Σχέδιο για πλήρη άρση των capital controls ετοιμάζει η ΤτΕ

Σχέδιο για πλήρη κατάργηση των capital controls ετοιμάζει η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ).

Ο Γιάννης Στουρνάρας μετά τη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αποκάλυψε την πρόθεση του να εισηγηθεί την πλήρη κατάργηση των capital controls. «Θεωρούμε ότι πλέον δεν έχουν χρησιμότητα», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του κ. Στουρνάρα.

Η κίνηση αυτή εκτιμάται ότι θα δώσει μια τονωτική ένεση στην οικονομία αλλά και στις επιχειρήσεις.

Για την ιστορία να αναφερθεί ότι οι κεφαλαιακοί έλεγχοι καθιερώθηκαν στην Ελλάδα τον Ιούνιο του 2015, όταν η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που προέκυψε από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 έφτασε στο τέλος της περιόδου παράτασης του ελληνικού προγράμματος διάσωσης, χωρίς να έχει έρθει σε συμφωνία για περαιτέρω επέκταση με τους πιστωτές της χώρας.

Τότε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να μην αυξηθεί περαιτέρω το επίπεδο του δανεισμού των ελληνικών τραπεζών από τον Έκτακτο Μηχανισμό Παροχής Ρευστότητας (ELA), το οποίο είχε προσεγγίσει ήδη τα 90 δισ. ευρώ.

Έτσι, η ελληνική κυβέρνηση αναγκάστηκε να κλείσει τις ελληνικές τράπεζες για τρεις εβδομάδες (από τη Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015 που έκλεισαν, οι τράπεζες άνοιξαν ξανά στις 20 Ιουλίου), ενώ εφαρμόστηκαν έλεγχοι στα τραπεζικά εμβάσματα από ελληνικές τράπεζες σε ξένες τράπεζες και τα όρια για αναλήψεις μετρητών περιορίστηκαν σε μόλις 60 ευρώ ανά ημέρα.

Οι έλεγχοι κεφαλαίων παραμένουν μέχρι σήμερα. Από την 1η Οκτωβρίου 2018, ωστόσο, έχουν καταργηθεί οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων στο εσωτερικό και πλέον μπορεί οποιοσδήποτε να κάνει ελεύθερα αναλήψεις χωρίς περιορισμό ποσού.

Τι ισχύει

Σημειώνεται ότι από την 1η Οκτωβρίου του περασμένου έτους, οπότε έγινε και η τελευταία χαλάρωση των capital controls, επιτρέπονται χωρίς κανένα περιορισμό:

  • Αναλήψεις μετρητών σε ευρώ και ξένο νόμισμα από κατάστημα ή από ATM από τις τράπεζες στην Ελλάδα.
  • Αναλήψεις μετρητών από τράπεζες στο εξωτερικό, με χρεωστικές, πιστωτικές και προπληρωμένες κάρτες που έχουν εκδοθεί από τράπεζες που λειτουργούν στην Ελλάδα. Το όριο παραμένει στα 5.000 ευρώ ανά ημερολογιακό μήνα για κάθε καταθέτη.
  • Η κατάθεση τραπεζικών και ιδιωτικών επιταγών σε πίστωση τραπεζικού λογαριασμού, όπως και η εξόφληση επιταγών με μετρητά.
  • Η χρήση πιστωτικών, χρεωστικών και προπληρωμένων καρτών για αγορές αγαθών και υπηρεσιών εντός Ελλάδος
  • Το άνοιγμα λογαριασμού και η προσθήκη συνδικαιούχου σε υφιστάμενο λογαριασμό σε πιστωτικό ίδρυμα, ανεξαρτήτως της δημιουργίας νέου κωδικού πελάτη.

Σε ό,τι αφορά διεθνείς συναλλαγές επιτρέπονται:

  • Η μεταφορά μετρητών εκτός Ελλάδος επιτρέπεται για ποσό έως 10.000 ευρώ (ή ισόποσο σε ξένο νόμισμα), ανά φυσικό πρόσωπο και ανά ταξίδι στο εξωτερικό.
  • Η αποδοχή και εκτέλεση εντολών μεταφοράς κεφαλαίων προς το εξωτερικό από τράπεζες μέχρι του ποσού των 4.000 ευρώ, ανά κωδικό πελάτη (Customer ID) και ανά ημερολογιακό δίμηνο.
  • Συναλλαγές νομικών προσώπων ή επιτηδευματιών προς το εξωτερικό στο πλαίσιο των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων, που δεν υπερβαίνουν τις 100.000 ευρώ η καθεμία, ανά ημέρα, ανά πελάτη, κατόπιν προσκόμισης των σχετικών τιμολογίων και λοιπών παραστατικών και δικαιολογητικών.

Σημειώνεται ότι το πιστωτικό σύστημα της χώρας περιμένει ως το μάννα εξ ουρανού την άρση των capital controls, αφού η αύξηση των επενδυτικών βαθμίδων, τόσο στην οικονομία όσο και στις ίδιες τις τράπεζες, θα ενισχύσει κατά πολύ το ενεργητικό τους, αυξάνοντας συγχρόνως και την κεφαλαιακή τους βάση που αυτή τη στιγμή στηρίζεται κυρίως στη αναβαλλόμενη φορολογία.

Συγχρόνως οι επιχειρήσεις θα μπορέσουν να πραγματοποιήσουν ευκολότερα συναλλαγές, ενώ σε μεγάλο βαθμό θα ξεκινήσει να κινείται και η χορήγηση κεφαλαίων. Επίσης για αρκετές εταιρείες θα ανοίξει ο δανεισμός με τη χορήγηση εγγυητικών επιστολών που στην παρούσα φάση πολύ δύσκολα γίνονται δεκτές όταν εκδίδονται από ελληνικές τράπεζες για διεθνείς διαγωνισμούς.

Αφήστε μια απάντηση