Fitch: Bελτίωση της πολιτικής σταθερότητας στην Ελλάδα

Η έλευση μονοκομματικής κυβέρνησης πλειοψηφίας στην Ελλάδα θα βοηθήσει στη βελτίωση της πολιτικής σταθερότητας αναφέρει σε σχόλιό της της η Fitch Ratings.

Το οικονομικό πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις που δυνητικά θα ενισχύσουν την ανάπτυξη, αλλά η διατήρηση μιας ισορροπημένης δημοσιονομικής πολιτικής παραμένει πρόκληση.

Η πολιτική ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας περιλαμβάνει περικοπές των φόρων των επιχειρήσεων, επιτάχυνση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και δέσμευση για μείωση της γραφειοκρατίας – μέτρα που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις επενδύσεις.

Αυτό θα ενίσχυε περαιτέρω την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας, καθώς υπάρχει προοπτική σημαντικής αύξησης της ζήτησης για επενδύσεις σε διάφορους τομείς.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα παρουσιάσει στο Κοινοβούλιο μια δέσμη μέτρων στις 23 Ιουλίου, η οποία θα περιλαμβάνει φορολογικές περικοπές τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις, οι οποίες αναμένεται να εφαρμοστούν από τον Ιανουάριο του 2020.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι το κόστος θα ανέλθει σε 5,5 -6 δισεκατομμύρια ευρώ (3% του ΑΕΠ), με τα ελληνικά ΜΜΕ να αναφέρουν ότι το κόστος θα μπορούσε να κατανεμηθεί σε τρεις χρήσεις.

Εν τω μεταξύ το πρωτογενές πλεόνασμα 4,4% του 2018, που διαμορφώθηκε σχεδόν μία ποσοστιαία μονάδα πάνω από τον στόχο, έχει δημιουργήσει περιθώρια για δημοσιονομική χαλάρωση, ενώ οι προτεινόμενες φοροελαφρύνσεις θα μπορούσαν να υποστηρίξουν την ανάπτυξη, σημειώνει ο οίκος.

Εάν υπάρξουν περισσότερες λεπτομέρειες, συμπληρώνεται, ο οίκος θα τις συμπεριλάβει στην επόμενη προγραμματισμένη αναθεώρηση του ελληνικού αξιόχρεου, στις 2 Αυγούστου.

«Σε γενικές γραμμές, η νέα κυβέρνηση κληρονομεί την πρόκληση της αλλαγής στο δημοσιονομικό δείγμα, που μέχρι τώρα βασιζόταν σε μεγάλο βαθμό στις αυξήσεις των φόρων και στην υποεκτέλεση των δημοσίων δαπανών για την επίτευξη της μεγάλης δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας.

Η αβεβαιότητα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, αυξήθηκε προεκλογικά, όταν η προηγούμενη κυβέρνηση ανακοίνωσε την κατάργηση της μείωσης του αφορολογήτου που αναμενόταν να τεθεί σε ισχύ από το επόμενο έτος.

Η μη διεύρυνση της φορολογικής βάσης θα καθιστούσε πιο δύσκολη την αλλαγή της δημοσιονομικής πολιτικής με ταυτόχρονη επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος (3,5% του ΑΕΠ ετησίως έως το 2022), ιδίως αν μειωθούν οι φόροι».

Η Νέα Δημοκρατία, συνεχίζει ο οίκος, έχει δηλώσει ότι θα ήθελε να μειώσει τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων τουλάχιστον κατά 1 ποσοστιαία μονάδα του ΑΕΠ, ωστόσο σύμφωνα με τον οίκο ακόμη και με αυτή τη μείωση οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων παραμένουν υψηλοί.

Η κυβέρνηση έχει επίσης δηλώσει ότι θα επιδιώξει τις μειώσεις για τα πλεονάσματα μετά από συμφωνία με τους πιστωτές, οι οποίοι αναμένεται να λάβουν υπόψη την εφαρμογή άλλων μεταρρυθμίσεων καθώς και τα δημοσιονομικά και αναπτυξιακά αποτελέσματα. Μια τέτοια εξέλιξη θα μείωνε το ρίσκο επιδείνωσης των σχέσεων με τους επίσημους πιστωτές.

Ωστόσο, όπως προειδοποιεί η Fitch, ο διάλογος με τους πιστωτές ενδέχεται να γίνει πολύ πιο πολύπλοκος, λόγω της κατάργησης της μείωσης του αφορολόγητου, που είχε προ-νομοθετηθεί στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας.

Αφήστε μια απάντηση