματικοποίηση του κράτους, τον νέο εκλογικό νόμο, την καθιέρωση της ψήφου των απόδημων, την ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής και την πράσινη ανάπτυξη.

Αναφερόμενος στη ΔΕΗ, δεσμεύτηκε για εξυγίανση της επιχείρησης χωρίς νέες επιβαρύνσεις για τους καταναλωτές, με εντοπισμό των κακοπληρωτών, ιδιωτικοποίηση μονάδων όπου απαιτηθεί και αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή.

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε πως η επένδυση στο Ελληνικό θα ξεκινήσει άμεσα και θα γίνει το σύμβολο της νέας Ελλάδας, ενώ ανακοίνωσε 5 νέα εμβληματικά έργα, μεταξύ των οποίων είναι η ενοποίηση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου με το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, και η κατεδάφιση των φυλακών Κορυδαλλού, όπου στη θέση τους θα δημιουργηθεί πάρκο και πολυχώρος πολιτισμού.

Σχετικά με την εξωτερική πολιτική, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι πυξίδα για τις σχέσεις με την Τουρκία παραμένει το Διεθνές Δίκαιο χωρίς ρητορικούς παροξυσμούς, και κάλεσε τον Ταγίπ Ερντογάν να γίνουν βήματα μπροστά.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα, ΕΡΤ1

www.ert.gr

Η-Β Παπαϊωάννου